среда, 22. јануар 2014.

Čokoladno voćna torta

Torta koja je izuzetno lepa i na oko i za nepce...


Sastojci:

Za biskvit:

4 jaja
150 g šećera
100 g gustina
75 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakao
1 kesica vanilinog šećera
polutke breskvi iz kompota ( 800 ml konzerva )

Za krem:

150 ml sirupa iz kompota
75 g šećera
2 kesice vanilinog šećera
40 ml brendija
14 g želitana u prahu
250 g mascarpone/ricotta/quark
600 ml slatke pavlake

Za sirup:

200 ml vode
150 g šećera
1 mahuna vanile ili 1 kesica vanile
5 - 6 kašika brendija

i još:

250 g tamne čokolade
125 ml slatke pavlake

Priprema:

 Umutiti jaja sa šećerom dok ne dobijete gustu i svetlu smesu.
Posebno izmešati brašno, gustin,prašak za pecivo, kakao i  sve prosejati.
Dodavati po malo i spatulom sjediniti sa smesom od jaja.

Kalup za tortu,veličine 26cm podmazati sa hladnim puterom i pobrašniti i istresti višak brašna.

Zagrejati rernu na 180*C i peći biskvit oko 20 do 25 minuta.
Ohladiti  u kalupu oko 5 minuta i tek onda skinuti obruč sa kalupa i potpuno ohladiti biskvit.

  
Napraviti kremu od sira:


U cediljku sipati breskve i ostavite ih da se potpuno ocede od sirupa.
U malo hladne vode rastvoriti želatin i ostaviti da nabubri.
U manju šerpicu staviti 150 ml sirupa iz kompota i dodati šećer, vanilin šećer i brendi i pustiti da se zagreje ali ne da provri. Kad je sirup topao dodati nabubreli želatin i sve dobro promešati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Umutiti sir koji ćete koristiti, ja sam koristila mascarpone sir i na kraju dodati hladni sirup sa želatinom.
Umutiti slatku pavlaku i spatulom sjediniti umućen sir i slatku pavlaku u ujednačenu kremu ili umutiti sa mikserom vrlo kratko.
Ostaviti sa strane.

Skuvati sirup.

U šerpicu staviti vodu, šećer i mahunu vanili, koju ste rasekli na pola i izgrebali semenke, ili vanilin šećer i kuvati dok se šećer potpuno ne istopi. Skloniti sa vatre i dodati brendi.Ostaviti da se potpuno ohladi i tek onda izvaditi mahunu vanile. ( ako je koristite )

Kako da sastavimo biskvit i kremu u tortu:

Ohlađeni biskvit preseći na pola.

Na tacnu, sa koje ćemo poslužiti tortu staviti pola biskvita i okolo biskvita staviti obruč za tortu, ne obruč sa kalupa jer torta je dosta višlja od njega, i četkicom premazati celu koru sa ohlađenim sirupom.
Od drugog dela biskvita izvaditi krug iz sredine biskvita ( ja sam koristila konzervu od kompota ) i taj krug staviti na sredinu prvog biskvita i njega premazati sa sirupom.
Okolo naređati polutke bresaka iz kompota.





Izvaditi polutke bresaka napolje i premazati kremom od mascarpone sira do ivice unutrašnjeg kruga, koji ste stavili pre bresaka. 
Naređati ponovo polutke bresaka i premazati sa ostakom kreme. ( ostaviti malo za zadnji sloj )
Sada stavite preko kreme koru koja vam je ostala iz koje ste izvadili krug, premazati sa ostatkom sirupa i premazati biskvit sa kremom od mascarpone i pavlake



Ostaviti ovako pripremljenu tortu najmanje 4-5 sati u frižider, ili najbolje preko noći.

Za dekorisanje torte

Umutiti slatku pavlaku, skinuti veoma pažljivo obruč za tortu, izgladiti nožem ivice torte i premazati u tankom sloju celu tortu.

150 g čokolade izrendati i vrlo pažljivo, sa širim nožem, nanosuti na obod torte a preko torte samo izrendati čokoladu.
Ostatak čokolade otopiti u mikrotalasnoj ili na pari i staviti u kesu, odseći vrh i na pek papiru napravite srca i ostaviti da se potpuno ohlade i hladna staviti na tortu.....ili dekorisati tortu po vašem izboru.






Prijatno!!!!!


6 коментара:

  1. Zoki, torta divno izgleda a ukus samo mogu da zamislim...
    Ti dekorises torte bas po mom meraku...eh da si mi blize...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E mojaVanja, kad vidim kako žene dekorišu torte ja se postidim jer oččgledno da nemam taj talenat ali se trudim i moji još nisu našli manu...da sam bliže, pravile bi to zajedno.Topli pozdrav

      Избриши
  2. ¡¡ Impresionante de buena!! Tiene que editar riquisima. Enhorabuena a la repostera. Un saludo

    ОдговориИзбриши
  3. Зорица,очень красивый и нежный торт,украшение очень понравилось,сердечки такие милые:))

    ОдговориИзбриши
  4. Nady, I am so happy that you like it. I am not that good with decorating cakes but I am trying. Thank you so much.

    ОдговориИзбриши