Ne znam šta više volim,pečeni krompir ili plavi patlidžan, posluženi na ovaj način.
Ako pravite plavi patlidžan,pravite ga kad ne idete na posao jer ima dosta belog luka. ( koji ja obožavam )
Čula sam da pomaže pojesti svež peršun posle konzumiranja belog luka......
Sastojci za tortice od plavog patlidžana:
2 veća patlidžana
morska so
50 ml maslinovog ulja
Za preliv:
100 ml maslinovog ulja
1 manja vezica peršuna
1 do 2 limuna ( korica i sok )
belog luka po ukusu
pola kašičice morske soli
1/4 kašičice sveže samlevenog bibera
Priprema:
Patlidžene oprati i iseći na kolutove 1cm debljine. ( ne ljuštiti ) Svaki kolut posuti sa malo soli i ostaviti sa strane da stoji oko 20 minuta ( da ispusti gorčinu koju sadrži u sebi ).
Plavi patlidžan možete isprati sa hladnom vodom ili samo upiti tečnost sa kuhinjskim papirom.Ako ga isperete ( ja ga isperem sa hladnom vodom ) osušiti svako parče sa kuhinjsakim papirom.
Staviti na pleh papir za pečenje, naređati parčiće patlidžana,preliti sa malo maslinovog ulja i peći na 200*C dok vam ne porumeni,okrenuti ih i zapeći drugu stranu. Ako hoćete, možete ih ispeći na roštilju.
Ostaviti da se pečeni patlidžan ohladi.
Napraviti preliv:
Iseckati što sitnije možete peršun,beli luk možete pasirati ili iseckati sa nožem.Sve to staviti i jednu činijicu.Dodati izrendanu limunovu koricu ( ako je limun prskan, onda nemojte stavljati koricu ) sveže isceđen limunov sok,soli i bibera po ukusu, sve umutiti žicom za mućenje.
Kolut patlidžana staviti na tacnu, preliti sa malo preliva, staviti tako i drugi kolut,preliti...možete staviti po 3-4 kolutova, da vam izgledaju kao male tortice...
Ovako pripremljen patlidžan vam može biti prilog mesu, poslužen kao predjelo ili kao samostalno jelo.
Prijatno!!!!!
LEPEZA KROMPIR
Krompir mi je jedna od omiljenih namirnica ( pročitajte i hranljive vrednosti ove namirnice na kraju posta )
Sastojci:
2 veća krompira po osobi
2 veća krompira po osobi
5 - 6 šnite slanine ili pršute
1 kašika italijanskog začina
75 ml maslinovog ulja
2 - 3 čena belog luka isečen na tanke listiće
1 kašika sitno iseckanog peršuna
po ukusu soli i bibera
Priprema:
Krompir oljuštiti i oprati.( najbolje je koristiti brašnjav krompir, kod nas je to Yukon Gold )
Staviti krompir na varjaču i sa oštrim nožem iseći šnitice ali ne do kraja.( zato vam je na varjači da zaustavi sečenje krompira do kraja )
U manju zdelicu staviti maslinovo ulje, italijanski začin,sitno iseckan peršun,biber i so i sve to izmešati.
Šnite slanine iseći na manje šnitice.
Između rezova na krompiru stavljati beli luk a u sledeći staviti šniticu slanine.
U tepsiju staviti papir za pečenje ( da imate manje da ribate ) preko staviti krompire i preliti ih sa smesom od začina i maslinovog ulja.
Nama je prilog bio i pečeni šampinjoni,koje sam pekla zajedno sa krompirom.Njih sam posula sa malo suvog začina,pobacala nekoliko čenova belog luka i komadiće pršute.
Zagrejati rernu na 185*C i peći dok vam se krompir ne ispeče.
( Ja sam, u isto vreme pekla i plavi patlidžan i krompir u rerni, tako dok mi se plavi patlidžan hladio krompir se ispekao ).
Uz finu domaću supicu, ovo nam je bio idealan ručak.
Prijatno!!!!!!
EVO MALO VIŠE O HRANLJIVOSTI KROMPIRA
U
naše vrijeme, kada je krumpir na lošem glasu kao nezdrava namirnica i
bezvrijedno povrće, koje ne sadrže vitamine, moram stati na njegovu
obranu, jer to jednostavno nije istina.
Niti
jedno povrće nije toliko mnogostrano, kao skroman krumpir. Jednako fin u
kuhanom, pečenom ili prženom obliku, krumpir rijetko dobiva pohvale
koje zaslužuje.
Zaboravljamo
da je ova skromna namirnica igrala važnu ulogu u povijesti
čovječanstva. Puno puta spašavala je ljude od gladi tokom rata ili u
područjima loših klimatskih uvjeta.
U mnogim zemljama krumpir je pogodovao rastu stanovništva i ekonomskom razvoju.
Krumpir
su prvi počeli uzgajati Indijanci iz Perua prije više od 4000 godina.
Iz Amerike u Europu krajem 16. stoljeća ga je donio Sir Francis Drake -
pomorski istraživač i vojskovođa.
Naziv
krumpir potječe od bavarske riječi Gruntbir - "kruška iz zemlje".
Engleski naziv potato potječe od američko-indijanske riječi "batata".
11 činjenica koje niste znali o krumpiru
1.
Krumpir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i
jeftino. Za njegov uzgoj nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi
(iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).
2. Krumpir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.
3.
Krumpir je savršena kultura za uzgoj u siromašnim zemljama. Ova
jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.
4. Krumpir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.
5.
Po količini fenolnih spojeva krumpir se može takmičiti sa brokulom,
špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krumpir štite od
bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.
6. Engleski znanstvenici u krumpiru su pronašli poseban sastojak - kukoamin - koji štiti od visokog tlaka.
7.
2008 godina je proglašena godinom krumpira. UN smatra da je krumpir
namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.
8.
Postoji preko 1000 vrsta krumpira. Krumpir je četvrta najviše uzgajana
kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu
svijeta.
9. Europljani konzumiraju duplo više krumpira nego Amerikanci.
10.
Tokom zlatne groznice u Klondajku krumpir se koristio kao valuta.
Krumpir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga
mijenjali za zlato.
11. Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svijetu.
Nutricionističke karakteristike
· krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu
· krumpir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine
· krumpir sadrži više kalija nego banana
· krumpir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća
· krumpir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna
· krumpir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina
· krumpir ne sadrži masnoće i kolesterol
· nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C
Krumpir ne deblja
Fitness
gurui su proglasili krumpir namirnicom koja deblja. Tvrde da zbog
visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja škroba krumpir nije
pogodan za mršavljenje.
Međutim
to nije istina. Provedena su istraživanja o utjecaju krumpira na
tjelesnu težinu. Osobe koje su tijekom 6 tjedana svakodnevno konzumirali
7-9 krumpira zapravo se nisu debljale, nego mršavjele!
To
se objašnjava time da krumpir izaziva osjećaj sitosti, dok sadrži
relativno malo kalorija. (Jedan krumpir u prosjeku sadrži 100-120
kalorija - 2,5 puta manje nego kruh).
Ali
ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati,
jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udjela masnoća.
Pomfrit nije zdrav!
Kada govorimo da je krumpir zdrav, ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našem planetu!
1.
Pomfrit sadrži velike količine "loših" masnoća, koje povećavaju rizik
od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola.
2.
Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid -
poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u
akrilamid uzrokuje nekoliko tisuća slučajeva raka svake godine.
Krumpir kao lijek
Krumpir se koristi ne samo kao hrana, nego i kao lijek. Nekoliko primjera primjene krumpire u svrhe liječenja:
· obloge od kuhanog krumpira koriste se kod reume, gihta, ozeblina
· umivanje sa sokom od krumpira liječi akne, ekcem i mrlje na licu
· obloge od sirovog krumpira koriste se kod vrućice, opekotina, glavobolje
· kora kuhanog krumpira snižava krvni tlak
· kod gastritisa uzima se 1 žlica soka od krumpira 3 puta dnevno prije obroka
Kako napraviti sok od krumpira
Operite
i naribajte krumpir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem iscijedite
sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvijek svježe
pripremljen sok.
