U zadnjih godinu dana uopšte ne mesim onoliko koliko sam ranije mesila ali tu i tamo umesim kiflice, koje oboje volimo i obično ne mesim veliku količinu testa jer radije volim da to pojedemo što umesim nego da mi stoje, jer i sami znamo da pecivo koje se danas ispeče ipak nije isto sledećeg dana, mada mom mužu to uopšte ne smeta.
Sastojci: 650 do 700 g mekog brašna tip 400, 150 ml kefira, 225 ml toplog mleka, 100 ml ulja, 2 jaja, 10 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 i po kašičica soli, 1 kašika jabukovog sirćeta
Priprema: Prosejati brašno i odvojiti 100 g od ukupne količine. U manju zdelicu sipati toplo mleko, kefir, ( ja koristim moj domaći ) ulje, kvasac, jabukovo sirće, šećer i jaja, sve sjediniti, dodati 100 g brašna, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
Iz preostalog brašna odvojiti nekih stotink grama i ostaviti sa strane a u to brašno dodati narasli kvasac i zamesiti testo i ako je potrebno dodavati po mao brašna, koje ste ostavili sa strane, dok ne dobijete meko i glatko testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da testo naraste.
Naraslo testo premesiti i podeliti na onoliko delova na koliko želite da su vam kiflice velike. Ja sam moje podelila na svaku po 60 g jer nisam želela da mi koflice budu velike. Ostavite 5 minuta da testo odmori pa tek onda tanjiti.
Rastanjiti svaki deo, gore puniti sa čime želite, ja ih obično punim sa krem sirom a nekad sa šunkom i sirom, prebaciti gornji deo preko nadeva a donji deo raseći na trkice ( gledajte da je donji deo uži od gornjeg, biće lepše kad se zavije ) ali ne do kraja i zaviti ih. Malo ih uvrnuti prema dole i ređati na pleh koji ste prekrili pek papirom.
Meni su trebala dva pleha jer ja ne volim kad se kiflice dodiruju jedna sa drugom, volim da su svuda okolo lepo pečene.
Pokriti krpom i ostaviti da još jednom naraste dok se rerna greje na 200°C Premazati umućenim jajetom u koje ste dodali 1 kašiku mleka. Posuti semenkama po izboru i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako vi volite da budu rumene.
Ostaviti ih kratko da se prohlade pa ih poslužite onako kako vi želite. Kifle se mogu praviti i bez ikakvog nadeva, prazne a ako ih pravite takve mogu poslužiti i za ručak umesto hleba.
Prijatno!!!