понедељак, 23. децембар 2024.

Čokoladni rolat oblanda

 Dok sam bila ativni član Coolinarike upoznala sam mnogo divnih ljudi sa kojima sam, manje ili više još uvek u kontaktu, tako da sam preko Coolinarike upoznala i ove divne ljude, sa kojima se čujemo preko mesengera a po neki put se i vidimo jer ne živimo baš blizu. 

Jednom kad smo bili kod njih, Đurđica mi je poslala jedan od ovih divnih rolata, koji je odavno pojeden i ja sam zaboravila na njega, do pre neki dan, kad smo se ponovo čuli i potražim ja recept jer sam htela da napravim rolate za naš bake sale.

Mislim da sam ga sada prvi put probala i zaista me je oduševio, jer kolač nije skup da se napravi a dobije so dosta i što je najvažnije, može se zamrznuti i vaditi po potrebi.

Sastojci: 3 cela jaja, 200 g šećera, 230 g putera, 80 g čokolade za kuvanje i 2 velike kašike kakaa

i još: 200 g sitno iseckanih suvih smokava, ( može i suvo grožđe ) 200 g sitno iseckanih oraha i 200 g sitnije izlomljenog keksa, 3 lista manjih oblandi ili 2 veće

Priprema:  Namokriti nekoliko krpa, ocediti od viška vode i zaviti 3 lista manjih oblandi. Ko želi može da koristi i veće. Meni je bolje manje jer ih mogu pokloniti pa tako imam više.

Orahe sitno iseckati, takodje i smokve ( ko ne voli smokve može i suvo grožđe ili urme ali meni se više sviđa sa suvim smokvama )

Keks staviti u kesu za zamrzivač pa oklagiom izlupati u sitnije komadiće ( lakše je za premazivanje oblande )

U šerpu sa debljim dnom staviti jaja, šećer, puter, isečen na kocke, čokoladu i kakao i na slaboj vatri mešati sve dok se sve ne otopi a za to vreme će se i jaja skuvati u toj kremi.

U kremu dodati suve smokve, sitnije seckane orahe i polomljen keks i sve dobro izmešati.


Uzeti jednu navlaženu oblandu i staviti trećinu mase i dobro premazati preko cele oblande. Zaviti u rolat. Sad tako isto uraditi i sa preostale dve oblande.
Masu sipati većom kašikom ili spatulom i dodavati onoliko koliko bude potrebno da se prekrije cela oblanda ali pri tom vodite računa da imate dovoljno za sve tri.

Kad ste završili sa premazivanjem, zavite oblande u providljivu foliju i ostaviti u frižider da se masaohladi i stegne.

Ako ne koristite sve odjednom, višak oblandi zaviti još u alu foliju i zamrznuti. Vaditi po potrebi.
Seče se veoma lako.


Prijatno!!!!

Neka vam je srećan i blagoslovljen Božić!!!




Нема коментара:

Постави коментар