понедељак, 31. јануар 2022.

Mlečne dinner rolls

 Ne znam kako bih ove male pogačice nazvala, jer  ustvari nisu pogačice već hleb koji jedemo za ručak ili večeru.


Sastojci: 480 g + - brašna, 250 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 60 g slanog otopljenog putera, 1 i po jaje, 

i još: 20 g otopljenog putera, pola umućenog jajeta, 1 kašika mleka, semenke po vašem izboru

Priprema:  Brašno prosejati i dodati so. U toplo mleko dodati kašičicu šećera, kašiku brašna i kvasac, umutiti i ostaviti da se kvasac podigne.

U prosejano brašno dodati narasli kvasac, 1 celo jaje i jedno umutiti pa sipati polovinu u testo a polovinu ostaviti sa strane za premazivanje hlebčića, i otopljen puter i varjačom spojiti testo. Kad postane dosta gusto onda testo izmesiti rukom. Ja nikad ne stavim celu količine brašna već jedan mali deo ostavim sa strane pa ako mi je potrebno dodajem dok mesim testo i obično ga mesim na radnoj površini i ako mi je testo meko, prvo pobrašnim radnu površinu pa tek onda sipam testo preko. Testo treba da bude meko i glatko ali da se ne lepi za ruke. Testo mesiti oko 5 minuta ručno. Oblikovati u veliku loptu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu u koju ste zamesili testo. Prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Nekim slučajem u našoj kući je danas  bilo malo hladnije, mada je temperatura uvek jedna ista preko dana, i meni je bilo potrebno skoro sat i 45 minuta da se testo podigne.

Naraslo testo premesiti i podeliti na 3 jednaka dela a onda svaki deo podeliti na još 5 manjih delova. Svaki deo ponovo premesiti i oblikovati u manje loptice. Pekač, veličine 22cm X 33cm ili sličnih veličina prekriti pek papirom i stavljati kuglice sa malim razmakom između, jer testo treba još jednom da naraste.

Ostaviti na toplom mestu dok kuglice ne narastu više nego duplo od svoje veličine. 

Umutiti polovinu jajeta sa kašikom mleka i premazati pogačice, posuti semenkama po vašem izboru a ko želi može i sa krupnom solju, ali budite obazrivi sa njom jer smo testo već posolili i koristimo slani puter pa da ne budu preslane.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene. Pečene pogačice premazati sa otopljenim puterom, ostaviti ih da se kratko prohlade i poslužiti ih za ručak ili večeru.

Neko nije mogao da sačeka da se ohlade, pa je morao da uzme parče da proba.

Prijatno!!!

субота, 29. јануар 2022.

Lisnati hleb sa belim lukom i peršunom

 Ovo je pogača koji možete da poslužite za predjelo uz suhomesnato i neki sir ili odlično za nedeljni doručak sa porodicom.

Testo se napravi uveče a ujutru samo oblikujete, ostavite da naraste i pecite. Inače možete napraiti bez dodataka, samo kao pogaču..izbor je vaš.

Sastojci:  530 g brašna + za doradu testa, 275 ml toplog mleka, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 1 i po jaje ( pola ostaviti za premazivanje pogače ) 70 g rastopljenog i ohlađenog putera, 1 kašika kisele pavlake

Sastojci za premazivanje: 4 veća čena sitno iseckanog belog luka, 2 do 3 dobro pune kašike isečenog peršuna,  65 g omekšalog putera

i još: pola umućenog jajeta za premazivanje, 1 mala kašičica kisele pavlake, semenke po izboru

Priprema:  Prosejati oko 550 g brašna i u zdelu staviti oko 450 g brašna i kašičicu soli. Mleko zagrejati da bude toplo ali ne i prevruće, dodati kvasac koji koristite, kašiku brašna i 1 kašičicu šećera, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U manju zdelicu umutiti jaje, pa polovinu ostaviti za premazivanje a polovinu sipati u brašno, dodati 1 celo jaje otopljen i prohlađen puter, narasli kvasac, kašiku kisele pavlake i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i uz pomoć dodavanja brašna umesite testo koje treba da bude meko ali po malo lepljivo. Za ovo će vam trebati oko desetak minuta i nikako ne dodati više od  80  brašna. Preostalih 20 g ostaviti sa strane trebaće vam za valjanje testa.

Tako pripremljeno testo oblikovati, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti preko noći u frižider da testo raste na hladnom. Za mene lično testa koja rastu preko noći imaju mnogo bolju strukturu i ukus jednom kad su spremljena.

Sledeći put kad budem pravila ovaj hleb pripremiću ga uveče i ostaviti preko noći da raste drugi put na hladnom da vidim ima li kakve razlike. Beli luk i peršun iseći što sitnije možete. Puter treba da vam je sobne temperature da bi mogao lakše da se premaže preko testa. 

