Ja obožavam krompir na svaki mogući način, pečen, kuvan, u varivu ili u tepsiji,sasvim mi je svejedno, samo neka je krompir. To mi je bila i ostala, jedna od omiljenih, namirnica.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 struk praziluka
250 do 300 g baby bella pečuraka
so i biber
100 g +25 g sitno izrendanog gouda sira
4 pune kašike kisele pavlake + za garniš
50 g putera
4 šnite slanine ili špeka
sitno iseckan peršun
Priprema:
Uključiti rernu na 200°C i na žicu staviti alu foliju i na alu foliju staviti krompire i peći ih oko 45 minuta do sat vremena, u zavisnosti od veličine krompira. Moji krompiri su bili veći i pekla sam ih sat vremena.
Pečene krompire zaviti u foliju na kojoj su se krompiri ispekli i ostaviti da se prohlade da možete da radite sa njima.
Raseći na još pola i sitno iseckati. Oprati baby bella pečurke, ili koje imate, i njih iseći na sitnije komade.
Slaninu sitno iseckati i staviti u tiganj da se prži i pržiti je dok ne postane potpuno hrskava.
Izvaditi slaninu na kuhinjski papir da se ocedi i odstraniti svu masnoću iz tiganja.Obrisati tiganj sa kuhinjskim papirom, dodati 2 kašike maslinovog ulja, ( ako hoćete, ovo sve možete pržiti i na masti, koju je slanina ispustila, odstraniti svu masnoću, ostaviti samo 2 kašike ) zagrejati i staviti sitno iseckan praziluk i pržiti ga na osrednjoj temperaturi, dok ne omekša i tek onda dodati sitnije sečene pečurke i pržiti sve zajedno dok tečnost ne ispari
Posoliti i pobiberiti, ali ne puno, ako hoćete, možete dodati i malo majčine dušice, ja nisam.
Izvađeno "meso" ( ne znam kako bih to drugačije nazvala ) krompira staviti u veću zdelu, dodati puter, kiselu pavlaku,so i biber i sve zajedno izmešati i kako mešate kašikom izgnječiti veće delove krompira, ali ostaviti da imate manje parčiće,dodati ispržen praziluk i pečurke sitno izrendan sir i još jednom sve promešati da se sjedini.
Kašičicom puniti krompire i staviti male kupove na krompir.
Pleh postaviti papirom za pečenje, naređati napunjene krompire i vratiti u rernu, koja je zagrejana na 200°C i peći oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumeni.
Izvaditi iz rerne i posuti sa preostalih 25 g izrendanog sira, vraatiti nazad u rernu da se samo sir otopi.
Dekorativno i ukusno, ne sumnjam:)
ОдговориИзбришиHvala ti puno, draga moja Nale.
Избриши