недеља, 2. март 2014.

Rizi bizi

Pirinač obožavamo i najčešće ga služim sa ribom


Sastojci:

350 g basmati pirinač
3-4 cena belog luka
200 g graška
1-2 kašike peršuna
3-4 kašike ulja
500 ml vode ili povrtnog temeljca
suvi začin i bibera po ukusu 


Priprema:

U manju šerpicu sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati pasirani beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše, oko minut.

Pirinač dugog zrna, ja koristim basmati, jer ga najviše volim, isprati pod mlazom hladne vode i staviti u šerpicu sa belim lukom i pržiti 3 do 4 minuta,mešajući.

Naliti sa vodom ili temeljcem dodati suvi začin i malo bibera,pustiti da provri i kad provri smanjiti temperaturu na minimum, poklopiti i ostaviti da se tiho kuva.

Kad je pirinač skoro kuvan dodati grašak ( ja koristim smrznuti sitni grašak ), sve izmešati ,poklopiti i ostaviti dok sva voda ne ispari.

Pred služenje rastresti sa viljuškom pirinač, dodati sitno iseckan peršun, pažljivo izmešati i poslužiti.
Ja ga obično služim kao prilog uz ribu.


Prijatno!!!!!

12 коментара:

  1. Zoki, I love it! One of the best choices for lunch or dinner, well done. :)
    Hugs and kisses, my friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you,we love it to.I can eat just like this with green salad and will be enough for me.Hugs, my dear friend:))

      Избриши
  2. Nikad nisam pravila rizi-bizi, a čula sam za to jelo i mislila da je nešto mnogo komplikovano sa egzotičnim namirnicama...:)))) Ovo ću sigurno isprobati jer volim i pirinač i grašak, ai ćerka će se obradovati novom zgodnom receptu..Pozdrav i hvala..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Sandra, sećam se kad sam to prvi put čula za rizi bizi, mislila sam šta li je to...kad kao što vidiš,pirinač i grašak. Od srca< tebi hvala i puno toplih pozdrava.

      Избриши
  3. jao rizi bizi nisam jela ne pamtim =))) dobro si me podsjetila =)))

    ОдговориИзбриши
  4. Jednostavno a opet sjajna ideja! Volim i pirinac i grasak i cesto ih kuvam ali nikad mi ne bi palo na pamet da ih ovako spremim zajedno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mo je ako sam pomogla da isprobaš nešto novo, mi ga jako volimo i nadam se da će se dopasti i vama. Topli pozdrav.

      Избриши
  5. Volim rizi-bizi i pravim skoro pa po istom receptu, to mi je odličan prilog uz ribu, ali posebno uz piletinu. Super mi kod tebe izgledaju, odlična riža i lijepe boje hrane !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas je obavezan prilog uz ribu i pečeno povrće, a nekad samo uz zelenu salatu i kompletan ručak. Puno ti hvala.

      Избриши