понедељак, 28. децембар 2015.

Pull Apart hleb sa začinima



 Volim da obradujem svoje goste sa nečim novim da probaju, jedan od njih je i ovaj hleb


Sastojci:
400 g + 20 g brašna za hleb
300 ml mlećenice
50 g otopljenog putera
1 jaje
1/2 kašičice soli
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera

Sastojci za premazivanje:
60 g putera
7-8 čena pasiranog belog luka
2 kašike sitno seckanog peršuna ili mirisnih biljki po vašem izboru

Za premazati testo:

1 umućeno žumance
1 kašika mleka

 Priprema:

 Zagrejati mlaćenicu da bude mlaka,dodati kvasac i kašičicu šećera,sve to dobro sjediniti i ostaviti da se kvasac digne.

  U posudu za mešenje staviti 400 g brašna,malo umućeno jaje, otopljen puter, nadošli kvasac,so i sve to mesiti sa rukom dok ne počne da se odvaja od stranica zdele.

 Isipati testo na radnu površinu i mesiti ga dok ne dobijete lepo glatko testo, možda ćete morati da dodajete po malo brašna od onih 20 g.

 Testo oblikujte u loptu, vratite ga u posudu za mešenje i premazati ga sa malo ulja.Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo  udupla.



 Dok testo raste, u manji tiganj otopiti puter i dodati pasirani beli luk i pržiti ga dok ne osetite da miriše, pazite da ga ne izgorite. Skloniti sa vatre i u hladno dodati iseckani peršun, sve zajedno promešati.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju smo blago pobrašnili, i premesiti ga još jednom. Uz dodatak po malo brašna testo rastanjite u pravougaonik malo tanje od pola cm debljine, testo je veoma lepo za rad i dok ga radite imaćete puno mehurića po njemu.



Premazati testo sa smesom od začina i iseći na 6 jednakih lenti.
Svaku lentu staviti jednu preko druge i oštrim nožem iseći na 6 delova ( ja sečem na 6 jer mi je pleh uži a duži a vi ako imate širi pleh a kraći, isecite na 4 delova )


  

Pleh,dužine 32cm X 6cm dobro podmazati ( ja koristim sprej za pečenje ) i svaku hrpicu ređati sečenom stranom na dole ( mada su sve strane sečene ),pošto je moj pleh malo veći ja sam ostavila malo razmaka između, prilikom narastanja po drugi put to se popunilo.



Pokriti providnom folijom i ostaviti da raste dok ne popuni pleh.

Naraslo testo premazati sa jednim umućenim žumancetom koje ste umutili sa 1 kašikom mleka i peći na 180-185*C oko 35 do 40 minuta dok vam lepo ne porumeni.

Prilokm pečenja ćete morati da ga prekrijete papirom za pečenje da vam ne izgori.
Pečeni hleb ostavite desetak minuta u plehu da se prohladi,izvrnuti na žicu i još malo ohladiti i poslužiti.Po želji ga možete premazati sa otopljenim puterom pre služenja.



    Prijatno!!!!!!

4 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Iva i nadam se da će se i tebi dopasti onoliko koliko se ovaj hleb dopao mojim gostima i meni. Hvala ti na poseti.

      Избриши
  2. Evo, draga Zoko, ja nastavih danas sa isprobavanjem Vasih divnih recepata! Recept za ovaj pull apart bread mi je medju prvima zapao za oko. Htjela sam ga praviti proslu nedelju, ali me nesto sprecilo, tako da sam ga danas sa velikom radoznaloscu spremala! Drzala sam se posve recepta, te izgledom i ukusom me nije razocarao, vec naprotiv!Kao sto rekoh, mjera i postupaka sam se posve drzala recepta, sada nakon sto sam ga probala, sljedeci put bih dodala samo malo vise soli ali i bijelog luka, tako da hleb bude sto aromaticniji. Ali sve u svemu, prezadovoljna, a najvise mi se svidjelo to sto je tijesto predivne, mekane teksture. Lijep pozdrav! Vjerovali ili ne, napravih i roll baklavu, i na tom receptu cu ostaviti kratak komentar :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, ovo je jedan od mojih omiljenih predjela za druženje sa našim prijateljima..naravno da se može dodati više soli, ja za ovo koristim slan puter i mi ne jedemo baš puno slano i bilo je sasvim dovoljno za one, koji vole više slano, mora se dodati a što se tiče belog luka, ja ga trpam svuda, samo ne u kolače, ali zbog onih, koji nisu baš veliki ljubitelji...šta drugo da ti kažem, osim od srca ti hvala i neka vam je hleb prijatan.Uživajte i za nas.

      Избриши