среда, 25. септембар 2013.

BRESKVICE

Jedan od najlepših sitnih kolača, koji su idealni za slavlja, veselja.......




 Sastojci:
Za breskvice:

2 jumbo jaja, ili 3 srednje veličine
180 gr šećera
225 ml ulja
3 kasike mleka
1 kesica vanilin šećera
2 kasicice praska za pecivo
3 kasike brašna
425 gr brašna

za punjenje:

150 ml ruma
350 g domaćeg džema od šljiva
mrvice od breskvica

za farbanje:

85 ml vode ( za svaku boju, i možda malo više u zavisnosti koliko dugo držite breskvice u boju)
po želji kapi farbe za hranu
po želji ekstrakt od maline i kruškovca


Priprema:

Žicom umutiti jaja i šećer vrlo malo pa dodati ulje koje cete takodje umutiti dok se ne sjedini sa jajima.
U umućenu smesu dodati 3 kašike mleka i vanilin šećer pa i dalje mutiti žicom da sjedinite ,i na kraju dodati 2 kašičice praška za pecivo i 3 kašike brašna i sve to sjediniti pa ostaviti u frižider da odstoji dva sata.
Izvaditi posle dva sata pa dodati 425 gr brašna, nemojte staviti celu količinu brašna, jer dosta zavisi od veličine jaja, umesati brašno varjačom, pa istresti na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko testo.

Ako vam se lepi za prste dodati još brašna dok ne bude fino testo koje se ne lepi za prste.
Od gotovog testa kidati loptice, ,možete da koristite onu američku mericu za kašičicu i onda su vam sve breskvice iste, dobro ih dlanovima uradite da vam budi glatke, jer ako nisu glatke, pucaće vam.
Staviti na pleh, koji ste prekrili sa papirom za pečenje i peći ih dok vam blago ne porumene na 165-170*C u zavisnosti od vaše rerne.(na mojoj rerni je 160*C i peku se oko 18 minuta).

Mlake kuglice dubiti ivicom oštrog noža i stavljati ih na poslužavnik, koji ste postavili kuhinjskim papirom
Mrvice od kuglica pomešati sa domacim džemom od šljiva i dodavati ruma po želji. Treba da vam se rum oseti vise od džema. ( umesto džema od šljiva možete koristiti i džem od kajsija )
Puniti kuglice, ako imate višak džema okolo, očistiti nožem.Spojiti kuglice zajedno.

Pripremiti dve posudice i u svaku sipati po 85 ml vode (možda će vam trebati i više,u zavisnosti koliko hoćete da vam boja bude jaka) dodati kašiku, dve farbe za hranu i pola flašice ekstrakta od maline i kruške (ako imate breskvu stavite breskvu, ja je nemam pa koristim kruškin ekstrakt) pa zamočiti jednu stranu jednom dva puta ili tri puta,ali vrlo kratko jer ne želite da vam se breskvice natope vodom,raspadaće se.

Zamočene breskvice naređati na pleh koji ste postavili kuhinjskim papirom da se malo ocede, uradite 5-6 breskvica, pa ih onda uvaljati u sitniji šećer i ostaviti ih na poslužavnik koji ste postavili kuhinjskim papirom.

Završene breskvice prekriti čistom kuhinjskom krpom ili čaršafom pa ih ostaviti preko noći da se osuše.

Pred služenje zabosti im listiće i naređati na tacnu sa drugim sitnim kolačima.
Ovako spremljene kuglice mogu biti zamrznute, staviti jedan red pa papir za pečenje pa drugi red, nemojte više od dva reda jer se mogu ostetiti. Zatvoriti ih u kutiju i ostaviti u zamrzivač.Mogu stajati više od dva meseca u zamrzivaču.
Ovako pripremljene breskvice mogu biti zamrznute nekoliko meseci možete ih potpuno završiti ili samo ih ispeći i napuniti pa ih farbati po potrebi.

Od ove smese ćete dobiti oko 40 breskvica, u zavisnosti od veličine kuglica koje pravite.

Idealni sitni kolači koji će izgledati fantastično na tacni sa sitnim kolačima.

Prijatno!!!!



     

18 коментара:

  1. Jao kako su ti krasne! Obožavam breskvice, kad god se nađem u nekoj svadbi prvo među kolačima tražim ima li breskvica :)

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Hvala Jasna...recept za breskvice imamo skoro svi u našim sveščicama i verujem da se razlikuju po nekim nijansama.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Ovaj recept mi odavno stoji na listi za isprobavanje, nadam se da ce jednog dana doci na red. Prelepe slike!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nataša...ja obožavam da ih vidim na tacni sa ostalim kolačima...izgledaju mi jako lepo,mada kolače ne jedem ili vrlo rertko da pojedem jedan kolačić.Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Obožavam breskvice i kada se nalaze u ponudi sa ostalim sitnim kolačićima prvo njih uzmem. Krasne su mi ove tvoje, odlične !

    ОдговориИзбриши
  5. Predivne su, bas ih retko spremam ali imam nameru ovaj Vas receptic da probam:) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  6. Planiram praviti breskvice po vasem receptu! Zanima me koliko odprilike komada ispadne od ove smjese i kolike trebaju biti sirove kad se stavljaju peci, jeli puno narastu? Malo sam plasljiva jer ih nikada nisam pravila. Veliki pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ana, breskvice ne narastu puno, ja ih obično pravim jako male, ne znam koliko ih možeš videti na slici,kuglica je malo veća od trešnje i kad ih sastavim bude mi veličine kao orah u ljusci ( ne mogu trenutno ničeg drugog da se setim sa čime da ih uporedim ),ja volim male sitne zalogaje, tako da ih iz dva puta mogu pojesti e sad, ako ti voliš veće pravi ih veće, mada su meni onako malene baš lepe da se vide i b udi vrlo nežna kad ih dubiš.
      Ako ti je potrebna još bilo kakva pomoć, javi se.

      Избриши
  7. Puno vam hvala, dosta ste mi pomogli. Ne volim ni ja velike zalogaje , pogotovo ne kod ove vrste (sitnik kolaca). Ujutro cu ih praviti, nadam se da ce uspijeti. Vase savrseno izgledaju pa me navelo da probam. Saljem vam sliku ( naravno ako uspiju) . Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ispeće ti sigurno, veruj u sebe a recept je isproban jako puno puta...jedva čekam da ih probaš.

      Избриши