петак, 29. јануар 2016.

Fil od maka na mađarski način

Fantastičan fil za štrudle ili kiflice sa makom.


Sastojci:
225 g maka
250 ml mleka
60 g putera
125 g šećera
prstohvat soli
2 jaja

Priprema:
Prvo samleti mak. Ja koristim električnu mašinu za mlevenje kafe. ( KitchenAid )
U manju šerpicu sipati mleko, šećer i puter i staviti na ringlu da se polako zagreva,mešajte dok se šećer i puter ne otopi a mleko zagreje.


U zdelu umutiti, žicom,dva jaja i dodavati, stalno muteći žicom, zagrejano mleko u tankom mlazu, jer ne želimo da skuvamo jaja, već da dobijemo glatku masu.Kad je svo mleko sjedinjeno sa jajima, vratiti nazad u šerpu i kuvati dok se ne zgusne, treba da varjača bude prekrivena kremom i kad povučete prstom, da ostane put, onda dodati samleveni mak, sve dobro izmešati  da se sjedini obe mase i skloniti sa ringle.


Ohladiti pre nego što koristite.

Ako vam šta ostane, sipatu u teglicu i ostaviti u frižider...može da stoji u frižideru do 5 dana, zato bolje iskoristite sve prvi put...napravite kiflice, štrudle,palačinke...


Prijatno:)))

4 коментара:

  1. Hvala puno za ovaj recept. Nekada davno mi je moja baka, koja je bila mađarica, pravila štrudlu sa makom čiji fil je bio mnogo lepši od bilo kog koji sam posle jela. Ok, tako je to sa jelima iz detinjstva. Samo, ovo bi moglo biti da je i do toga da niko nije pravio fil na ovaj način.

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan fil meni se posebno svidio ali zaista dobra preporuka i za makovnjače, palačinke itd.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam svima..Dilajla, ja bih mogla kašikom da ga jedem koliko je dobar.

    ОдговориИзбриши