Naraslo testo podelite na 4 jednaka dela ( može i na tri ali ja više volim 4 jer mi je više razlistano ) Svaki deo rastanjiti u krug veličine oko 30cm, možete i na malo manje, ako je potrebno pomozite se sa onih preostalih 20 g brašna.

Pek papir staviti na radnu površinu pa staviti na njega prvi deo rastanjenog testa, premazati sa trećinom omekšalog putera, posuti sa trećinom isečenog peršuna i belog luka, pokriti drugim delom rastanjenog testa, opet premazati omekšalim puterom i posuti belim lukom i peršunom i sada staviti treći deo i uraditi isto; premazati puterom i posuti ostatkom peršuna i belog luka i završiti sa četvrtim delom testa.

Preneti na pleh i zajedno sa plehom vratiti nazad u frižider da se puter malo stegne, lakše ćete iseći.


Malo rashlađeno testo izvaditi iz frižidera, u sredinu staviti jednu manju zdelicu i samo je blago utisnuti u testo da bi se video krug. Testo raseći oštrim nožem na 4 dela a onda svaki deo na još 6 delova da ukupno imate 24 kraka. Svaki deo rukom uvrnuti dva puta i ako je potrebno krajeve stisnite malo prstima da se ne otvore. 
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mesti da testo naraste.
Umutiti polovinu jajeta sa kašičicom kisele pavlake i premazati svuda po testu, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta.Ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.

Pečen hleb izvaditi iz rerne, po želji premazati sa vrlo malo otopljenog putera i ostaviti da se kratko ohladi. 


Poslužiti po vašem izboru.


Prijatno!!!

четвртак, 27. јануар 2022.

Pogača sa svežim sirom

 Imala sam sira u frižideru koji sam morala da iskoristim jer je svež, prvo sam mislila da napravim gibanicu pa sam se predomislila i napravila ovu divnu pogaču, koja je bila mali izazov da se napravi.

Vi ne morate da je pravite u ovom obliku, pravite je onako kako je vama lakše, ja sam jednostavno htela da se malo igram, jer napolju je hladno i pada sneg pa mi je bolje biti u kući i zabavljati se sa testom.

Sastojci:  500 g brašna "00", 7 g suvog ili 20 g sveeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 puna kašičica soli, 155 g toplog mleka, 2 kašike maslinovog ulja, 185 g sitnog mladog sira ( kod nas je to farmers cheese ) 1 i po jaje

i još: 75 g putera sobne temperature, pola umućenog jajeta, 1 kašičica mleka, kap-dve ulja, semenke po vašem izboru.

Priprema:  Uzeti jedan deo toplog mleka dodati kašičicu šećera, kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Prosejati brašno i dodati so. Ostatak mleka i sir izmiksati štapnim mikserom, dodati jedno celo jaje i polovinu umućenog jednog jajeta, ostatak ostavite za premazivanje pogače. U sve to dodati 2 kašike maslinovog ulja, sjediniti i sipati u brašno i dodati narasli kvasac. zamesiti testo pa ili sipati testo na radnu površinu i dobro izmesiti testo da dobijete meko i elastično testo. Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Staviću prvo fotkicu pripreme da možete da se orjentišete pri izradi pogače.

Naraslo testo podeliti na  1 manji i 1 veći deo. Manji deo je bio oko 322 g i njega podeliti na dva dela, svaki deo je oko 161g. Drugi deo testa je 650 g injega ćete podeliti na 4 ista dela, svaki deo je oko 162, znači treba nam 6 X po 161g Vi, ako ne želite da merite tačno kao što sam ja, ne morate.
Svaki deo premesiti u kuglice, pokriti i ostaviti da se testo kratko odmori.

Uzeti prvu kuglicu i rastanjiti je u jufku u obliku velikog plitkog tanjira, može da bude i malo veći, sad tako isto uraditi sa još 3 kuglice. Staviti prvi rastanjenu jufku na pek papir, premazati sa omekšalim puterom, staviti drugu jufku  preko te i nju premazati sa otopljenim puterom, treću jufku preko, ptremazati sa otopljenim puterom i završiti sa četvrtom, koju ne premazujemo. Malo oklagijom rastanjiti ali ne previše. U sredini testa raseći na 8 jednakih trouglova ali ne raseći do kraja. Svaki uži deo trougla provući ispod ivice ne presečenog dela i oštrim nožem zaseći na sredini trougla pa taj isti uži deo provući kroz taj razrez i vratiti nazad prema sredini testa. Sad tako isto uraditi i sa ostalim rasečenim trouglovima. 
Uzeti 5 kuglu pa je rastanjiti malo manju nego što ste rastanjili prve 4 jufke, podignite sve zavijene trouglove i staviti jufku u sredinu. Od 6 dela uzeti trećinu testa, premesiti pa staviti na sredinu te jufke i onda vratiti nazad sve zavijene trouglove da se krajevi sastavljaju na toj kugli, ako je potrebno malo ih razvucite.

Pripremiti tepsiju veličine 26 cm pa pripremljeno testo zajedno sa pek papirom preneti u tepsiju.
Šesti deo rastanjiti u krug oko pola cm debljine, raseći na 8 jednakih trouglova i svaki veći deo odseći malo sa strane i te isečene krajeve podviti prema dole a gornji deo malo razvući prema gore i tako pripremljen listić staviti između uvrnutih trouglova u donjem delu, ako je potrebno malo prstima raširiti testo da bi mogao donji deo lista da uđe između trouglova. Ono malo testa koje ste odsekli od donjih delova prstima malo oblikovati u kuglice i spustiti ih negde između ili ispod listova da ga ne bacite.
Pokrite providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da pogača naraste.


Naraslu pogaču premazati sa onom polovinom umućenog jajeta koje ste ostavili na stranu dodajući kašičicu mleka i nekoliko kapi ulja. Posuti semenkama kako vi volite i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.


Toplu pogaču premazati sa malo otopljenog putera i ostaviti da se ohladi. Poslužiti je uz ručak, predjelo ili večeru ..



Prijatno!!!!


среда, 26. јануар 2022.

Cimet rolnice od brioche testa

 Vi znate koliko ja volim brioche testo, onako mirisno meko, dok jedete mislite da ste najbolji pekar na svetu a testo je ustvari vrlo jednostavno, jedino što mora, ako ga ne mesite kuhinjskim robotom, dugo da ga mesite dok ne počne gluten da radi. Ja ova testa radim ručno i ako imam veliki KitchenAid mikser ali mi je uživanje da gledam kako se ovo lepljivo testo pretvara u jedno divno, meko i svileno testo. Najveća fora ovog testa je što se diže preko noći na hladnom, najbolje u frižideru a ovako, dok je zima, može u hladnoj ostavi ili u garaži...

Mnogo što šta sam pravila od ovog brioche testa, iskreno da vam kažem, ne sećam se da sam ikad pravila cimet rolnice i ako i vi volite dobra peciva, kao što ih volim ja, preporučila bh vam da ove rolnice obavezno isprobate.

Sastojci za testo: 300 g brašna, ( ja koristim bread flour ali može i sve namensko ) 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 115 g mlaćenice ili jogurta, 20 g šećera, 2 jajeta,  1 kašičica vanile, 1/2 kašičice soli, 85 g omekšalog putera

Sastojci za premaz:  75 g omekšalog putera,  50 g braon šećera, 1  kašika cimeta, ko voli pola kašičice kardamoma

Sastojci za preliv: 4 dobro pune kašike prah šećera, 2 kašike svežeg soka od pomorandže i istrugana korica od pola pomorandže

Priprema:  Uvek kad želite da nešto mesite neka su vam sve namirnice sobne temperature. 

Prosejati brašno, dodati so i izmešati. U manji lončić stavite zagrejanu mlaćenicu, šećer i kvasac ( ovde se stavlja malo veća količina kvasca jer testo raste preko noći u frižider, ja nisam probala sa manjom količinom ) i ostavite da kvasac počne da raste.

U brašno napraviti udubljenje, sipati narasli kvasac, dva, blago umućena jaja, vanilu i zamesiti grubo testo, koje će biti jako mekano.i sada, malo po malo dodavati puter, ali svaki put kad ste dodali puter mora se dobro izmesiti da se puter sjedini sa testom pa tek onda dodavati drugu turu putera. Ja sam ga dodavala iz 3 puta. Ako želite, sve ovo možete odraditi kuhinjskim robotom ali nikako nemojte raditi sa malim ručnim mikserom, jer će ovo biti previše za taj mali motor.Kad ste spremni da pripremate rolnice puter treba da vam bude mek da možete da ga lako razmažete preko testa. Cimet ( ako ne volite previše cimet, smanjite cimet i dodajte mleveni kardamom. Mi volimo cimet ali sam dodala i mleveni kardamom i dobila sam odličan ukus ) braon šećer i ako dodajete kardamom, sjedinte sve zajedno u jednu manju zdelicu.

Kad ste spremni da pravite rolnice, pripremite nadev. Puter treba da bude sobne temperature da može lako da se premaže preko testa. Cimet, braon šećer i ako koristite kardamom izmešajte sve zajedno. Ko ne voli puno cimet može da smanji e sad ne znam kako bi bilo da se potpuno izostavi i stavi samo mleveni kardamom. Ja ih tako nisam probala jer mi volimo cimet i ja sam stavila kašiku i po cimeta i pola kašičice kardamoma.