Zbog
njegove pristupačne cijene, izvrsnog okusa, hranjivosti i bogatstva
nutrijenata, krumpir itekako zaslužuje da ga stavimo na popis
super-namirnica, koje su prijatelji našeg zdravlja.
Sok od krumpira - čudesni lijek nadohvat ruke
<image002.jpg><image002.jpg>Bl agotvorna
svojstva sirovog krumpira odavno su poznata narodnoj medicini, no
unatoč tomu prevladava mišljenje da se krumpir ne smije konzumirati
sirov.
Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krumpir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.
Od zabluda vezanih uz konzumaciju krumpira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je prije uporabe nužno oguliti, jer je ljuska krumpira otrovna.
Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krumpira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje.
Ono što jest opasno je nedozreo krumpir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krumpir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu - toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira.
No, možete ga se lako riješiti tako da prije uporabe uklonite dijelove ljuske s klicama (''očima'') i pozelenjenu koru.
Riječ je o zabludi, jer u sirovom obliku krumpir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.
Od zabluda vezanih uz konzumaciju krumpira, valja spomenuti prevladavajuće mišljenje da ga je prije uporabe nužno oguliti, jer je ljuska krumpira otrovna.
Zapravo, ljuska zdravog, organski uzgojenog krumpira ne sadrži nikakve tvari koje bi bile štetne po zdravlje.
Ono što jest opasno je nedozreo krumpir zelene ili mjestimice zelene kore, kao i krumpir koji je proklijao. Opasnost se krije u solaninu - toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira.
No, možete ga se lako riješiti tako da prije uporabe uklonite dijelove ljuske s klicama (''očima'') i pozelenjenu koru.
Krumpirom protiv mnogih teških bolesti
O ljekovitosti krumpirova soka pisali su mnogi uvaženi stručnjaci za ljekovito bilje poput Ivana Lesingera i dr. Jovana Tucakova.
Lesinger smatra da je krumpirov sok prirodno sredstvo za liječenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice.
U tu svrhu preporučuje uzimati po jednu žlicu soka krumpira razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.
U terapiji čira želuca i dvanaesterca savjetuje svakodnevno uzimati pola dcl krumpirova soka natašte i zatim po pola decilitra pola sata prije ručka i večere.
Dr. Jovan Tucakov tvrdi da sok od krumpira ima blagotvoran utjecaj na snižavanje razine šećera u krvi, kao i u liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških
oboljenja poput emfizema.
Budistički svećenik Tomizawa, autor knjige ''Put do zdravog života: raka se ne treba bojati'', tvrdi da svakodnevno ispijanje dva dcl soka od krumpira može uvelike pridonijeti izlječenju od rakai drugih teških bolesti.
Učinkovitost krumpira u suzbijanju karcinoma postupno se dokazuje i u znanstvenim istraživanjima.
Profesor Kagamin s medicinskog sveučilišta u Akiti (Japan), uspio je iz sirovog krumpira izdvojiti tvar koja se pokazala učinkovitom u suzbijanju rasta tumorskih stanica kod laboratorijskih miševa.
Rezultate tog istraživanja objavio je na međunarodnom kongresu lige za borbu protiv raka, održanom u Njemačkoj.
Sok krumpira također se primjenjuje kao dio poznate Brojsove terapije protiv raka.
U zadnje vrijeme krumpir sve više dobiva na važnosti kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog tlaka, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.
Neovisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krumpira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.
Također, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.
Osjećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uvečer popijte sok napravljen od jednog krumpira srednje veličine, jedne mrkve i jabuke, i u roku od dva tjedna ponovno ćete biti u formi.
Blagodati krumpirova soka:
U zadnje vrijeme krumpir sve više dobiva na važnosti kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih oboljenja, visokog tlaka, dijabetesa, lumbaga, reumatskih bolesti itd.
Neovisno o pozitivnim učincima u tretmanu teških bolesti, pijenje soka od sirovog krumpira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta.
Također, pomaže pri uklanjanju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.
Osjećate li se slabo ili iscrpljeno, ujutro i uvečer popijte sok napravljen od jednog krumpira srednje veličine, jedne mrkve i jabuke, i u roku od dva tjedna ponovno ćete biti u formi.
