Ne mesim onoliko koliko sam nekad mesila, malo sam se ulenjila, malo je prevruće paliti rernu kad se ne mora, ali juče mi se prijelo nešto testasto i jednostavno sam morala nešto da umesim. Umesila sam moj hleb,koji htela ne htela, moram mesiti skoro svaki drugi-treći dan i onda se dala na posao da mesim kifle.
Testo je izuzetno dobro za rad i što je važno kod ovih kifli, nemojte ih prepeću, jer će vam biti suve.
Sastojci: 500 g prosejanog brašna, ***350 ml jogurta sa 1 jajetom + belance, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 60 g omekšalog putera, 1 mala kašičica soli i 1 mala kašičica šećera, 1 kesica vanile i korica jedne pomorandže
i još: džem za punjenje, čokoladni namaz, 1 žumance za premazivanje testa, malo vode
Priprema: Jogurt treba da vam bude sobne temperature. U zdelu staviti jedno umućeno jaje pa naliti jogurtom da imate 350 ml, dodati kašičicu soli i sve izmešati.
U prosejano brašno dodati suvi kvasac, vanilin šećer, koricu pomorandže i šećer, izmešati pa dodati tečne sastojke i zamesiti testo. U zamešeno testo dodati omekšali puter, isečen na kockice i dobro izraditi testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu pola sata da raste. Premesiti testo još jednom, pokriti i ostaviti da se testo udupla. Vremenski ne znam koliko će uzeti jer zavisi od temperature prostorije u kojoj mesite.
Naraslo testo podeliti na onoliko delova na koliko hoćete da imate kiflica a ko ne želi da ih pravi na ovaj način, podeliti testo na pola, rastanjiti, seći testo na trouglove i zaviti klasične kiflice.
Ja sam moje testo podelila na 14 jednakih delova, mislim da mi je svaki deo bio oko 65 g otprilike. Oblikovati testo u loptice, pokriti i ostaviti da testo odmori jer se na taj način testo mnogo lakše tanji.
Rastanjiti u pravougaonik, tako da je donji kraj malo uži od gornjeg, na početku šireg dela staviti nadev po vašoj želji, kod mene je ovog puta bio čokoladni namaz ( nije nutella ) svuda okolo prstima zalepiti testo da fil ne curi. Donji deo raseći pizza sekačem, nemojte raseći testo do kraja, lakše se smotaju nego kad je testo rasečeno do kraja, ( ja sam probala oba načina i ovaj koji sam ovde napisala je mnogo lakši ) i smotati u kiflu. Malo krajeve podviti prema unutra i ređati na pleh koji ste prekrili pek papirom.
Smotane kiflice pokriti i ostaviti 20 do 30 minuta da naraste još jednom. Premazati sa umućenim žumancetom sa malo vode ili mleka, po želji posuti sa malo maka ali ne mora i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 18 do 22 minuta ali budite pažljivi da ih ne prepečete.
Skuvajte kafu ili čaj a ko voli može i uz neki sok, poslužite ih i uživajte u njima.
Retko pravim kiflice koje nisu lisnate ali eto neki put se može i bez njih.
Hleb sam prvo umesila i ispekla tako da mi nije trebalo mnogo da mi se rerna zagreje za kiflice.
Još uvek ne mogu da dođem kako da dobijem ono uho koje se dobije kad se hleb peče sa prirodnim kvascem.
Prijatno!!!