понедељак, 28. децембар 2015.

Pull Apart hleb sa začinima



 Volim da obradujem svoje goste sa nečim novim da probaju, jedan od njih je i ovaj hleb


Sastojci:
400 g + 20 g brašna za hleb
300 ml mlećenice
50 g otopljenog putera
1 jaje
1/2 kašičice soli
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera

Sastojci za premazivanje:
60 g putera
7-8 čena pasiranog belog luka
2 kašike sitno seckanog peršuna ili mirisnih biljki po vašem izboru

Za premazati testo:

1 umućeno žumance
1 kašika mleka

 Priprema:

 Zagrejati mlaćenicu da bude mlaka,dodati kvasac i kašičicu šećera,sve to dobro sjediniti i ostaviti da se kvasac digne.

  U posudu za mešenje staviti 400 g brašna,malo umućeno jaje, otopljen puter, nadošli kvasac,so i sve to mesiti sa rukom dok ne počne da se odvaja od stranica zdele.

 Isipati testo na radnu površinu i mesiti ga dok ne dobijete lepo glatko testo, možda ćete morati da dodajete po malo brašna od onih 20 g.

 Testo oblikujte u loptu, vratite ga u posudu za mešenje i premazati ga sa malo ulja.Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo  udupla.



 Dok testo raste, u manji tiganj otopiti puter i dodati pasirani beli luk i pržiti ga dok ne osetite da miriše, pazite da ga ne izgorite. Skloniti sa vatre i u hladno dodati iseckani peršun, sve zajedno promešati.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju smo blago pobrašnili, i premesiti ga još jednom. Uz dodatak po malo brašna testo rastanjite u pravougaonik malo tanje od pola cm debljine, testo je veoma lepo za rad i dok ga radite imaćete puno mehurića po njemu.



Premazati testo sa smesom od začina i iseći na 6 jednakih lenti.
Svaku lentu staviti jednu preko druge i oštrim nožem iseći na 6 delova ( ja sečem na 6 jer mi je pleh uži a duži a vi ako imate širi pleh a kraći, isecite na 4 delova )


  

Pleh,dužine 32cm X 6cm dobro podmazati ( ja koristim sprej za pečenje ) i svaku hrpicu ređati sečenom stranom na dole ( mada su sve strane sečene ),pošto je moj pleh malo veći ja sam ostavila malo razmaka između, prilikom narastanja po drugi put to se popunilo.



Pokriti providnom folijom i ostaviti da raste dok ne popuni pleh.

Naraslo testo premazati sa jednim umućenim žumancetom koje ste umutili sa 1 kašikom mleka i peći na 180-185*C oko 35 do 40 minuta dok vam lepo ne porumeni.

Prilokm pečenja ćete morati da ga prekrijete papirom za pečenje da vam ne izgori.
Pečeni hleb ostavite desetak minuta u plehu da se prohladi,izvrnuti na žicu i još malo ohladiti i poslužiti.Po želji ga možete premazati sa otopljenim puterom pre služenja.



    Prijatno!!!!!!

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Iva i nadam se da će se i tebi dopasti onoliko koliko se ovaj hleb dopao mojim gostima i meni. Hvala ti na poseti.

      Избриши