Tečnost ne sme da provri, samo treba da se zagreje.
Ako se stvori korica, ne bi trebalo ništa da smeta, jedino estetski nije lepo za videti, ali meni to nebi smetalo.
Ostaviti preko noći u frižider da se stegne i dobro ohladi.
Mi smo bili u gostima kod naših prijatelja i domaćica nam je za desert pripremila ove divne pečene jabuke...ja sam se oduševila ukusom i mirisom i jedva sam čekala da ih i sama pripremim.
Danas smo se sladili s njima a vi, ako imate prilike, probajte ih i vi.
Sastojci: 4 veće jabuke honey crisp, od oko 200 do 225 g svaka, 30 g braon šećera, 2 kašičice cimeta, 50 g izmešanih suvih brusnica i suvog grožđa, 50 g krupnije seckanih tostiranih oraha, 50 g putera, 1 kesica rum šećera, 150 ml soka od pomorandže ili jabuke
Priprema: Jabuke oprati i osušiti.
Iseći kapice koje bi trebale da budu oko 2 do 3cm debljine. Vrlo pažljivo izdubiti sredinu ali pazite da ne izdubite previše da vam ostanu tanki zidovi jabuke jer će prilikom pečenja da puknu i može sav nadev da vam iscuri.
U jednu veću zdelu izmešati braon šećer, cimet, seckane orahe, suve brusnice i suvo grožđe ( ja sam stavila pola i pola, vi možete samo jedno ili drugo, domaćica je stavila samo suve brusnice ) i rum šećer i izmešati sve zajedno.
Raspodelite da imate dovoljno za 4 jabuke i kašikom ih napunite.U manji pekač u koji mogu stati 4 jabuke sipati sok od omorandže ili janbuke. Napunjene jabuke staviti u pekač, ako je potrebno iseći ih malo na dno da bi stajale pravo.Iseći puter na listiće, staviti ga preko punjenja, staviti odsečene kapice preko i zatvoriti.
Počelo je hladnije vreme i odmah sam se dala na posao, rerna radi mnogo češće nego u proteklih nekoliko meseci, mada ni deseti deo kao što je nekad radila...po nekad me uhvati neka mrzovolja pa mi se ne mes, inače redovno kuvam ručak, samo me mrzi da slikam a tek da pišem recepte..
Sastojci: 300 g namenskog brašna, 5 g suvog kvasca, 1 mala kašičica soli, 1 kašičica šećera, 125 ml mlake vode, 20 g otopljenog putera, 2 kašike senfa ( 1 kašika neka je sa celim zrnom, druga može biti onaj običan senf )
i još: 250 g sitnije sečene šumke, 125 g izrendanog švajcarskog sira, 1 do 2 kisela krastavčića, malo ljutih paprika iz tegle, sečenih na kolutove
Priprema: Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, so i šećer i izmešati sve zajedno, dodati vodu, u kojoj ste razmutili senf i otopljen puter i zamesiti glatko testo. Sva brašna nisu ista i ne upijaju isto tečnost, ja uvek pripremim malo ekstra brašna pored u slučaju da mi zatreba a isto tako i malo mlake vode, pa ako mi je testo pretvrdo, dodam 1 kašiku vode.
Isipati testo na radnu površinu i dobro ga umesiti da dobijete glatko i meko testo. Premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Dok testo raste, pripremite sve što vam je potrebno za punjenje pletenice. Šunku isecite na tanje trakice, sir izrendajte na krupnije, kiseli krastavac ( ako je veći, dovoljno je jedan ako je sitniji 2 komada ) iseći na sitne kockice i papriku iz tegle, koje takođe iseći na sitnije komadiće. Mi volimo da je malo pikantno pa sam koristila moje ukiseljene paprike.
Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago posuli brašnom i rastanjiti testo oklagijom u pravougaonik, debljine oko .05cm debljine.
Po sredini pravougaonika posuti celom dužinom sa polovinom izrendanog sira, preko posuti sa iseckanom šunkom, pa onda preko sa onom drugom polovinom izrendanog sira i završiti sa kiselim krastavčićima i seckanom paprikom.
Stranice iseći na trakice, oko 2cm širine. Gornji deo presaviti preko fila a onda prebacivati isečene trakice jednu preko druge kao kad pletete pletenicu.
Pletenicu preneti na pek papir i staviti na pleh. Pokriti providnom folijom i ostaviti da pletenica naraste, oko 30 do 45 minuta. Naraslu pletenicu premazati sa umućenim jajetom ( ja sam imala u frižideru jedno ekstra belance, te sam njega umutila i premazala ) i posuti susamom ili semenkama po vašoj želji.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam pletenica lepo ne porumeni. Pečenu pletenicu ostaviti na žici da se prohladi, seći na parčiće i poslužiti toplu.
Nama je ovo, uz salatu i domaću supu, bio ručak.
Prijatno!!!!!
Ja pileću paštetu obožavam, ali je retko kupujem, kupim je onda kad više ne mogu da izdržim...tako je bilo sve do skoro dok nisam otkrila ovaj recept na Coolinarici i od tada je sigurno više neću kupovati a ovo je takođe idealno za one koji ne vole kuvanu piletinu iz supe. ( imam prijateljicu koja kupi meso za supu, skuva je a ono meso iz supe baci, jer u njihovoj kući niko ne voli kuvano meso iz supe...šteta što mi nije bliža, bilo bi paštete za mene češće )
Sastojci: kuvano meso iz supe, 2 dobro pune kašike majoneza, 1 kašičica senfa, 2 kašike mlećnog namaza ili 2 trougla sira za mazanje, 1 čen belog luka, par listića peršuna, 1 kašičica kečupa, po ukusu so i biber
Priprema: Skuvano meso iz supe ( ja namerno stavim nekoliko komada mesa više da bih imala i za paštetu ) očistiti od kožice i kostiju. Količinu mesa nisam stavila jer svi koristimo različite delove za supu, ali su tu obavezne i kosti, na kojima ima mesa i ja pored toga stavim i peleće grudi, koje mi obično ne volimo da jedemo i to iskoristim za pašetu.
Tako očišćeno meso iskidajte prstima, staviti u multipraktik i dodati sve ostale sastojke, samleti u glatku masu. ( ja sam u moju paštetu zaboravila da stavim peršun ) Za početak stavite samo 1 kašiku majoneza ako imate manju količinu mesa da vam pašteta ne bude preretka pa ako je potrebno, dodajte i onu drugu kašiku.