недеља, 29. јануар 2023.

Mlečna krema od pirinča sa voćnim prelivom

 Da se zasladimo volimo ali ne nešto previše i mnogo mi je lakše napraviti neke kremice, sutlijaše, kiflice nego kolače, jer se to kod nas ne jede pa tako je nastala i ova krema od pirinča.

Sastojci za mlečnu kremu: 70 g pirinča okruglog zrna, 240 ml vode, 900 ml mleka, 50 g šećera, 1 kašičica tečne vanile, 30 g skrobnog brašna, 60 ml hladnog mleka

Sastojci za voćni preliv: 600 ml ne zaslađenog soka od pomorandže, korica od 1 pomorandže, 50 do 75 g šećera ili po ukusu, 30 g skrobnog brašna, 60 ml soka od pomorandže

i još: seckani bademi, seckan pistaćio, umućena pavlaka

Priprema:  Pirinač očistiti, isprati pod mlazom hladne vode i staviti u šerpicu, zajedno sa 240 ml vode i pustiti da provri, kad je provrelo, smanjiti temperaturu i kuvati 10 do 15 minuta dok pirinač malo ne omekša. Naliti sa ostatkom mleka, dodati šeer i vanilu, sve dobro promešati i kuvati na slabijoj temperaturi dok pirinač potpuno ne omekša. Sipati sve to u blender i samleti u glatku masu, vratiti nazad u šerpicu i pustiti da ponovo počne da vri ali stalno mešajte. U hladno mleko rastvorite skrobno brašno ( gustin ) i sipajte u vruću kremu od pirinča i stalno mešajući kuvati dok se ne zgusne.

Sipati u zdele ili čaše iz kojih ćete poslužiti i ostavite da se ohladi.

Kad se krema ohladila napraviti voćni preliv.

Koricu pomorandže oljuštiti, ali skinuti samo koricu bez onog belog dela. U šerpu sipati sok pomorandže, dodati šećer i koricu pomorandže ( neka vam budu veći delovi da je lakše izvadite iz šerpe u suprotnom ćete morati da procedite pre dodavanja skroba ) i pustite da provri. U 60 ml hladnog soka razmutiti gustin. Izvaditi koricu ili procediti kroz cediljku da odstranite koricu, dodati razmućen gustin i kuvati dok se dobro ne zgusne. Ovaj voćni preliv će vam biti nešto ređi od prethodne kreme. 

Topli preliv sipati preko mlečnog krema, kratko prohladiti, pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider preko noći da se dobro rashladi.

Pred služenje posuti seckanim bademima, pistaćima ( ja ih nisam imala ) ili ukrasiti slatkom pavlakom i poslužiti tako dobro rashlađeno.


Ovu poslsticu možete napraviti i sa nekim drugim sokom, na primer sok od jabuka, malina ili jagoda pa poslužiti svojim voljenima za dan zaljubljenih, 14  februara...ja sam imala sok od pomorandže koji sam morala da iskoristim i najbolje je da koristite ne zaslađeni sok a ako koristite zaslađen sok onda smanjite količinu šećera koji dodajete u sok pre kuvanja.


Prijatno!!!


петак, 27. јануар 2023.

Lisnate kifle...

Kifle volimo na svaki mogući način...



Sastojci: 600g mekog brašna, 200ml jogurta, 150ml mlakog mleka, 50ml ulja, 1 jaje, 1 kesica suvog kvasca, 1 mala kašičica soli, 200g putera ili margarina
Fil po zelji : nutela ,marmelade razne sir i slane kombinacije
i jos : 1 jaje, malo mleka za premazivanje i susam

Priprema: U mlako mleko pripremiti kvasac sa malo šećera i brasna i ostavit da nadodje .

Nadošli kvasac pomesati sa ostalim sastojcima i zamesiti testo .

Podeliti testo na 10 loptica i svaku lopticu dobro razvući sa oklagijom. Premazivati svaku razvučenu lopticu sa razmekšalim puterom ili margarinom.  Ređati jednu na drugu .

Moze i dva kruga po pet jufki i dobicete vise komada kifli .Zadnju koru ne mazati vec je pobrašniti brašnom pa sve zajedno lagano razvući oklagijom koliko može i podeliti na trougove ,zavisi kolike zelite da budu kifle, filovati ih  po želji. Ja ih nekad pravim slatke nekad slane ili pola pola..

Zamotane kifle staviti  u pleh sa pek papirom i ostaviti da odmaraju pola sata . Zagrejati rernu na 180°C

Premazati kifle sa umućenim jajetom sa malo mleka pred samo pečenje i posuti ih susamom ili semenkama po vašem izboru. 

Napomena: ovih 10 kora mošete podeliti na pola (po 5) i tako dobijate dva kruga ....tako ćete dobiti više komada kifli .Pecite ih nekih 25 do 30 minuta dok ne porumene onako kako ih vi volite , zavisi do vase pecnice. Ja ih obično pravim od 2 kruga po 5 jora i dobijem 24 kiflica.

