субота, 16. јул 2022.

Letnja obrok salata

 Leti mi se ne kuva svaki dan, nekad kuvam da imamo za dva dana pa jedan dan preskočimo to što smo jeli danas tako da sledeći dan pripremim nešto drugo, ali ako skuvam pasulj muž ga jede svaki dan a ja ne, jedem ga prvi dan i dosta mi ga je, zato retko i kuvam pasulj...

Današnja salata podseća na grčku salatu ali nije, ovop je kompletan obrok, koji je vrlo lagan i zasitan jer u njoj imamo sve što nam je potrebno.

Sastojci: 150 g orzo paste a može i pirinač, 1 konzerva leblebija / nauta / slanutka, 100 g čeri paradajza, pola engleskog krastavca, 4-5 struka mladog luka ili 2 manje glavice ljutike / aljme, 100 g kukuruza, 1 štapić celera, 1 kašičica suvog origana, 1 kašičica suve nane, korica i sok od 1 limuna, 50 g kalamata maslinke, 2 do 3 čena belog luka, maslinovo ulje, so i biber po ukusu, 100 g feta sir

Priprema: Orzo pastu skuvati po uputstvu proizvođača, ako nemate ovu vrstu paste možete da koristite braon pirinač dugog zrna. Skuvanu pastu ocediti od vode i isprati je pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se dobro ocedi od viška tečnosti.

Dok se pasta kuva, iseckati mladi luk na sitnije kolutove a ako nemate mladi luk može i aljma ali je isecite na tanje kolutove.

Naut iscediti od tečnosti iz konzerve i isprati pod mlazom hladne vode. Ko ne želi da koristi iz konzerve, potopiti je preko noći, isipati tu vodu, naliti sa čistom vodom u koju možete dodati nekoliko čenova belog luka i manju glavicu crnog luka i kuvati dok se ne skuva. Na ovaj način možete skuvati veću količinu, ocediti, osušiti od tečnosti, spakovati u kesice i zamrznuti. Vaditi po potrebi.

Čeri paradajz oprati i iseći na 4 dela, moji su bili mnogo sitni  pa su isečeni na pola.

Pred kraj kuvanja paste dodati kukuruz, ako koristite smrznut i kuvati ga samo nekoliko minuta zajedno sa pastom, ako koristite iz konzerve samo ga ocediti od tečnosti i isprati pod mlazom hladne vode.

Engleski krastavac ili ako imate mlade domaće krastavce, oprati i iseću na sitnije kockice. Ja krastavac ne ljuštim a vi kako hoćete. Štapić celera, očistiti i njega iseći na manje polumesece.

Beli luk sitno iseckati ili izrendati na sitnu stranu.

Sve sastojke staviti u veću zdelu, dodati izmrvljenu fetu i kalamata maslinke. U manju zdelicu staviti izrendanu koricu limuna, sok od limuna, 1 do 2 kašike maslinovog ulja, sitno iseckan beli luk, oregano, nanu, so i biber i sve žicom sjediniti, preliti preko pripremljene salate i nežno izmešati.

Ja sam zaboravila da stavim maslinke pre fotkanja, tek kad sam završila sa fotkanjem vidim maslinke stoje sa strane a specijalno zbog njih sam danas išla u prodavnicu da ih kupim, tako da ih na fotkama nema, ali su bile dodate kasnije i već me je mrzelo da idem ponovo da fotkam a već sam bila gladna i umorna.

Ako izostavite feta sir( mada ukus onda neće biti isti kao sa njim ) možete imati i postan obrok.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар