среда, 19. јун 2024.

Slatki sirup od jagoda

 Kod nas je tek sada sezona jagoda i nekako u isto vreme su nam stigle i jagode i trešnje pa ne znamo šta bismo pre. Ipak prvo jagode jer njihova sezona je kraća od sezone trešanja.

Svi  mi kad kupimo jagode, očistimo onaj gornji deo gde su listovi a da pri tom odsečemo i deo jagode. Šteta je to baciti tako da jagode dobro oprati ili  držati u sodi bikarboni ili kako god već ih pripremite za jelo i ajde malo da se poigramo a uz dobijemo i odličan sirup od jagoda koji možete da koristite uz dodatak limuna ili limete da napravite najlepšu limunadu ili dodati u pića u koje dodajete slatki sirup.

Sastojci: zreli otpatci od jagoda, med po ukusu

Priprema: Jagode oprati na način na koji vi to radite i svakoj jagodi odseći gornji deo zajedno sa lišćem. Ako imate dosta jagoda, isecite i nekoliko lepo zrelih jagoda i sve to stavite u šerpicu.

Naliti vodom da voda prekrije i zgrejati na ringli da provri. Isključiti ringlu i ostaviti poklopljeno dok se se ne ohladi sobne temperature.  

Dodajte količinu meda koliko vi volite da je slatko, ali ne zaboravite da stavite malo više jer ćete ovaj sirup razrediti sa vodom ili kiselom vodom. Sipati u flašicu, zatvoriti i držati u frižideru jer pre korišćenja za limunadu bi bilo poželjno da bude hladno.

Koristiti po ptrebi. Ovaj sirup nije gust, ovo je samo da vam doda aromu limunadi ili vodi koju pijete svakodnevno. Ko ne želi ne mora da dodaje nikakav zaslađivač.


Prijatno i živeli!!


Нема коментара:

Постави коментар