уторак, 7. мај 2019.

Prhke mak kiflice


Samo da Vas podsetim na ove fantasrtične kiflice...recept je iz arhive.

Nisam ljubitelj ni maka ni slatkiša ali ove su me kiflice osvojile još kad sam ih prvi put videla. Nena ih je napravila tako dobro, da htela ne htela, morala sam da ih napravim..prvi put sam ih pravila za prvi Božić i nije bilo onog ko ih nije voleo...unapred da vam kažem, odmah zamesite duplu količinu, jer će vam kasnije biti žao što niste.


Sastojci: 375 g brašna, 6 g praška za pecivo, 150 g hladnog putera isečenog na kockice, 1 jaje, 60 g šećera u prahu, 75 ml mleka, korica i sok od pola limuna
Fil od maka: 200 g maka ( samlevenog ), 100 do 110 ml mleka, 100 g šećera, korica od pola limuna

Priprema: Prvo samleti mak.
U šerpicu staviti šećer i mleko da se mleko zagreje a šećer otopi, dodati samleven mak i koricu od limuna, dobro sjediniti i ostaviti sa strane da se fil ohladi.

Brašno,prah šećer i prašak za pecivi prosejati u vanglicu i izmešati sve zajedno, dodati hladan puter isečen na kockice i rukama utrljati puter i brašno dok ne dobijete mrvičastu masu.
Dodati koricu,sok od limuna i jaje i polako dodavati mleko i mesiti dok ne dobijete malo čvršće testo. Meni je tačno trebalo 75 ml mleka.
Isipati na radnu površinu i mesiti još nekoliko minuta dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ruke.
Testo podeliti na 3 dela, moj svaki deo je bio oko 250 g, oblikovati u kuglu i svaku kuglu rastanjiti u manji disk oko 10-15cm širine ( kasnije će vam biti lakše da rastanjite testo )


Svaki disk zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da se testo ohladi, najmanje sat vremena.
Ja sam prvi put ostavila testo sat vremena, drugi put preko noći i oba puta je testo odlično za rad, samo drugi put kad sam ostavila testo preko noći, trebalo mi je malo duže da se testo rastanji.


Izvaditi jedan disk iz frižidera, i rastanjiti,ako je potrebno pomozite se sa brašnom ( ja koristim gustin ) u krug, prečnika 35 do 38cm, i da bude veoma tanko 1 do 2mm debljine.
Premazati sa trećinom fila, ali ostaviti od početka kruga 1 do 2cm bez fila.
Iseći na 16 delova i zaviti kiflice vrlo pažljivi.


Poređati kiflice na pleh prekriven pek papirom.


Zagrejati rernu na 175°C i peći kiflice oko 20 minuta, pazite da vam, ne porumene, treba da se ispeku ali da ostanu bele ili blago rumene.

Ostaviti da se ohlade pa ih ili uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom ili ih posuti sa prah šećerom.




Prijatno!!!!






34 коментара:

  1. Recept osvaja na samo citanje. Mogu da zamislim koliko su dobre! Mak obozavam i prvom prilikom pravim njih. Hvala za recept ❤

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo ste već postavili na Coolinarici? Čini mi se da je to taj koji sam već obeležila, sjajno deluje i mora se probati. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, recept ja nisam napisala na Coolinarici, napisala ga je moja sugrađanka iz Toronta,ali sam ga u 2 nedelje pravila dva puta..ja imam drugačiji recept od ovog, koji ću objaviti kasnije na ovim stranicama.Hvala i ne čekaj puno da ih isprobaš.

      Избриши
  3. KAO I OBICNO SVE POHVALE ZORICE LAGANI I JEDNOSTAVNI RECEPT

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Rado, i ako recept nije moj, ja sam ga samo podelila sa vama,m jer je vredan da se napravi...nema puno posla oko njega a dobiju se fantastične kiflice.Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Predivne kiflice, mislim da će biti isprobane u skorije vreme! :)

    ОдговориИзбриши
  5. U raju sam!! Obožavam mak i morat ću napraviti ovu divotu :)

    ОдговориИзбриши
  6. e baš volim što si u raju... ne čekaj puno...Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam mak i stvarno efektno izgledaju, svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  8. Recept je danas isproban i mogu Vam reći da je bila ljubav na prvi zalogaj. Spremam se da isprobam i varijantu sa rogačem, nešto mi govori da će i to biti vrlo fino. Puno hvala za ovaj recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jako se radujem da su ti se kiflice sa makom dopale...ako voliš rogač, zašto da ne, probaj i neka su ti prijatne:)))

      Избриши
  9. Mala korekcija iseci na 12 komada, ne na 16. Cetvrtine se dele na tri dela. I mnogo je lakse istanjiti testo izmedju dva papira za pecenje. Izgledaju kao na slici inace, prelepe su. Momentalno su u rerni i jedva cekamo da ih probamo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lana, ja sam ih originalno sekla na 12, ali volim kad su kiflice manje pa sam napisala na 16..što znači, po ukusu, ko ih voli malo veće 12 a ko malo manje 16..može i na taj način, između dva pek papira, ili, kao što ja radim pospem sa vrlo malo gustina...Uživajte i u zdravlje da su vam.

      Избриши
  10. pravila sam ih juce i pojeli su se juce !!!!!!! Malo je reci da su prelepe, veliko hnala za recept.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da su vam se dopale...i ja sam ih jedno vreme stalno pravila pa onda prestala, moraću da ih ponovim što pre...topli pozdrav.

      Избриши
  11. Divota, osvojile su me na prvi pogled! Stavljala sam, istina, nadev od maka u kiflice od kiselog testa i bile su lepe, ali ovo je sasvim druga priča - prhko testo, mogu da se prave male i zgodne za kombinovanje s drugim sitnim kolačima... Ma prelepo. Hvala za ovaj recept :)))

    ОдговориИзбриши
  12. Pozzz Zorice..
    Dali ide brašno glatko ili oštro..
    Hwala🙂

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi ovde u Kanadi nemamo oštro i meko brašno te ja koristim sve namensko a ti koristi ono brašno koje koristiš za peciva i testa..hvala ti i puno pozdrava.

      Избриши
  13. Jel mora da stoji u frizideru? Ne mogu se odma praviti

    ОдговориИзбриши
  14. Mmmmiela, tek umešeno testo je mnogo meko da se odmah prave kiflice i kad se testo rashladi mnogo j lakše razvaljati oklagijom...ti probaj, možda i uspeš da razvaljaš bez da testo rashladiš...srećno!!Hvala ti na poseti.

    ОдговориИзбриши