Probala sam nekoliko vrsta testa sa mascarpone sirom i moram da vam kažem da su mi se jako dopala. Mascarpone sir je i kod nas skup, ali ne kupujem ga stalno, tako da mogu da ga priuštim tu i tamo...znam da može da se napravi i kod kuće, moram jednom da i to isprobam.
Sastojci: 550 g brašna, 7 g suvg ili 20 svežeg kvasca, 250 g mascarpone sira, 6 g soli, 90 do 100 ml toplog mleka****, korica od 1 pomorandže, 1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste, 1 kašika šećera, prah šećer pomešan sa vanilom
Priprema: Razbiti 2 jaja i u zdelu dodati onoliko toplog mleka koliko će biti potrebno da dobijete 200 g težine.
Brašno prosejati, dodati suvi kvasac, kašiku šećera, soli i sve izmešati.
Oblikovati u kuglu, vratiti nazad u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Ovo testo nije masno i nema potrebe da se stavlja u frižider da bi bilo lakše da se radi sa njim.
Istresti testo na radnu površinu, koju ste blago posuli gustinom i podeliti na 12 ( ako volite veće buhtle ) do 16 ( ako volite manje buhtle ) jednakih loptica i svaku jednu oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti ih desetak minuta da se testo odmori.
Pripremiti sa čime ćete puniti buhtlice, može džem. čokolada, nutela a ko voli, može ih napraviti i slane, samo onda izostavite šećer, pomorandžinu koricu, vanilu i povećajte količinu soli, punite ih sirom, salamom, kačkavaljem...ovog puta su kod nas slatke.
Kalup za tortu veličine 26 cm prekrite na dno pek papirom i ređajte kuglice sa razmakom između. Kad su sve kuglice gotove isprskati ih sprejom za pečenje ili, ako ga nemate, ne morate ni da premazujete sa ičim ( mleko ili umućeno jaje, buhtlice će same po sebi da porumene ) pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom narastu.
Uključiti rernu da se zagreje na 185°C i peći buhtle 20 minuta, onda smanjiti temperaturu na 160°C i peći još 20 minuta.
Pečene buhtle ohladiti, izvaditi iz kalupa, posuti ih prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti tople...odlične su i sledećeg dana, ( svi znamo da su peciva najbolja onog dana kad se ispeku, ali nama su bila u redu i sledećeg dana ) samo ih kratko zagrejati..idealne sa kafom, čajem, mlekom,čokoladnim mlekom...ili samo tako bez ikakvog dodatka.
Prijatno!!!!