Sledećeg jutra izvaditi testo iz frižidera, blago pobrašniti radnu površinu i izvaditi testo iz vanglice, blago pobrašniti i odozgore i rastanjititi testo da vam bude što tanje da biste imali više navoja, ako ne volite tako testo se može rastanjiti i da bude deblje, izbor je vaš. Ako je potrebno dodavati po malo brašna dok tanjite testo, ali kad ste rastanjili testo, onda očistite višak brašna sa testa. ( ista fora vam je kad pravite domaće kroasane )


Na rastanjeno testo premazati otopljen puter, posuti mešavinom cimeta, šećera i kardamoma i zaviti dužu stranu u rolat. Ja nisam baš dobro izmerila prvi put su mi bile manje rolnice i ispalo ih je 13 ( testo još nisam sekla, samo sam ih nožem blago obeležila ) i onda sam promenila mišljenje i isekla ih da budu veća parčad i dobila sam 10 rolnica, što je za nas bilo sasvim dovoljno. Testo seći nazubljenim nožem za hleb, kao kad sečete drva ručnom testerom.

Manji pekač, veličine 23cm X 18cm premazati puterom i naređati rolnice. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da popuni pekač.

Narasle rolnice premazati sa mlekom i peći u prethodno zagrejanoj na 175°c oko 25 minuta.

Ispečene rolnice izvaditi iz rerne i ostavite ih na žici da se malo prohlade. Za to vreme pripremite preliv za njih. U zdelicu izrendajte koricu pomorandže, dodajte 4 dobro pune kašike prah šećera, koji ste prethodno prosejali da nemate grudvica, iscedite svež sok iz pomorandže i dodajte prvo jednu kašiku pa izmešajte pa onda dodati i drugu kašiku soka, izmešajte i ako volite gustinu a ako ne, dodajte onako kako vi volite, mi volimo da je gušće. Ako ne želite da koristite pomorandži, može i obično mleko, ali dodajte vanilu da vam malo zamiriše preliv. Ovaj preliv se može praviti i sa krem sirom, puterom i malo mleka.

Skuvajte kafu ili šta volite, deci toplu čokoladu i poslužite ih tople.

Muž je kuvao kafu dok sam ja slikala, nisam mogla da ga čekam jer ja obožavam tople cimet rolnice, tako da sam kafu pila posle...za nas su bile 4 rolnice a komšijska deca su dobila 6, neka se deca raduju. Kad je komšijin sin došao da ih uzme, trebali ste mu videti oči kad ih je video na tacni...šta da radim kad naši nisu bliže da mogu njima da napravim pa onda pravim komšijskoj deci...oni su Kanađani ali im se ćerka zove Mira, kaže dopalo im se to srpsko ime.

Da vam kažem da odmah u startu zamesite duplu količinu jer ćete se kasnije kajati..ja ću ih uskoro ponovo praviti i zvaću moje prijateljice iz Nijagare na cimet rolnice i kafu,ali onda pravim duplu meru da mogu poneti kući.

Prijatno!!!


среда, 19. јануар 2022.

Pogača, ko zna koja po redu

Juče nam je palo više od pola metra snega, jedva se otkopasmo, uz pomoć komšija, grtalice i ko zna šta još da bi nam danas prošla ulicom velika grtalica i nanela sav sneg nazad na prilaz kući tako da nije bilo šanse da se izađe iz garaže. Opet uz pomoć mladih ljudi iz komšiluka se otkopasmo i ja njima u znak zahvalnosti ispekoh divnu pogaču da imaju za ručak a komšinica donese mužu ćufte u paradajz sosu, jer on danas ne posti.

U znak zahvalnosti ispekoh pogaču za naše mlade komšije...stiže poruka na telefonu od mame koja kaže da je pogača bolja od bilo kog kroasana. Ideju sam videla na you tub-u.


Sastojci:  650 + - g brašna, 50 g kukuruznog griza, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 250 ml toplog mleka, 100 ml tople vode, 1 kašika sirćeta, 100 ml ulja, 1 1/2 jaje,  oko 100 g putera
i još:  pola umućenog jajeta za premazivanje, 1 kašika mleka, semenke po izboru, malo otopljenog putera za premazivanje pogače

Priprema:  U prosejano brašno dodati kukuruzni griz (semolina flour )  šećer, suvi kvasac i so i izmešati sve zajedno. Napraviti udubljenje u sredinu.
U posebnu zdelu sipati ulje, jedno celo jaje i polovinu jednog umućenog, toplo mleko i toplu vodu, kašiku sirćeta i umutiti žicom sve zajedno i sipati u brašno. Ako koristite kvasac koji ne ide direktno u brašno, onda ga prvo aktivirajte u malo tople vode ( oduzeti od oni žh 100 ml ) 
Umesiti meko testo, oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Ja to obično stavljam u prethodno malo zagrejanu rernu.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, oblikovati rukama u rolat i odseći dva mala dela od početka rolata oko 45-50 g svaki deo a preostalo testo podeliti na pola. Ja ovog puta nisam merila koliki su, jer su mi trebala dva testa sličnih veličina.
Oblikovati testo u kugle, pokriti i ostaviti na toplom da se testo kratko odmori, ako nemate vremena i ne morate.


Uzeti jedan veći deo i rastanjiti u pravougaonik oko 0.05cm debljine, donju polovinu testa iseći na manje trakice, oko  1cm širine i treba da imate oko 24 do 30 trakica. Uzeti po 3 trakice i uplesti u pletenice. Gornji deo premazati omekšalim puterom i zaviti rolat i rolatom preći i preko pletenica. 
Tepsiju ili kalup za tortu veličine 26 cm prekriti pek papirom i preneti zavijen rolat, staviti ga u sredinu tepsije. ( gore iznad imate fotke izrade pa se pomozite njima ) 

Drugo veće parče podelite na 5 jednakih delova, svaki deo rastanjite prečnik manjeg tanjira, 4 jufkice  premazati omekšalim puterom, staviti svaki deo jedno na drugo a petu jufkicu staviti na vrh. Malo oklagijom rastanjiti, ali vrlo malo, samo da poravnjate testo i podeliti prvo na 8 delova a onda svaki deo na još pola, tako da imate 16 manjih delova. Svaki deo pizza sekačem zaseći u sredini i svaki manji kraj provući izmeću rasečenog dela. Kad ste završili sa provlačenjem, uzeti svaki deo, gornje krajeve malo podviti ispod i staviti  pored ivica tepsije da vam je deblji kraj uz stranice tepsije a tanji, podvijen kraj uz rolat, koji je već u sredini.
Tako isto uraditi i sa preostalim delovima testa dok ne popunite okolo rolata ali ostaviti vrlo malo mesta između. 


Jedan manji deo rastanjite u pravougaonik, premazati sa malo omekšalog puter, preklopiti da se ravne ivice i zaviti u rolatić, odseći malo donji deo, tamo gde su se sastavile ivice rolata a gornji deo staviti u sredinu kruga da vam bude cvet.
Odsečene delove rolata sastaviti sa onim drugim manjim delom testa, premesiti i rastanjiti u pravougaonik, koji ćete iseći na trakice oko 1cm debljine i svaki deo prvo preklopite pa ga uvrćite da dobijete spiralnu trakicu, ponovo presavite i uvrtite još malo i svaku tu uvrtenu spiralicu od testa staviti preko debljeg dela testa koje je do ivice tepsije. Malo pritisnite stranice da se zalepe za testo.

Tako pripremljenu pogaču pokriti i ostaviti na toplom mestu da pogača napuni kalu.
Zagrejati rernu na 165°C, naraslu pogaču premazati sa polovinom umućenog jajeta u koje ste dodali malo mleka, posuti semenkama po vašem izboru i pecite je oko 35 do 40 minuta.
Pečenu pogaču premazati sa malo otopljenog putera ( ja sam zaboravila  kad sam je slikala, tek sam je posle premazala sa otopljenim puterom ) ostaviti da se malo ohladi i poslužiti.


Presek nemam jer nije bila za nas.


Prijatno!!!!


уторак, 18. јануар 2022.

Guacamole

Kod nas pravoslavnih je danas veliki praznik, Krstovdan i danas se posti na vodi..ja obično postim ali ne i moj muž, njemu ima ćufte u sosu od paradajza a za mene razne voćke i povrćke...za ručak sam jela ovaj namaz od avokada a za večeru ću hleb i džem. Sutra je Bogojavljenje a prekosutra Sv. Jovan, naša slava...na današnji dan pre mnoooooggggoooo godina je moja noga kročila na kanadsko tlo.


Sastojci:  2 veća avokada, 1/2 kašičice soli ili po ukusu, 1 kašika limunovog soka,  1 mala glavica ljubičastog luka ili 2 struka mladog luka, 1 ljuta jalapeno papričica, 1 do 2 kašike svežeg korijandera, malo sveže samlevenog bibera i po želji jedan sitno iseckan paradajz ( samo meso ne i semenke i tečnost )

Priprema:  Luk očistiti i sitno iseckati. Korijander oprati, osušiti i sitno iseckati. Ako koristite paradajz, treba vam jedan mali paradajz, iseći na pola, ocediti od tečnosti i semenki i polovinu paradajza iseckati na sitne kockice ( mnogi ne koriste paradajz tako da je ovo po vašoj želji )
Iscediti sok od pola limuna, ako je potrebno dodaćete još ali prvo probajte da li je potrebno.
Avokado preseći na pola i kašikom izvaditi meso, staviti u zdelu i viljuškom smrviti avokado.

Odmah preliti sokom od limuna da avokado ne promeni boju i dodati sve ostale sastojke, promešajte, probajte i ako je šta potrebno, dodajte.
Poslužiti odmah a ako ne služite odmah prekriti providnom folijom skroz do dole da ne ostavite prostor između folije i guacamole da ne pocrni. Neki čak savetuju da se stavi i koštica avokada u sredini, ja nisam to nikad probala i ne znam da li pomaže.


Poslužiti sa krekerima, kukuruznim čipsom, pita hlebom ili kako vi već volite. Ja ovo vrlo često stavim na parče prepečenog leba i jedem kao namaz.



Prijatno!!!!

понедељак, 17. јануар 2022.

Pogača sa čvarcima

 Danas sam trebala svoju frustraciju negde da izbacim a gde bi to bilo bolje nego da se mesi testo, bar tako je kod mene..to me na neki način umiri i skrene mi misli na neku drugu stranu.

Originalno je ova pogača trebala biti premazana samo sa puterom ali ja imah čvarke i malo preostale šunke u frižideru i tako je nastala pogača sa čvarcima, drugi put će biti bez, ali nam je i ovako bila fenomenalna. Pojeli smo je pola dok je bila topla a ostatak ćemo jesti za večeru a ako šta ostane biće mužu i za doručak.

Sastojci: 500 g hlebnog brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 115 ml vode, 100 ml buttermilk ili jogurta, 50 g kisele pavlake, 30 ml maslinovog ulja ili otopljenog putera, 1 1/2 jaje, 1 kašičica soli ili po ukusu i 1 kašičica šećera

i još: pola umućenog jajeta za premazivanje, 350 g samlevenih mesnatijih čvaraka, semenke po izboru

Priprema:  Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer, so i izmešati sve zajedno. 

Zagrejati vodu, dodati buttermilk, to je kod nas mlaćenica, kiselu pavlaku otopljen puter ili maslinovo ulje i jedno celo jaje a drugo izmutiti pa dodati pola umućenog jajeta u masu a pola ostaviti sa strane, jer će vam trebati za premazivanje. Umutiti sve zajedno i dodati u prosejanio brašno i zamesiti testo.

Isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo, sve dotle dok ne dobijete meko i glatko testo koje je moguće oblikovati u kuglu. Dok ne dobijete ovako testo trebaće vam da mesite testo oko 15 do 20 minuta a ako imate kuhinjski robot pustite njega da vam odradi ovo mešenje. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo maslinovog ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste pripremite nadev od čvaraka, ako ćete koristite čvarke. Ja sam imala 250 čvaraka i 100 g šunke i samlela sam to sve zajedno jer su moji čvarci bili mnogo masni. Ako nemate čvaraka ova pogača se može napraviti i bez njih sa omekšalim puterom. Ja ću je tako sledeći put napraviti i na taj način pogača se može koristiti za ručak, dok ova sa čvarcima mi je više ili za doručak ili večeru a može da vam bude i uz pivo sa vašim prijateljima.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti  na dva dela, jedan deo treba da bude 550 g a drugi deo je 350 g.

Veći deo testa rastanjiti u što veći pravougaonik i premazati sa malo više od polovine nadeva, zaviti u rolat i krajeve sastavite zajedno sa testom. Spoljne krajeve odseći oko 3cm i ostaviti ih sa strane. Rolat iseći na parčiće oko 3cm debljine.
Tepsiju, prečnika 26 cm prekriti pek papirom i svuda okolo stranica tepsije naređati isečene kolutove od rolata. Pokriti providnom folijom da se testo ne suši dok vi radite sa drugim delom testa.

Rastanjiti manje parče testa u pravougaonik pa premazati dve trećine testa sa nadevom a ostatak testa isećo na trakice oko 1cm širine i zaviti testo u rolat. Odseći krajeve i tako zavijeno testo preneti u tepsiju i staviti u sredinu u krug. Krajeve možete sastaviti zajedno ili staviti jedan odsečen deo između krajeva a preostala 3 kraja staviti u sredinu kruga da vam bude kao cvet. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste.

Naraslu pogaču premazati sa onom polovinom umućenog jajeta koje ste ostavili na stranu dodajuči 1 kašiku mleka i posuti semenkama po vašem izboru. Peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite. Ako počne previše da rumeni prekriti pek papirom.


Pečenu pogaču premazati sa malo otopljenog putera, ostaviti da se ohladi i poslužiti uz jogurt, kiselo mleko ili šta vi već volite.

Mi smo se toliko najeli ove pogače a ostalo je još i za večeru i mužu za doručak. 

Sledeći put ću je praviti samo premazano sa puterom da je možemo jesti i za ručak.


Prijatno!!!!


недеља, 16. јануар 2022.

Kokonat panna cotta sa prelivom od kupina

 Kad vam treba poslastica na brzinu, napravite ovu italijnsku poslasticu, koja u prevodu znač "kuvana krema"...mi je volimo i ja je vrlo često pravim.

Sastojci za panna cottu: 200 ml kokos krem*, 400 ml kokosovo mleko, 65 g šećera ili zaslađivača po vašem izboru,  1 mahuna vanile, 7 g želatina

Sastojci za preliv od kupina: 170 g kupina, 1 kašika šećera, 50 ml vode, sok od 1 limete, 

i još:  sveže ili smrznute kupine za dekoraciju

Priprema:  U šerpicu sipati želatin i kokos krem ( ako nemate kokos krem možete koristiti pavlaku za kuvanje 35% mm ) i ostaviti da želatin nabubri. Dodati kokosovo mleko, šećer i mahunu vanile, koju ste rasekli na pola i istrugali semenke i stavili zajedno sa vanilom u šerpicu i na tihoj temperaturi kuvati dok se šećer i želatin ne otopi. Ne sme da provri.

Zagrejanu masu sipati u 4 čaše ili zdele iz kojih ćete poslužiti ( meni su čaše uvek lepše ) i ostaviti u frižider najmanje 4 sata ili dok se panna cotta totalno ne stegne. Ja ovo obično radim uveče i odstoji mi preko noći u frižideru, tako da mi je spremno kad želim poslužiti.

Preliv od kupina:

Ja sam preliv isto pripremila uveče i on mi je bio u frižideru preko noći i pred služenje sam samo prelila preko pripremljene panna cotte.

U manju šerpicu staviti sve sastojke, ( ja sam koristila sveže kupine koje sam kupila za smešne pare a vi možete koristiti i zamrznute )  pustiti da provri i onda smanjiti temperaturu da je niža i krčkati oko 15 do 20 minuta. Skuvan preliv staviti u blender ili štapnim mikserom sve smrviti i ako ne želite da imate semenke, procedite kroz cediljku. Sipati u zdelu sa poklopcem i ostaviti u frižider da se dobro ohladi. U frižideru može stajati do nedelju dana i možete koristiti kao preliv za sladoled, palačinke, američke palačinke ili kao ja ovde, kao preliv za panna cottu.

Ovako pripremljenu poslaticu možete poslužiti svojim dragim osobama za Valentinovo ili bilo u kojoj drugoj prilici.

Takođe možete želirati preliv pa sipati preliv prvo, ostaviti da se stegne, sipati preko panna cottu te ostaviti i nju da se stegne i na kraju sipati ponovo preliv od panna cote ili se igrati sa sastojcima po vašoj želji i ukusu.

Prijatno!!!!


Mlečni hleb

 Ništa lepše od domaćeg hleba i mirisa koji se širi kućom dok se on peče.


Sastojci: 340 do 375 g brašna, 185 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 2 kašike maslinovog ulja ili putera, 

Priprema:  Brašno prosejati, dodati so, šećer i suvi kvasac i sve izmešati. Mleko zagrejati da bude mlako ali ne i pretoplo ( ovde može da bude i pola mleko pola voda, izbor je vaš ) i dodati brašnu i na kraju dodati maslinovo ulje i zamesiti testo.

Počnite da mesite sa 340 g brašna pa dodavati po potrebi.i dobro izmesiti testo, 10 do 12 minuta, jer testo u početku će biti vrlo lepljivo. Ako tsto bude lepljivi i niste u mogućnosti da ga oblikujte u kuglu, tek onda počnite da dodajete po malo brašna. Dobro umešeno testo oblikovati u kuglu premazati sa vrlo malo ulja i ostaviti da naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i blago premesiti, rastanjiti testo na 1cm debljine, premazati sa 25 g mekog putera posuti sa nekim semenkama po vašem izboru i zaviti u rolat. Taj rolat preseći na pola i uplesti u pletenicu. Preneti u kalup veličine 10cm X 30cm koji ste prekrili pek papirom. Ako ne želite da upletete testo i ne morate, samo zaviti u rolat i preneti u kalup. Ja sam htela malo drugačiji hleb i zato sam ga uplela ( očigledno da volim da pletem testa )

Pokriti i ostaviti ponovo na toplom mestu da testo još jednom naraste. 

Zagrejati rernu na 175°C i peći oko 25 do 30 minuta. Ispečen hleb izvaditi iz kalupa, po želji premazati sa vrlo malo putera ili maslinovog ulja i ostaviti da se ohladi. 

Poslužiti uz ručak ili doručak. Kod nas je bio odličan uz kuvani pasulj a sledećeg dana smo ga jeli i za doručak sa domaćim ajvarom.


Prijatno!!!



субота, 15. јануар 2022.

Melitzanosalata / Grčka salata od plavog patlidžana

 Mi obožavamo plavi patlidžan i jedemo ga na puno načina, jedan od njih je i ova fenomenalna grčka salata, koja se može jesti u bilo koje doba godine.

Sastojci: 1 do 1.5 kg plavog patlidžana, 1 veća glavica crnog luka, 4 čena belog luka, sok od 1 celog limuna, 2 pune kašike sitnije sečenog peršuna, 1 manja pečena crvena paprika ( ne mora ) 65 ml maslinovog ulja, so po ukusu

Priprema:  Plavi patlidžan oprati, osušiti i staviti na pleh, koji ste prekrili alu folijom. Čitala sam neke polemike oko pečenja patlidžana, da li treba da se bocka ili ne. Jedni kažu ako se plavi patlidžan ne izbocka da će puknuti i napraviti čudo u rerni, dok drugi tvrde da patlidžan koji se ne izbocka mnogo se lakše oljušti. Ja moj patlidžan nisam bockala i ispeko se fantastično, a ljuštenje je bilo pesma. Prvi put sam našla plavi patlidžan bez semenki i baš mi je bio super za ovu salatu.

Zagrejati rernu na  175°C i peći patlidžan od 45 do 60 minuta. Na pola pečenja okrenuti patlidžan. Kad je pečen, patlidžan treba da bude mek. Pečen patlidžan izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Oljuštiti glavicu crnog luka samleti u multi praktiku, izvaditi i staviti u gazu i iscediti sok iz tog samlevenog luka koliko god možete. 

Ohlađen plavi patlidžan oljuštiti , iseckati i staviti u đevđir da se dobro ocedi od viška tečnosti. Tako oceđen plavi patlidžan staviti u zdelu iz koje ćete poslužiti salatu. Jednu pečenu crvenu papriku sitno iseckati i dodati patlidžanu. ( neko dodaje pečenu papriku neko ne, ja jesam jer mi je lep kontrast u salati ) 

U drugu zdelu staviti sitno iseckan beli luk, peršun, sok od 1 limuna i isceđen sok iz crnog luka, maslinovo ulje, so i umutiti tu masu, preliti preko iseckanog patlidžana, izmešati i poslužiti odmah ili  ohladiti pre služenja.

Idealno je da se posluži kao prilog roštiljkskom mesom ili kao bruskete za predjelo.

Prijatno!!!!






петак, 14. јануар 2022.

Manastirska pašteta

 Ja zaista obožavam paštete i vrlo retko je kupujem iz razloga što se lako može napraviti kod kuće, bez ikakvih hemijskih dodataka i uvek sveža. Ovo je posna pašteta pravljena od povrća, pa ko posti sredom i petkom, evo ideje šta za večeru. Poslužiti je na hlebu ili sa integralnim krekerima,


Sastojci: 500 g plavog patlidžana, 1 veća glavica crnog luka, 250 g šampinjona, 2 do 3 čena belog luka, nekoliko grančica majčine dušice, so, biber i maslinovo ulje

Priprema:  Zagrejati tiganj, dodati maslinovo ulje i sitno isečen crni luk, koji ćete pržiti sve dok ne omekša. Posoliti luk vrlo malo, na taj način brže omekša.
Plavi patlidžan oprati i odeseći vrh i dno, iseći na režnjeve pa tek onda na kockice i dodati da se prži zajedno s lukom. ( ja patlidžan ne ljuštim Kad se patlidžan malo propržio dodati šampinjone, ili pečurke po vašem izboru i beli luk i pržiti sve zajedno dok tečnost od pečuraka ne uvri. Po potrebi dodavati maslinovo ulje. Pred kraj dodai majčinu dušicu, so i biber i sve izmešati zajedno.
Ostaviti da se kratko ohladi pa sipati u multiprakti i samleti sve zajedno uz po malo dodavanja maslinovog ulja. Probati da li je još šta potrebno i sipati u zdelu sa poklopcemi ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.


Rashlađenu pašetu pre služenja preliti sa malo maslinovog ulja.


Prijatno!!!!