Kifle se mogu zamrznuti i ne pečene ..(kao i sve drugo lisnato pecivo) Naravno pre pečenja odmrznuti ih, premazati umućenim jajetom i peći.


Prijatno !

четвртак, 26. јануар 2023.

Pržene paprike za večeru

 Dok sam bila aktivna na Coolinarici sigurno sam isprobala na stotine recepata naših članica, oni koji su mi se "zalepili za srce", sačuvala sam pa tako je i ovaj recept od Zorke je našao svoje mesto... ništa posebno, namirnice koje skoro uvek imamo u kući..

Sastojci: 4 paprike, 200 g kisele pavlake ili gustog grčkog jogurta, 3 čena belog luka, so i ulje 

Priprema:  Paprike oprati i dobro ih osušiti sa svih strana. Malo ih izbockati nožem da vam ne puknu prlikom prženja.

U tiganj sipati ulje i na vrućem ulju ispržiti paprike sa svih trana da vam porumene. Prilikom okretanja paprika skloniti tiganj sa ringle , sačekati vrlo malo pa tek onda otklopiti i okrenuti paprike, na taj način manje će da prsti ulje. Negde sam čitala da ako se ulje posoli pre nego što se prži bilo šta manje će da pršti ali ja lično nisam videla neku veću razliku zato sklonim sa ringle i pazite da vam tečnost koja se nakupila od pare na poklopcu na curi u tiganj jer onda će biti još više prskanj na sve strane.

Dok se paprike prže, iseckajte beli luk vrlo sitno, pomešajte sa pavlakom ili gustim grčkim jogurtom a ko želi, može dodati i malo sitno sečenog peršuna.

Ispržene paprike staviti na tanjir iz kog želite da poslužite na svaku papriku staviti po četvrtinu mase od pavlake, prelii sokovima koji su u tiganju i poslužiti za večeru.Posoliti po ukusu.

Tečnost koju vidite u tiganju je više tečnost iz paprike koje su ispustile prilikom prženja a se ne bojte da ćete konzumirati previše masnoće, ali ko je ne želi, ne mora je sipati u svom tanjiru. Ovo je odlično za umakati nekim lepim domaćim ili bilo kojim, hlebom.

Radi estetskog izgleda paprike nisam očistila od semenki i drškica a vi kako želite.


Prijatno!!!!


среда, 25. јануар 2023.

Potaž sa crvenim sočivom i pečenom paprikom

 Petkom postim, trebala bih na vodi, ali to meni malo teže ide pa koristim mal količinu ulja ...


Sastojci: 4 do 5 većih pečenih paprika, 200 g crvenog sočiva, 3 kašike maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 2 šargarepe, 3 čena belog luka, 1 puna kašika isečenog  đumbira ( ili po ukusu ) 1 mala ljuta papričica, po ukusu so, biber, suvi začin, 1.5 l vode, 1 mala kašičica kurkume, 1 kašičca ili po ukusu sok od limuna

Priprema: Ako imate ispečenih paprika u zamrzivaču, koristite njih a ako nemate onda ispeći paprike prvo, ostavite u poklopljenoj šeri da se prohlade, oljuštiti i očistiti od semenki.

U šerpu sipati ulje i na ulju propržiti crni luk i šargarepu, koje ste isekli na kockice. Dodati sitno isečen beli luk, izrendani đumbir i ljutu papričicu i pržiti nekoliko minuta dok sve ne zamiriše. Ako ne volite da je puno ljuto, očistiti ljutu papričicu od semenki i žilica. Dodati oprano crveno sočivo, naliti sa 1 l vode ( kasnije možete dodati još kad odredite koliko gust potaž želite da vam bude ), pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dvadesetak minuta ili dok se sočivo ne skuva. Crveno sočivo se vrlo brzo skuva u odnosu na zeleno. Dodati kurkumu, so, biber i suvi začin po vašem ukusu.
Na kraju dodati oljuštenu i iskidanu papriku prokuvati sve zajedno.


Kratko prohladiti i samleti u blenderu ili štapnim mikserom da dobijete svilenkast potaž. Ako nije dovoljno vruće, vratiti šerpu na ringlu i kratko zagrejati.
Pred služenje sipati po kašičicu limunovog soka a ja sam gore prelila sa malo kokosovog mleka. Posuti seckanim peršunom ili mladim lukom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!



уторак, 24. јануар 2023.

Čorba sa tortelini i povrćem

Kad vam se jede nešto lagano na kašiku.


Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 2 do 3 manje šargarepe isečene na kockice, 1 paškanat, isečen na kockice, 1 do 2 struka celera isečenog na kockice, 1 osrednja glavica crnog luka isečenog na kockice, 3 do 4 čena pasiranog belog luka, 2 do 3 grančice timijana, 1 kašičica suvog začna, 300 g pečurki, 150 g bebi spanaća, 250 do 300 g sveža tortellini pasta, po vašem ukusu, 1.5 do 2 l vode ili pilećeg / povrtnog temeljca, po ukusu so i biber

Priprema:  U veću šerpu ili lonac zagrejati maslinovo ulje.
Na zagrejano ulje dodati: šargarepu, celer, paškanat, crni i beli luk i pržiti na tihoj temperaturi dok povrće malo ne omekša.
Dodati pečurke, koje ste prethodno očistili i isekli na veće komade, timijan i suvi začin i dinstati oko 5 do 6 minuta.
Naliti sa vodom ili temeljcem po vašem izboru i pustiti da provri sve zajedno.

Dodati tortellini ( ja sam dobila domaće tortelini od komšinice koji su bili punjeni sa piletinom a vi koristite ono što imate i volite ) i po želji, ako imate preostalu piletinu od nekog ručka, možete je iseckati i dodati u čorbu i kuvati sve zajedno dok se pasta ne skuva oko desetak minuta.
Na kraju dodati beby spanać i prokuvati sve zajedno samo da spanać svene, oko 5 minuta.

Poslužiti toplo sa narendanim parmezanom ili bez.


Prijatno!!!

субота, 21. јануар 2023.

Slana zvezda hleb

 Volim da mesim raznorazna testa a zvezdu hleb ( star bread ) sam pravila dosta puta i ako nisam uvek pisala recepte ili postavljala fotkice i uvek mi je bilo zadovoljstvo igrati se testom.ž

Juče mi se jeo garlic bread i pored toga što imam fantastičan recept za njega, htela sam nešto drugačije i rešim da napravim slani zvezda hleb ali sa 16 isečenih delova i ako se ovaj hleb obično pravi sa 12, ovako mi je bilo malo interesantnije..

Sastojci: 250 g brašna, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, pola kesice praška za pecivo, 175 do 200 ml tople vode, 1 kašičica šećera, 1 kaščica soli, 50 g pahuljica pire krompira, 30 g mleka u prahu, 60 g omekšalog putera, pola umućenog jajeta

Za premaz: 2 do 3 čena sitno isečenog belog luka, 2 do 3 kašike sitno isečenog peršuna, oko 75 g otopljenog putera

i još:  pola umućenog jajeta, 1 kašičica ulja, 1 kašika mleka, semenke po vašem izbor, oko 30 g izrendanog parmezana, malo sitno iseckane šunke ali i ne mora

Priprema: U samom početku da vam kažem da odmah uduplate količinu sastojka jer ova količina je bila dovoljna samo za nas dvoje i mi smo je pojeli za ručak.

Brašno prosejati, dodati prašak za pecivo, mleko u prahu, pahuljice za pire krompir, so i izmešati. Ostaviti na stranu.

U toplu vodu dodati kašičicu šećera, suvi kvasac i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da se kvasac podigne. U podignuti kvasac dodati pola od celog jajeta ( koje ste prethodno umutili ) a polovinu ostaviti na stranu za premazivanje testa.

U brašno dodati narasli kvasac i zamesiti testo. U slučaju da vam je testo pretvrdo dodati još 1 kašiku vode. U zamešeno testo dodavati po malo omekšali puter, koji ste isekli na kockice i svaki put dobro sjediniti puter sa testom. Na kraju mesiti oko 5 minuta rukom dok ne dobijete meko i glatko testo.

Testo koje dobijete je meko kao pamuk i sa njim je zaista lako raditi. Oblikovati u kuglu, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. 

Naraslo testo podeliti na 4 jednaki delova , svaki deo ponovo premesiti, oblikovati u loptice, pokriti i ostaviti da se odmori.

Dok se testo odmara napravite premaz. Peršun sitno iseckati, beli luk takođe. Otopiti puter.  Ja sam ovde koristila slani puter tako da nisam dodavala so. 

Svaki deo rastanjiti oklagijom oko pola cm debljine. Staviti prvi rastanjeni krug na pek papir, premazati otopljenim puterom i kašičicom posuti beli luk i peršun i posuti trećinom izrendanog parmezana, staviti drugu jufku, preko premaz, pa tako i treći jufku i ponoviti premazom  i završiti četvrtom jufkom, koju ne premazujemo n sa čim. Ja sam između stavila vrlo malo sitno iseckane šunke koju sam sasvim slučajno imala u frižideru pa da je ne bacim al vi ne morate stavljati nikakvo suhomesnato između.

Kad ste završili sa ređanjem jufkica, staviti neki poklopac i okolo višak testa odrezati da biste imali svuda ravne ivice.


U sredinu kruga staviti čašu, malo pritisnuti da dobijete krug pa preseći na 4 dela unakrst a onda svaki deo jš 3 put da dobijete 4 isečenih delova. Nemojte mnogo pretanjiti testo jer ćete dobiti tanku zvezdu, ali sada svi volimo druačije.


Uzeti dva kraja pa ih uvrnuti dva puta na suprotne strane da dobijete lepe šare i sad tako radii dok još imate isečenih delova.  Krajeve blago podvrnuti ispod ili ih samo prstima zalepiti na krajevima.


Pokriti i ostaviti pola sata da testo još jednom naraste. Naraslo testo premazati sa umućenim polovinom jajeta, uljem i mlekom, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, nemojte je predugo peći da je ne presušite.


Ispečenu pogaču premazati sa preostalim peršunom, belim lukom i otopljenim puterom ( ako vam je išta ostalo  od premazivanja testa, ako nije u redu je i bez toga.


Mi smo jedan deo jeli sa domaćim kiselim mlekom a jedan deo smo pojeli za ručak. Inače odlično ju je poslužiti sa nekim sirevima, suhomesnatim narescima ili kako vi veđ volite.

Prijatno!!!!

петак, 20. јануар 2023.

Krsna slava Sv. Jovan



Danas je naša krsna slava Sveti Jovan.


"Jovan se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.
Zbog toga što je Jovanova glavna uloga u životu odigrana na dan Bogojavljenja, crkva je od starine posvetila dan nakon Bogojavljenja spomenu njegovom.
On je bio takve moralne čistote da se pre mogao nazvati anđelom, kako ga Sveto Pismo i naziva, nego smrtnim čovekom. Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje naročito time što je on imao tu sreću da je mogao i rukom pokazati svetu onoga koga je prorokovao.
Za ruku svetog Jovana priča se da je svake godine na dan svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Ponekad se ta ruka javljala raširena, a ponekad i zgrčena. U prvom slučaju označavala je rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.
Za ovaj praznik se veruje još jedno verovanje.
U ponoć, kada nastaje dan Svetog Jovana, odabere se jedno jaje i spusti u posudu s vodom: ako potone, to znači da je sudnji dan blizu. Ovo je samo delić narodnog verovanja u moć zametka života i njegovu duhovnu vezu sa Bogom, Hristom i Svetim Jovanom.Sveti Jovan je jedna od najpopularnijih slava u Srbiji – po broju svečara, nalazi se na četvrtom mestu"


Svima, koji danas slave Sv.Jovana, srećna Vam slava domaćini!!!





четвртак, 19. јануар 2023.

Posne palačinke


Za sve one koji poste na Krstovdan
Palačinke bez jaja i životinjskog mleka..
Obično dok postimo ne razmišljamo puno o slatkišima ali nam ipak nekad dođe želja za nečim slatkim...ovo je najbrže.


Sastojci: 500 ml mleka od kokosa, 330 ml kisele vode, 30 ml ulja, 1 kašika šećera, 75 g gustina, prstohvat soli, 250 g brašna, 1 kesica vanilinog ećera, izrendana korica od limuna, ulje za prženje

Priprema: U zdelu sipati gustin, šećer, prstohvat soli,vanilin šećer, brašno i sve dobro izmešati.
Dodati kokosovo mleko, ulje, koricu limuna i umutiti da nema grudvica.
Staviti u frižider na nekoliko sati, a ja obično ostavim preko noći.

Sledećeg dana u smesu sipati prvo oko 200 ml kisele vode i sjediniti sve zajedno, ako je masa još uvek gusta, dodavati samo po malo kisele vode da bude dovoljno gusto testo za palačinke.
Pošto moje testo stoji preko noći u frižider, testo se dosta zgusne i meni je bilo potrebno tačno 330 ml kisele vode da mi testo bude dobro za palačinke.

Palačinke peći isto kao što pečete i obične sa mlekom i jajima.
Ja sam za premaz koristila moj džem od šljiva u koji sam dodala 50 g čokolade za kuvanje i zagrejala sve zajedno dok se čokolada nije otopila.
Palačinke možete premazati samo sa džemom ili kao i ja, stavljati po jednu bananu i poslužiti tako.
Ko želi, može ih preliti sa malo otopljene čokolade preko, ja sam samo posula prah šećerom.


Prijatno!!!!

среда, 18. јануар 2023.

Puding od avocada i chia semenkama

Odličan doručak ili poslastica posle ručka...


Sastojci: 1 avcado, 2 manje ili 1 veća banana, 250 ml kokosovog mleka, 2 pune kašike chia semenke, 30 ml meda, 1 puna kašičica vanile ili vanilla paste, sok od 2 limete

Priprema:  Staviti sve sastojke u blender i samleti dok ne dobijete kremastu masu..

Sipati u posudice ili čaše ,iz kojih ćete poslužiti, i ostaviti u frižider da odstoji dvadesetak minuta.
Poslužiti rashlađeno.

Prijatno!!!

уторак, 17. јануар 2023.

Punjene palačinke pod snežnim prekrivačem

     Ima li nekog ko ne voli palaćinke?




Sastojci za palačinke: 4 žumanca, 300 ml mleka, 150 g brašna, 30 g otopljenog putera, prstohvat soli, 30 g šećera
Sastojci za fil: 4 jabke ili očišćenih 500 g, 50 g šećera, 1 kašika limunovog soka, 50 g putera, pola kašičice cimeta, 1 kesica vanilinog šećera
Za šaum: 4 belanca, 50 g šećera
i još:  džem od kajsija, prah šećer

Priprema: Odvojiti žumanca od belanaca i belanca ostaviti na stranu. U veću zdelu staviti žumanca, prstohvat soli, šećer i umutiti sve zajedno, dodati polovinu mleka i sjediniti, dodati brašno i umutiti žicom da nema grudvica, na kraju dodati preostalo mleko, sjediniti i dodati otopljen i prohlađen puter i još jednom umutiti sve zajedno. Ispržiti palačinke u tiganju 20 cm prečnika i ove palačinke bi trebala da vam budu deblje od obilćnih palačinki koje filujemo sa džemom. Trebate dobiti oko 9 palačinki od ove količine testa. Pokriti ih i ostavite sa strane.