Blagodati krumpirova soka:
· jača imunitet
· čisti organizam od otrova
· njeguje problematičnu kožu
· koristi se kao dio terapije protiv raka
· pomaže kod gastritisa i drugih želučanih tegoba
· smanjuje razinu šećera u krvi
· pomaže kod bolesti jetre i bubrega
· štiti od kardiovaskularnih bolesti
Ljuska krumpira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata.
Konzumirate li krumpir zajedno s ljuskom, osobito sirov, unijet ćete u organizam niz vrijednih sastojaka poput ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina C i B6, kalija, željeza, magnezija i cinka.
Važno je imati na umu da se vitamin C kuhanjem gubi, što je uistinu velika šteta, jer u sirovom krumpiru srednje veličine (150 grama) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45% preporučenog dnevnog unosa tog vitamina.
Između ostalog, vrlo je djelotvoran u njezi problematične kože, te osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitesera.
Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, odličan je čistač problematične kože, a budući da sadrži velik udio C vitamina i škroba, hrani kožu i sprečava njezino starenje.
Ako se nariba i u obliku maske nanese na lice, očistit će i zategnuti kožu, te izgladiti sitne bore.
Usto, može pomoći u borbi protiv celulita. U tu svrhu, dovoljno je kriškama sirovog krumpira redovito masirati kritična mjesta.
Priprema soka
Sok od krumpira vrlo je jednostavno napraviti. Prije svega, krumpir dobro operite i uklonite s njega sve klice i zelene dijelove kore.
Potom ga naribajte, stavite u lanenu krpu i iscijedite sok. U tu svrhu možete uporabiti i sokovnik.
Sok uvijek pijte svježe pripravljen, a radi poboljšanja okusa možete ga pomiješati s voćem i povrćem po izboru, primjerice jabukom i mrkvom, sokom od limuna ili medom.
Зори,превъзходно меню!Поздрави:)!
ОдговориИзбришиХвала ( благодарам ) Милена. Топли поздрав за тебе.
ИзбришиRadim lepezasti krompir, ali nisam znala za ovaj trik s kuhačom - genijalno otkriće!
ОдговориИзбришиOd svakog se po nešto nauči a učimo dok smo živi. Topli pozdrav.
ИзбришиVrlo dekorativno, mastovito i ukusno... sve prelepo izgleda na tanjiru, a uz domacu supicu - divan rucak.:)) p.s. hvala na svim korisnim savetima o krompiru.:))
ОдговориИзбришиHvala,draga Lana...tu smo da pomognemo jedna drugoj i da naučimo jedna od druge.Topli pozdrav.
ИзбришиOdlican informativan post sa divnom hranom!
ОдговориИзбришиHvala Jasna.
ИзбришиPuno korisnih informacija o krompiru. A patlidzan prosto ne moze da ide bez belog luka. Pravila sam skoro neki namaz od patlidzana, i stavila upola manje luka nego u receptu, ali opet nije bio bas dobro resenje za dorucak ujutro na poslu :)
ОдговориИзбришиPotpuno si u pravu, beli luk i plavi patlidžam se mora ostaviti za weekend...moja sreća te ja ne idem na posao, pa ga mogu jesti kad god poželim. Topli pozdrav.
ИзбришиUuuuh, kako je ovo fino:) Krompir obožavam i ovaj deluje jako ukusno:)
ОдговориИзбришиKrompir obožavam i mogla bih ga jesti svaki dan. Na njemu sam i odrasla a plavi patlidžan takođe obožavam.
ИзбришиUna combinación perfecta y una presentación de diez. Un saludito
ОдговориИзбришиThank you so much.
ИзбришиOvo je strašno dekorativno,a čini mi se i veoma ukusno.Planiram jedan svečaniji ručak uskoro,pa možda pokušam da fasciniram goste;))))
ОдговориИзбришиSandra, uopšte nije teško a ukusno jeste..Od srca tebi hvala.
ИзбришиI ja ovako pravim krompir doduse imam neku varijantu sa puterom i safranom... ali super je lepeza!
ОдговориИзбришиHvala Bjanka..mislim da svako od nas ima nekoliko varijanta ovog krompira.Ja ga volim na svaki mogući način.
Избриши