четвртак, 20. јул 2023.

Pita sa mesom

Priča meni moja prijateljica kako je nekada davno pravila pitu sa mesom i da ju je vrlo često pravila ..sada je više ne pravi.Jednog vikenda su bili pozvani kod naših zajedničkih prijatelja na kafu i domaćica im posluži pitu sa mesom sa kojom se ona oduševila i pita je kako pravi tu pitu a domaćica joj kaže, pa to je tvoj recept od pre 30-40 godina, samo sam nešto malo izmenjala.


Sastojci: 1 pakovanje od 500 g kore za pitu, 2 manje glavice crnog luka, 400 g mlevenog mesa po vašem izboru, 1 veći izrendan krompr, po ukusu so i biber, 1 puna kašika naseckanog peršuna
Sastojci za preliv: 4 jajeta, 200 g gustog jogurta, 250 ml kisele vode, 75 ml ulja, 1 kesica praška za pecivo, po ukusu so, ujle za premazivanje kora

Priprema: Pita se pravi u okrugloj tepsiji, ja sam je pravila u pravougaonom pekaču i uskoro ću je opet praviti...
U veći tiganj sipati vrlo malo ulja i dodati sitno iseckan crni luk, ispržiti ga dok ne omekša, dodati mleveno meso po vašem izboru ( ja sam koristila pola svinjetine pola junetine ) i pržiti zajedno sa lukom, dodati sitno izrendan krompir, koji ste ocedili od viška tečnosti da bi kraće pržili i na kraju posoliti i dobro pobiberiti, jer su sve pite sa mesom mnogo bolje kad se dobro pobibere.

Dodati sitno iseckan peršun, promešati i ostaviti na stranu da se fil ofladi.
Pitu možete praviti u okrugloj tepsiji ili u pekaču / manjoj đuvečari.
Staviti dve kore dole, ali da im stranice vise i svaku koru premazati sa vrlo malo ulja, staviti još jednu koru, ali je blago nagužvajte te i nju vrlo blago premazati ulje, posuti sa malo fila od mesa, opet staviti jednu blago nagužvanu koru, premazati sa vrlo malo ulja i opet posuti sa malo fila od mesa i tako sve dok imate kore i fil od mesa.
 
U mom pakovanju ima 12 kora, koje su ručno pravljene i pečene na plotni.
Na kraju trebate prekriti pitu sa jednom blago nabranom korom, one kore koje vam vise sa strane preklopiti preko te kore i svuda lepo ušuškati.
Umutiti jaja mikserom u penastu masu, dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo, so i sjedinite sve zajedno. Na kraju dodati kiselu vodu i samo promešati.
Pitu iseći na parčiće onako koliko vi volite da su veliki.

Okruglu pitu iseći na 8 delova ( kao kad sečete burek ) i kutlačom za supu sipati preliv svuda po piti.
Ostaviti 2 do 3 sata u frižideru da se sav preliv upije u kore.
Prijateljica domaćica je napravila u okrugloj tepsiji i nije je sekla, samo ju je prelila i ostavila preko noći u frižider i pekla ju je sledećeg dana.
Uključiti rernu na 175°C bez ventilatora ( vi najbolje znate na kojoj temperaturi pečete svoje pite pa tako pecite i ovu ) i pecite pitu u zagrejanoj rerni oko 40 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgore.

Pečenu pitu ohladiti i poslužiti uz rashlađeni jogurt ili kiselo mleko.


Ovako na slici je izgledala vruća pita, a na naslovnici je pita sledećeg dana, kratko zagrejana u mikrotalasnoj...ne znam kad mi je bila lepša, onako vruća ili sledećeg dana.

Prijatno!!!!











2 коментара:

  1. Specijalitet 👌 I ja sam, kao i tvoja prijateljica, ranije često pravila pitu s mesom 😁 Recept je sličan tvom, a ukus je uvek bio njam-njam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala, draga moja Vesna...ja je ne pravim tako često jer sam se nešto baš ulenjila ili su me godine stigle, šta je? ne znam...puno te pozdravljam.

      Избриши