петак, 6. новембар 2015.

Složenac od krompira i piletine

Nisam sigurna kako bih ovo jelo mogla tačno da nazovem na srpskom, inače bi to bilo Potato,Ham and Chicken Casserole ...
Meni je ovo ustvari bio ručak od preostalih namirnica iz frižidera, to jest, ono što je preostalo od prethodnih ručkova.
Posle ovog posta biće pauza od dve nedelje, gde nas dvoje idemo na naš zasluženi godišnji odmor a dotle, ostajte mi zdravi i veseli i možda će se i za vas naći neki recept na ovom blogu.


Sastojci: 

1 kg krompira
2 velika žuta krompira / batat
300 g pečenog pilećeg mesa
200 g pečene šunke
1 struk praziluka
1 šargarepa
2 štapa celera
2 do 3 čena belog luka
1 ljuta papričica
100 g rendanog sira
ulje
začini; suvi začin, so, biber
svež peršun

za preliv:

2 jaja
300 ml mleka
150 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

U veći i dublji tiganj sipati malo ulja,zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati sitno iseckan praziluk, sitno iseckanu šargarepu, jednu malu ljutu papričicu i sitno iseckan celer i sve zajedno pržiti dok povrće malo ne omekša i na kraju dodati pasirani beli luk.

Pileće meso i šunku iseckati na manje kockice i dodati u uprženo povrće i pržiti sve zajedno oko 5 minuta, na osrednjoj temperaturi i povremeno promešajte.
Pobiberiti,posoliti i dodati suvi začin,pomešati i probati za ukus i na kraju dodati sitno iseckan peršun. ( meso može biti samo piletina, može samo šunka ili mleveno meso )

Oljuštiti obe vrste krompira. Izrendati sir.

Pekač, veličine 25cm X 35cm premazati sa malo ulja.
Polovinu krompira iseći na tanke kolutove i poređati po dnu, preko iseći 1 veći žuti krompir i preko posuti sa polovinom izrendanog sira, preko sira sipati isprženo meso i povrće posuti sa ostatkom sira, preko iseći na kolutove žuti krompir i završiti sa ostatkom krompira.
Po želji možete staviti jedan red običnog krompira, jedan red žutog,opet običan krompir, sir, meso, žuti krompir, beli krompir i završiti sa žutim...biće jako lepo na izgled, ja nisam imala više krompira a nisam imala ni žuti krompir da bih mogla da napravim na redove.

Umutiti jaja, dodati mleko, pavlaku, malo suvog začina i bibera i sve umutiti zajedno. Preliti preko krompira i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko sat vremena ili dok vam gornji sloj krompira lepo ne porumeni.

Ohladiti kratko, iseći na kocke i poslužiti sa zelenom salatom.




Prijatno!!!!

6 коментара: