понедељак, 18. октобар 2021.

Flat bread sa plavim patlidžanom

 Ja ovakva predjela obožavam, meni ovo može da bude i kompletan ručak i uz ovo mi nuje potrebno ništa.

Flat bread možete da napravite sami ili ako ima da se kupi, kupite, smanjićete sebi posla oko pripreme..


Sastojci za flat bread ( pizza ) 180 ml tople vode, 4 g suvog kvasca, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 250 g brašna 

i još: 1 veliki plavi patlidžan, 1 mala glavica ljubičastog luka, 1 mala jalapeno paprika, maslinovo ulje, so, biber, mešavina italijanskih začina, oko 150 g izrendane mozzarella sira, 2 pune kašike peršuna, 2 čena belog luka

Priprema:  U vruću vodu dodati kvasac i šećer, razmutiti i ostaviti da zapeni. Prosejati brašno i u brašno dodati so, maslinovo ulje, narasli kvasac i zamesiti testo. Isipati testo na radnu površinu i dobro ga umesiti.  Ako vam se testo puno lepi za ruke, dodavati po malo brašna dok ne dobijete testo koje se ne lepi za ruke. Umešeno testo premazati sa maslinovim uljem i staviti u zdelu da testo naraste.

Naraslo testo podeliti na dva dela pa pomoću malo brašna rastanjiti na oblik koji volite.

Staviti na pek papir, izbosti viljuškom i preliti sa malo maslinovog ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 225°C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumen, jer ćete peći još jednom sa nadevom. Ako imate onaj kamen za pizzu možete peći i na njemu. ( sigurna sam da znate da taj kamen / ploča mora prvo dobro da se zagreje )

Flat bread sam ispekla jutros, jer smo jedan deo jeli za doručak a drugi deo sam ostavila za ručak a možete ga peći i onda kad vam treba.

Plavi patlidžan oprati , odseći vrh pa iseći po dužini tanje parčiće. Posoliti i ostaviti da ispuste gorčinu. Isprati hladnom vodom i obrisati kuhnjskim papirom da bude suv. Premazati sa maslinovim uljem, pobiberiti, blago posoliti i posuti suvim začinskim biljkicama ( oregano, timijan, majčina dušica, ruzmarin ) i sad to isto uraditi i sa druge strane.   Izrendati mozzarella sir, ljubičasti luk iseći na tanke kolutove a jalapeno papričicu takođe iseći na tanje kolutove.

Plavi patlidžan ispeći u rerni na 200°C 15 minuta, okrenuti i peći još 15 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ko želi može ga ispeći i na roštilju.

Na pek papir staviti flat bread ( kod mene su bila 3 komada ) premazati sa vrlo malo maslinovog ulja, posuti izrendanom mozzarellom, preko staviti ispečen plavi patlidžan, okolo staviti isečen ljubičasti luk i kolutove papričice,  staviti u zagrejanu rernu na 200°C  i peći  samo dok se sir ne otopi, oko desetak minuta.  Izvaditi i preliti sa pestom od peršuna,  tako što ćete kašičicom sipati svuda po malo. Ako nećete da pravite pesto od peršuna, samo iseći sitno peršun i beli luk, dodati maslinovo ulje, so i biber, izmešati i to vam je dovoljno. Ja volim pesto od peršuna jer ga koristim  za pastu kad želim brzi ručak.

Iseći na parčiće i poslužiti toplo. Uz neku supu ili čorbu, ovo vam, može biti kompletan ručak.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар