Vi znate koliko ja volim brioche testo, onako mirisno meko, dok jedete mislite da ste najbolji pekar na svetu a testo je ustvari vrlo jednostavno, jedino što mora, ako ga ne mesite kuhinjskim robotom, dugo da ga mesite dok ne počne gluten da radi. Ja ova testa radim ručno i ako imam veliki KitchenAid mikser ali mi je uživanje da gledam kako se ovo lepljivo testo pretvara u jedno divno, meko i svileno testo. Najveća fora ovog testa je što se diže preko noći na hladnom, najbolje u frižideru a ovako, dok je zima, može u hladnoj ostavi ili u garaži...
Mnogo što šta sam pravila od ovog brioche testa, iskreno da vam kažem, ne sećam se da sam ikad pravila cimet rolnice i ako i vi volite dobra peciva, kao što ih volim ja, preporučila bh vam da ove rolnice obavezno isprobate.
Sastojci za testo: 300 g brašna, ( ja koristim bread flour ali može i sve namensko ) 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 115 g mlaćenice ili jogurta, 20 g šećera, 2 jajeta, 1 kašičica vanile, 1/2 kašičice soli, 85 g omekšalog putera
Sastojci za premaz: 75 g omekšalog putera, 50 g braon šećera, 1 kašika cimeta, ko voli pola kašičice kardamoma
Sastojci za preliv: 4 dobro pune kašike prah šećera, 2 kašike svežeg soka od pomorandže i istrugana korica od pola pomorandže
Priprema: Uvek kad želite da nešto mesite neka su vam sve namirnice sobne temperature.
Prosejati brašno, dodati so i izmešati. U manji lončić stavite zagrejanu mlaćenicu, šećer i kvasac ( ovde se stavlja malo veća količina kvasca jer testo raste preko noći u frižider, ja nisam probala sa manjom količinom ) i ostavite da kvasac počne da raste.
U brašno napraviti udubljenje, sipati narasli kvasac, dva, blago umućena jaja, vanilu i zamesiti grubo testo, koje će biti jako mekano.i sada, malo po malo dodavati puter, ali svaki put kad ste dodali puter mora se dobro izmesiti da se puter sjedini sa testom pa tek onda dodavati drugu turu putera. Ja sam ga dodavala iz 3 puta. Ako želite, sve ovo možete odraditi kuhinjskim robotom ali nikako nemojte raditi sa malim ručnim mikserom, jer će ovo biti previše za taj mali motor.Kad ste spremni da pripremate rolnice puter treba da vam bude mek da možete da ga lako razmažete preko testa. Cimet ( ako ne volite previše cimet, smanjite cimet i dodajte mleveni kardamom. Mi volimo cimet ali sam dodala i mleveni kardamom i dobila sam odličan ukus ) braon šećer i ako dodajete kardamom, sjedinte sve zajedno u jednu manju zdelicu.
Kad ste spremni da pravite rolnice, pripremite nadev. Puter treba da bude sobne temperature da može lako da se premaže preko testa. Cimet, braon šećer i ako koristite kardamom izmešajte sve zajedno. Ko ne voli puno cimet može da smanji e sad ne znam kako bi bilo da se potpuno izostavi i stavi samo mleveni kardamom. Ja ih tako nisam probala jer mi volimo cimet i ja sam stavila kašiku i po cimeta i pola kašičice kardamoma.
Sledećeg jutra izvaditi testo iz frižidera, blago pobrašniti radnu površinu i izvaditi testo iz vanglice, blago pobrašniti i odozgore i rastanjititi testo da vam bude što tanje da biste imali više navoja, ako ne volite tako testo se može rastanjiti i da bude deblje, izbor je vaš. Ako je potrebno dodavati po malo brašna dok tanjite testo, ali kad ste rastanjili testo, onda očistite višak brašna sa testa. ( ista fora vam je kad pravite domaće kroasane )
Na rastanjeno testo premazati otopljen puter, posuti mešavinom cimeta, šećera i kardamoma i zaviti dužu stranu u rolat. Ja nisam baš dobro izmerila prvi put su mi bile manje rolnice i ispalo ih je 13 ( testo još nisam sekla, samo sam ih nožem blago obeležila ) i onda sam promenila mišljenje i isekla ih da budu veća parčad i dobila sam 10 rolnica, što je za nas bilo sasvim dovoljno. Testo seći nazubljenim nožem za hleb, kao kad sečete drva ručnom testerom.
Manji pekač, veličine 23cm X 18cm premazati puterom i naređati rolnice. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da popuni pekač.
Narasle rolnice premazati sa mlekom i peći u prethodno zagrejanoj na 175°c oko 25 minuta.
Ispečene rolnice izvaditi iz rerne i ostavite ih na žici da se malo prohlade. Za to vreme pripremite preliv za njih. U zdelicu izrendajte koricu pomorandže, dodajte 4 dobro pune kašike prah šećera, koji ste prethodno prosejali da nemate grudvica, iscedite svež sok iz pomorandže i dodajte prvo jednu kašiku pa izmešajte pa onda dodati i drugu kašiku soka, izmešajte i ako volite gustinu a ako ne, dodajte onako kako vi volite, mi volimo da je gušće. Ako ne želite da koristite pomorandži, može i obično mleko, ali dodajte vanilu da vam malo zamiriše preliv. Ovaj preliv se može praviti i sa krem sirom, puterom i malo mleka.
Skuvajte kafu ili šta volite, deci toplu čokoladu i poslužite ih tople.
Muž je kuvao kafu dok sam ja slikala, nisam mogla da ga čekam jer ja obožavam tople cimet rolnice, tako da sam kafu pila posle...za nas su bile 4 rolnice a komšijska deca su dobila 6, neka se deca raduju. Kad je komšijin sin došao da ih uzme, trebali ste mu videti oči kad ih je video na tacni...šta da radim kad naši nisu bliže da mogu njima da napravim pa onda pravim komšijskoj deci...oni su Kanađani ali im se ćerka zove Mira, kaže dopalo im se to srpsko ime.
Da vam kažem da odmah u startu zamesite duplu količinu jer ćete se kasnije kajati..ja ću ih uskoro ponovo praviti i zvaću moje prijateljice iz Nijagare na cimet rolnice i kafu,ali onda pravim duplu meru da mogu poneti kući.
Prijatno!!!