четвртак, 8. август 2013.

KROASAN KIFLE

Da volim peciva to i ptice na grani znaju.Davno nisam pravila nikakva peciva i juče se setih ovih divnih kroasana,koje sam već jednom pravila i koji su nam se izuzetno dopali...želela bih da ih i vi isprobate i uverite se u njihov ukus.



Sastojci:

1 kg brašna + 100 g
16 g suvog kvasca ili 40 g svežeg kvasca
400 ml mleka
200 ml jogurta ili mlaćenice ( buttermilk )
2 jajeta
1 kašičica šećera 
2 kašičice soli

Za premazivanje testa:

250 g putera
2 kašike brašna

i još:

1 jaje


Priprema:

 Zagrejati mleko i uzeti polovinu od ukupne količine.Dodati kvasac i kašičicu šećera promešati i ostaviti sa strane da kvasac naraste.

U preostali deo toplog mleka dodati jogurt i jaja i umutiti sa viljuškom.

Brašno prosejati u vanglicu dodati so,narasli kvasac i preostalo mleko sa jajima.Umesiti testo i kad počne da se odvaja od stranica vanglice istresti na radnu površinu i umesiti glatko,po malo lepljivo testo ( po potrebi dodati od onih 100 g brašna ).Premazati sa malo ulja i ostaviti pola sata da testo malo naraste.

Naraslo testo premesiti i podeliti na 16 manjih jufkica.

Umutiti puter sa dve kašike brašna.
Svaku jufkicu rastanjiti ( ako se lepi za radnu površinu,posuti je sa malo brašna ) i premazati sa mešavinom putera i brašna i stavljati jednu preko druge.Tako uraditi sa 7 jufkica osmu ne premazati.( svaku jufkicu malo podviti ispod prethodne da vam ne izlazi puter napolje dok ih valjate ) Zaviti u najlon i ostaviti u frižider dok radite sa drugih osam jufkica. Izvaditi iz frižidera jufkice,odvite i sa tim najlonom zaviti ovih drugih osam jufkica i staviti u frižider da stoje dok vi radite sa prvih osam.

Pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo ( dodavajući brašno ispod i na testo da se ne lepi za oklagiju i za radnu površinu ) koliko tanje možete.Podeliti rastanjeno testo na četvrtine i onda svaku četvrtinu na još 4 ili 5 dela,u zavisnosti kolike velike kroasane volite.

Svaki trokutić filovati po želji ili ih ostaviti prazne pa neka ih svako maže sa čim voli kad ih jede ( ja sam moje punila sa krem sirom ) i zaviti,tako dok ih zavijate donji deo vući  nasuprot vas da imate više zavijutka ( meni se tako bilje listaju ).

Ređati ih na pleh prekriven papirom za pečenje ( trebaćete dva pleha ) ali ostaviti više razmaka između, jer će još da narastu prilikom pečenja.Pokriti ih sa najlonom.

Sad tako isto uraditi i sa drugom polovinom jufki,koje su bile u frižideru ( dok stoje u frižideru puter se stegne i mnogo se bolje razvijaju kad je hladan )

Ostaviti kroasan kifle oko pola sata do 45 minuta da narastu.Narasle kroasan kifle premazati sa umućenim jajetom i positi sa semenkama po želji, ili ih nemojte posopati ni sa čim.

U hladnu rernu staviti prvi pleh sa kroasan kiflama i uključiti rernu na 200*C. Peći oko 15 do 20 minuta dok vam fino ne porumene. 

Ispečene kroasan kifle prohladiti i poslužiti sa jogurtom, kiselim mlekom sa premazom po vašoj želji ( ako su prazni )

Ako želite, jedan pleh možete zamrznuti tako individualno pa ih zamrznute staviti u kesu za zamrzivač i peći ih kasnije.Ako odlučite za ovu opciju kada želite da ih pečete, izvaditi ih uveče, staviti ih na pleh i prekriti sa najlonom.Ostaviti ih preko noći da se odmrznu i narastu i ujutru ih samo ispeći da imate tople kroasan kifle za doručak.



Prijatno!!!!!!

4 коментара:

  1. Odlično izgledaju iako ti se divim da ti se da mijesiti tijesto bar nisi imala problema s dizanjem.

    ОдговориИзбриши
  2. Dilajla, kod nas nije toplo kao kod vas...dnevne temperature su do 29 stepeni a preko noći 14 stepeni, tako da mi je u redu da mesim.Inače po toplom vremenu ne volim da mesim, prevruće mi je i ne jede mi se.Topli pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Par puta sam pravila ove kroasane i imam samo reči hvale! Prelepo si ih prezentovala!
    P.S. Evo prešla sam ovde da te pratim, pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Suzyce i ti si pravi mastor za dizana testa i lepe slike i puno puta me tvoje slike nateraju da isprobam recept. Od srca ti hvala i topli ti pozdrav šaljem.

      Избриши