Pirinač obožavamo i najčešće ga služim sa ribom
Sastojci:
350 g basmati pirinač
3-4 cena belog luka
200 g graška
1-2 kašike peršuna
3-4 kašike ulja
500 ml vode ili povrtnog temeljca
suvi začin i bibera po ukusu
Priprema:
U manju šerpicu sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati pasirani beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše, oko minut.
Pirinač dugog zrna, ja koristim basmati, jer ga najviše volim, isprati pod mlazom hladne vode i staviti u šerpicu sa belim lukom i pržiti 3 do 4 minuta,mešajući.
Naliti sa vodom ili temeljcem dodati suvi začin i malo bibera,pustiti da provri i kad provri smanjiti temperaturu na minimum, poklopiti i ostaviti da se tiho kuva.
Kad je pirinač skoro kuvan dodati grašak ( ja koristim smrznuti sitni grašak ), sve izmešati ,poklopiti i ostaviti dok sva voda ne ispari.
Pred služenje rastresti sa viljuškom pirinač, dodati sitno iseckan peršun, pažljivo izmešati i poslužiti.
Ja ga obično služim kao prilog uz ribu.
Prijatno!!!!!
Prelepo !!!
ОдговориИзбришиHvala Biljana.
ИзбришиZoki, I love it! One of the best choices for lunch or dinner, well done. :)
ОдговориИзбришиHugs and kisses, my friend! :)
Thank you,we love it to.I can eat just like this with green salad and will be enough for me.Hugs, my dear friend:))
ИзбришиNikad nisam pravila rizi-bizi, a čula sam za to jelo i mislila da je nešto mnogo komplikovano sa egzotičnim namirnicama...:)))) Ovo ću sigurno isprobati jer volim i pirinač i grašak, ai ćerka će se obradovati novom zgodnom receptu..Pozdrav i hvala..
ОдговориИзбришиJoj Sandra, sećam se kad sam to prvi put čula za rizi bizi, mislila sam šta li je to...kad kao što vidiš,pirinač i grašak. Od srca< tebi hvala i puno toplih pozdrava.
Избришиjao rizi bizi nisam jela ne pamtim =))) dobro si me podsjetila =)))
ОдговориИзбришиHvala i drago mi je da sam te podsetila.Pozdrav.
ИзбришиJednostavno a opet sjajna ideja! Volim i pirinac i grasak i cesto ih kuvam ali nikad mi ne bi palo na pamet da ih ovako spremim zajedno.
ОдговориИзбришиDrago mo je ako sam pomogla da isprobaš nešto novo, mi ga jako volimo i nadam se da će se dopasti i vama. Topli pozdrav.
ИзбришиVolim rizi-bizi i pravim skoro pa po istom receptu, to mi je odličan prilog uz ribu, ali posebno uz piletinu. Super mi kod tebe izgledaju, odlična riža i lijepe boje hrane !
ОдговориИзбришиKod nas je obavezan prilog uz ribu i pečeno povrće, a nekad samo uz zelenu salatu i kompletan ručak. Puno ti hvala.
Избриши