Jabuke očistiti i iseći na sitnije kockice, preliti ih sa malo limunovog soka. U veliki tiganj staviti puter da se otopi i zagreje i dodati iseckane jabuke ( ja volim i suvo grožđe i dodala sam oko 30 g suvog grožđa ) i dinstati samo da jabuke vrlo malo omekšaju, možda oko 5 minuta, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i dinstati još nekoliko minuta, samo da se šećer otopi. Ostaviti da se fil prohladi.

Uzeti jednu palačinku, tanko premazati sa džemom od kajsija i sipati oko 2 kašike fila, ravnomerno raspoređujući svuda po dužini i pažljivo zaviti da vam fil ne ispadne sa strane. Manji pekač, veličine 18cm X 26cm ili sličnih veličina premazati sa otopljenim puterom ili isprskati sprejom za pečenje. Zavijenu palačinku staviti u pekač i tako isto uraditi i sa preostalih 8 palačinki. Ako je išta ostalo u tiganju od tečnosti kašikom pokapati preko palačinki.

Uzeti belanca i mutiti ih mikserom, kad se umutio mekani šne početi sa dodavanjem šećera i dodati ga iz nekoliko puta i pre svakog novog dodavanja dobro umutiti šećer sa šne. Kad ste završili sa umućenim šnemo, sipati preko palačinki i premazati ga preko njih. Uključiti rernu na 180°C i peći palačinke oko 17 do 20 minuta, dok malo ne porumeni odozgore. Šne će da naraste, ali kad se ohladi vratiće se na normalnu visinu kao kada ste ga premazali. Ovde ne treba šne da se suši, već samo zapeče. Ostaviti da se ohladi.


.
Iseći na parčiće veličine koje vi volite, pospite prah šećerom i poslužiti. Ako sečete veće parčiće može biti dovoljno za 4 osobe, a ako su manji i više...ja sam ih sekla na manje, radije bih da pojedem to parče pa ako mi je potrebno iseći ću još nego da mi ostaje u tanjiru. Ja sam isekla na 8 delova.


Prijatno!!!




понедељак, 16. јануар 2023.

Pierogi sa lukom i slaninom

Nekada smo pieroge jeli mnogo češće, od kada deca nisu sa nama, tako ih retko jedemo a volimo ih.
Ja ih ne pravim često, a kad ih pravim obično ih napravim više, zamrznem i po potrebi ih vadim iz zamrzivača.



Sastojci: 245 g brašna, 1/2 kašičice soli, 1 umućeno jaje, 115 g kisele pavlake, 55 g putera
Sastojci za punjenje:  225 g toplog pirea, 115 g izrendanog cheddar sira
I još:  250 g suve slanine, 2 do 3 glavice crng uka, kisela pavlaka

Priprema:  Prvo napraviti testo za pieroge.
Prosejati brašno i so i dodati jaje i sjediniti sa brašnom, imaćete testo koje je svo u "dronjcima" ( ne znam kako bih to drugačije objasnila )
Dodati kiselu pavlaku i omekšali puter i izraditi testo koje će biti dosta lepljivo.
Vrhovima prstiju "mesiti" testo dok ne bude mnogo lepljivo.Biće lepljivo, ali po malo.
Oblikovati testo u kuglu, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider najmanje sat vremena a može vam tako stajati i do dva dana u frižideru.

Ako imate viška pire krompira, možete iskoristiti za punjenje ovih pierogi, a ako ne, skuvajte krompir,, izmeljajte ga i odvojiti količinu koja vam je potrebna a ostatak iskoristite za nešto drugo ( hlebove, kiflice, krofne, pite ) i u topli krompir dodati izrendan cheddar sir, ili sir koji vi volite i mešajte dok se krompir ne ohladi.
Pobiberiti i posoliti po vašem ukusu.

Izvaditi testo iz frižidera, podeliti na pola i rastanjiti prvu polovinu na manje od pola cm debljine ( ako je potrebno, koristite minimalno brašno ili gustin, ako vam se testo lepi )
Uzeti krug oko 5 do 6cm prečnika i iseći krugove u testu.
Odstraniti višak testa, njega možete ponovo da umesite i rastanjite i iskoristite koliko god možete te viškove testa.
Na sredinu svakog kruga staviti po kašičicu i po fila od krompira i sira, preklopiti i prstima zalepiti ivice.
Uzeti viljušku te i njom ispritiskati svuda okolo da se ivice dobro zalepe da se ne bi otvorile prilikom kuvanja. Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa.

Ovako pripremljene pieroge možete odmah skuvati ili pokriti ih i ostaviti preko noći i kuvati ih sledećeg dana.
Ako ih nećete koristiti odmah, staviti ih na poslužavnik, zamrznuti i onda spakovati u kesice za zamrzivač po onoliko komada koliko vam je potrebno za jedan obrok.
Od ove količine ćete dobiti oko 36 manjih pieroga.

Kad ste spremni da ih spremate, napunite veću šerpu sa vodom i kad voda provri spustite pieroge i kuvati ih dok ne isplivaju gore.
Dužina kuvanja zavisi da li se kuvaju sveže ili smrznute pierpoge.


U veći tiganj staviti iseckanu slaninu ( može biti pileća, ćureća ili svinjska ) i pržiti je dok ne bude rumena i hrskava.
Izvaditi je na kuhinjski papir da se ocedi od viška masnoće.
Izvaditi iz tiganja višak masnoće, ostaviti samo za 2 do 3 kašike i na toj masnoći staviti luk, koji ste isekli na pola pa onda na tanke listiće, blago posoliti jer slanina je već slana, ali kad se luk posoli brže omekša i pržiti dok ne bude karamelizovan. Ako počne puno da gori, dodati pola šoljice vode, izgrebati sve sa dna tiganja i pržiti dok tečnost ne ispari a luk se karamelizovao.
Vratiti isprženu slaninu, i ko želi, može direktno da stavi pieroge u tu masu i samo kratko proprži.
Ja ih ne volim onako blede pa ih uvek kratko propržim na vrlo malo ulja samo da mi porumene sa obe strane.
Tako rumene pieroge staviti na tanjir, kašikom sipati preko luk sa slaninom ili poslužiti sa strane sa kiselom pavlakom ili gustim jogurtom.

Prijatno!!!

недеља, 15. јануар 2023.

Pita sa jabukama

Mi nismo ljubitelji kolača zato ćete ih kod nas vrlo malo naći ali testa, e to volimooooo i to na svaki mogući način..jabuka i oraha imamo u kući uvek a i domaćeg džema, tako da mi nije teško nešto napraviti.
Ovakva peciva najčešće pojedemo ujutru ili posle ručka uz šoljicu kafe.


Sastojci: 600 g mekog brašna, 220 g skuvanog i propasiranog krompira, 150 g kisele pavlake, 75 ml ulja, 100 ml gazrane mineralne vode, 8 g suvog iili 20 g svežeg kvasca, 1 do 2 kesice vanilinog šećera, 2 jaja, korica od 1 limuna, pola male kašičice soli, 75 g šećera
Sastojci za fil: 1 do 2 veće jabuke, 6 kašika džema od kasija ili bresaka, 30 do 40 g oraha, ili po ukusu
cimet, 2 kašičice griza, 2 kašičice šećera

Priprema:  Brašno prosejati u vanglicu i ja već drugi put koristim italijansko brašno "00", koje mi je fantastično ali ga ne kupujem često jer ga prodaju na kg i dosta je skupo, tako ako nemate to brašno sasvim je dobro i meko brašno, ili ovo kod nas unbleached allpurpose flour.

U brašno dodati suvi kvasac, šećer, vanilu, limunovu koricu, kiselu pavlaku, zagrejan pire krompir, ulje, so, blago umućena jaja ( odvojiti za kašiku dve za premazivanje ) i na kraju dodati gaziranu mineralnu vodu.
Zamesiti testo rukom ili mikserom. Dobićete meko i lepljivo testo.
Isipati testo na radnu površinu i dugo ga mesite i lupajte s njim po radnoj površini dokle god ne dobijete meko i glatko testo, koje se vrlo malo lepi za ruke.
Oblikujte testo rukama, koje ste premazali sa vrlo malo ulja.
Pokriti testo i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Trebaće oko sat vremena ili kraće, u zavisnosti od toplote prostorije u kojoj pravite testo.

Dok testo raste, pripremite nadev za pitu.
Suvo grožđe, ako je previše suvo, potopite u malo tople vode ili sa 1 kašikom ruma ili sokom od pomorandže.
Ostavite na stranu.
Orase iskidajte rukama na manje parčiće.
Jabuku, ako je mala onda vam trebaju 2 po 1 piti oljuštiti iseckati na kockice i preliti sa malo limunovog soka i ostaviti na stranu.

Naraslo testo podeliti na 2 dela ( ja uvek volim da napravim manje pite i obično ih pravim 2 a mogla sam da budu još manje pa da napravim 3, ali mislim da bi bile premale, jednu podelim komšijama a jednu ostavim nama )
Posuti radnu površinu gustinom ili brašnom i rastanjiti da dobijete testo oko .05cm debljine i pizza sekačem podeliti testo na 3 jednaka dela.
Svaki deo na početku premazati sa 1 kašikom džema i na prvi deo stavite iseckane jabuke, posuti sa grizom, šećerom i cimetom.
Sledeći deo premazati džemom, posuti suvim grožđem, koje ste prethodno ocedili od tečnosti i treći deo isto premazati i staviti izlomljene orahe preko.


Svaki deo zaviti u rolat a donju stranu testa premazati sa malo vode da se bolje zalepi.
Svaki rolat još malo rukama oblikovati i staviti sva tri jedno pored drugog i uplesti u pletenicu.
( snimili smo muž i ja kako se plete pletenica ali mi ne ide da ubacim ovde, ko me prati na instagramu moći će da vidi, jer tamo direktno sa telefona mogu da ubacim, dok ovde ne znam kako, probaću malo kasnije na još jedan način, pa ako ne ide, ja se izvinjavam )


Krajeve pletenice podviti ispod.
Pleh veličine 32cm X 10cm isprskati sprejom za pečenje ili premazati sa vrlo malo hladnog putera i staviti pletenicu.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se kalup napuni.
Sa svim dizanim testima morate da imate strpljenja da se testo podigne jer u tom zadnjem dizanju testa je najveći uspeh ovako prozračnog i pahuljastog testa ( naravno da zavisi i od sastojaka )

Isto tako napravite i sa drugim delom testa. Uključiti rernu da se greje na 175°C
Naraslo testo premazati sa onim delom jaja, koje ste ostavili na stranu, dodati kašiku dve mleka i umutiti viljuškom sve zajedno.
Pitu peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Prijatno!!!


субота, 14. јануар 2023.

Šareni hleb sa ljubičastim batatom

Srećna Nova 2023 godina !!!! (po julijanskom kalendaru )

 Retko nađem ljubičasti batat u mom kraju ali kad ga nađem, kupim više komada ispečem ih, propasiram i zamrznem za neku drugu upotrebu jer ga zaista volim da koristim, da mi pecivu neku drugu notu i šarenilo a testo bude dugo meko. Ja sam ovog puta napravila dve vekne ovog hleba, jedan sam zamrzla a ovaj koristimo odmah.


Sastojci za ljubičasto testo: 300 g pšeničnog brašna, 150 g pirea od ljubičastog batata, 100 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 4 g suvog kvasca
Sastojci za belo testo: 300 g pšeničnog brašna, 150 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 4 g suvog kvasca

Priprema:  Ja sam koristila bundevu, koja je prethodno bila ispečena, podeljena po 150 g i ostavljena u zamrzivač do neke sledeće upotrebe.
U zavisnosti koliko vam je bundeva suva / mokra, možda će vam ovde trebati još brašna.
Od ove količine ćete dobiti 2 vekne.

Brašno prosejati ( prosejte malo više ako vam bude bilo potrebno ) i podeliti na dva dela po 300 g
Uzeti dve zdele po 50 ml mleka, dodati šećer i suvi kvasac,( ako želite možete da koristite i sveži kvasac, 10 g je dovoljno ) izmnešajte i ostavite na stranu da se kvasac podigne.
Prvo umesite jedno testo pa drugo, jer ne možete oba testa mesiti od jednom.

U prvi deo brašna napraviti udubljenje, dodati so, pire od bundeve, nadošli kvasac preostalo mleko ( 50 ml ) i zamesiti testo rukom ili mikserom.
Ako vam se testo lepi za ruke, dodajte još malo brašna, samo dotle dok se lepi vrlo malo za ruke.
Oblikovati u kuglu i vratiti nazad, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Može da uzme i malo više vremena, ali budite strpljivi.Sad tako isto uraditi i sa belim testom.

Narasla testa podeliti oba na pola, premesiti i ostaviti vrlo kratko da se odmore ( lakše se tanje )
Rastanjiti prvo beli deo testa u pravougaonik oko pola cm debljine i ostaviti na stranu. Sad tako uraditi i sa ljubičastim delom. Premazati belo testo s vodom pa staviti ljubičaati deo testa preko. Nožem ili pizza sekačem iseći jednu trećinu testa po dužini i uvrtati ih spiralno da dobijete lepe šare. Početi da zavijate testo od strane koja nije isečena i tako zavijeno testo zaviti preko isečenog dela testa da dobijete lepo šareno testo.


Pripremiti 2 kalupa za hleb ili jedan veći pekač u kom vam mogu stati obe vekne. Prekriti pek papirom i staviti pripremljenu veknu. Sad tako isto utaditi i sa drugih 2 preostala dela testa. Po želji možete prvo staviti ljubičasti deo pa beli preko. Izbor je vaš.


Pokriti i ostaviti na toplim mestu da testo još jednom naraste. 
Premazati sa mlekom i ko želi može posuti semenkama, meni se više dopalo bez njih. 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata do 40 minuta ( u zavisnoti od vaše rerne )
Pečeni hleb izvaditi i ostaviti na žici da se ohladi. Jedan hleb, kad je dobro ohlađen možte zamrznuti ili iseći na parčiće, spakovati u kese za zamrzivač, ali između parčića hleba staviti pek papir da vam se parčići ne zalepe jedno za drugo.


Po strukturi testa možete videti koliko je ovaj hleb vazdušat a testo fenomenalno da se radi s njim.
Ko želi, ovako može da pravi i kiflice, tako što se testo razdeli na puno manjih loptice i uradi isti kao i sa hlebom...ja ću to sledeći put jer danas nisam iala baš puno vremena da se igram.


Dok jedete ovaj hleb nećete osetiti ukus ljubičastog batata ali ćete zato imati divan meki hleb, jer sva testa napravljena sa krompirom imaju izuzetnu mekoću i dugo su vlažna i mekana.


Prijatno!!!

P.S. Biće još recepata sa ljubičastim batatom.....stay tuned.


петак, 13. јануар 2023.

Pečen losos preliven kremastim sosom od limuna

Ne jedemo ribu onoliko koliko bi trebali i svaki put obećam sebi da ćemo jesti ribu bar dva puta nedeljno, hoćeš, uvek se to zaboravi...

Ovog puta smo našli divne filete od divljeg lososa i moram da vam kažem da je mnogo ukusniji nego onaj što ga gaje na farmi i boja mu je fantastična.



Sastojci: po 150 g ribe po osobi, ( losos )30 ml soka od limuna, 15 ml maslinovog ulja, 2 veća čena belog luka, 2 dobro pune kašike senfa od celog zrna, po ukusu so i biber
Sastojci za kremasti sos: 40 g putera, 30 ml maslinovog ulja, 3 veća čena belog luka, 125 ml pavlake za kuvanje, 1 do 2 kašike seckanog peršuna, svež samleven biber

Priprema: Uključiti rernu da se greje na 200°C. Ribu oprati i osušiti kuhinjskim papirom.U manju zdelicu sipati 2 kašike soka od limuna, 1 kašiku maslinovog ulja, 2 čena pasiranog belog luka, senf, so i biber i sve sjediniti.

U vatrostalni pekač staviti onoliko parčića ribe, koža neka je okrenuta prema dnu, koliko ćete pojesti za jedan obrok. Kod nas su bila 4 parčeta. Kašikom sipati preliv od senfa preko svakog parčeta ribe. i ostaviti da stoji dok se rerna zagreje.Peći oko 10 do 12 minuta, u zavisnosti koliko su vam komadi ribe debeli, ja sam pakla 12 minuta i na slici vidite da je losos bio fantastično ispečen, ni malo suv.

Dok se riba peče, pripremite kremasti preliv za ribu.

U manju šerpicu otopiti puter zajedno sa maslinovim uljem i dodati sitno iseckan ili propasiran beli luk i pržiti sve zajedno samo da zamiriše, desetak sekundi. Skloniti sa ringle i dodati pavlaku za kuvanje, i kuvati nekoliko minuta samo dok sos ne počne da se zgušnjava.Skloniti sa ringle, dodati iseckan peršun ( ostaviti malo za posuti preko priloga i ribe kad poslužite ) i biber. Sipati preko pečene ribe i ostaviti da odstoji 5 minuta.


Poslužiti sa prilogom po vašem izboru. i po potrebi sipati sos koji se možda malo razlio po pekaču. Kod nas je to bio pirinač sa povrćem.


Prijatno!!!


четвртак, 12. јануар 2023.

Pasta sa belim lukom i slaninom

Volim ove brze recepte za ručak jer, i ako sam kod kuće, ponekad mi dobro dođu ovakve ideje.

Pastu volimo ali je retko kuvam, jednostavno nam je na kašiku, posebno mom mužu, najbolji ručak.


Sastojci: 250 g paste po vašem izboru, 300 g dimljene slanine, 3 do 4 čena belog luka, 125 ml gustog grčkog jogurta, 125 ml vode u kojoj se pasta kuvala, 20 g izrendanog parmezana, persun tucana paprika, sveže samleven biber

Priprema:  Slaninu iseći na sitnije komade, beli luk očistiti i iseckati na sitne komadiće, peršun oprati i iseckati i parmezan izrendati u zdelicu. Staviti vodu da vri za pastu i kad je provrela dodati kašičicu soli i pastu i kuvati po instrukcijama proizvođača.

U veći tiganj staviti iseckanu slaninu i pržiti je dok ne porumeni, dodati beli luk i njega kratko propržiti.

Uzeti vodu iz paste u to dodati gusti grčki jogurt i razmutiti sve zajedno, sipati u tiganj i pustiti da provri sve zajedno ( umesto grčkog jogurta možete koristiti i pavlaku za kuvanje,ali onda smanjite količinu vode na pola ) dodati polovinu parmezana i na kraju dodati oceđenu skuvanu pastu. ( u slučaju da vam je slanina ispustila previše masnoće, odstranite deo a slanina može da bude pileća, ćureća ili koju već koristite )

Pustiti da sve zajedno prokuva i na kraju dodati iseckan peršun, tucanu papriku i sveže samleven biber, promešati.

Poslužiti toplo uz dodatak peršuna i izrendanog parmezana.

Po želji, ovde možete dodati i sitne cvetiće brokolija nekoliko minuta pre nego što je pasta skuvana u vodi.


Prijatno!!!