Ja sam ih nazvala krofnama, jer su bolje od bilo kojih drugih krofni e sad, ne vole ih svi u slanom obliku i sa belim lukom..... i što je najvažnije, peku se.
Sastojci: 250 g + 25 g brašna za hleb, 125 ml toplog mleka, 1 kašičica šećera, 5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 1 jaje, 25 g otopljenog i prohlađenog putera, 15 g šećera, 200 do 250 g mozzarella sira, 1 manja kašičica soli, 50 g otopljenog putera, 3 čena sitno iseckanog belog luka, 1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
Priprema: Zagrejati mleko da je toplo ali ne i vruće, dodati kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
Testo treba da bude meko i ako je dobro umešeno treba da ima plihčiće po njemu.
Oblikovati ga u loptu,premazati ga sa malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
U zavisnosti od temperature u sobi možda će trebati više od sat vremena.
Sitno iseckati beli luk i peršun, puter otopiti i sjediniti sve zajedno.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 većih ili 8 malo manjih delova. Ja sam podelila na 6 i svaki deo je oko 84g.
Premesiti testo i oblikovati u loptice.Svaku lopticu rastanjiti vašim prstima i na sredinu staviti kocku mozzarella sir. Prstima zatvoriti dobro po dnu.
Pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da još jednom narastu oko 45 minuta.
Pečene krofne izvaditi iz rerne, staviti ih na žicu i ostaviti ih da se kratko prohlade.
Poslužiti ih tople sa jogurtom, kefirom, pivom ili šta već volite.
Prijatno!!!
Ovde ne treba trošiti reči već odmah preći na degustaciju. Teško je obuzdati se pred fotografijom. Ne znam kako bih se ponašala da mi je ovo u tanjiru... Kao prasac, najverovatnije. ☺
ОдговориИзбришиHvala ti Nale moja, ma važno je uživati u njima.Topli pozdrav.
ИзбришиUh da probam, jer mi se dopadaju. Svaki put kad sam probala one tradicionalne naše krofne u rerni..nije mi supelo
ОдговориИзбришиDubravka, biće mi posebno drago ako ti se dopadnu...mi smo se oduševili.
ИзбришиDraga Pomoravka
ОдговориИзбришиIzuzetno mi se svidjaju ove vase slane krofnice. Interesuje me da li mogu da se naprave od sve namenskog brasna?
Veliki pozdrav
Nadam se nekom skorom susretu u Oplencu. mozda za 'April u Beogradu'.
Snežana, hlebno brašno je mnogo bolje jer sadrži mnogo više glutena, ali, ako ga nemaš koristi sve namensko brašno, ja vrlo često mešam hlebno i sve namensko brašno za peciva i hlebove i bude mi bolje testo.
ИзбришиMi dolazimo 16 aprila i nadam se susretu sa vama.Topli pozdrav za tebe i supruga.