недеља, 29. новембар 2015.

Krompir i crveni radić salata

Nisam veliki ljubitelj radića, gorak mi je i zato ga retko koristim, ali, domaćica za ovaj mesec,Aleksandra,sa bloga " Vanilla&Staubzucker" za blogersku igricu"ajme, koliko nas je" je zadala temu, crveni radić.
Volim ove naše blogerske igrice i trudim se da učestvujem,onoliko koliko mi vreme i obaveze, dozvole i zato ovaj recept šaljem Aleksandri.


Sastojci:
8 krompira
pola manje glavice crvenog radića
200 g zelene boranije
50 g graška
pola glavice ljubičastog luka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
2 do 3 tvrdo kuvanih jaja

Za preliv:
1 mala ljutika
1 kašika dijon senfa
pola kašičice soli
50 ml jabukovog sirćeta
2 do 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Krompir oljuštiti i oprati, iseći na osmine ili na komade kakve vi volite, staviti u šerpu, naliti sa vodom i dodati kašičicu soli. Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko desetak minuta ili dok se krompir ne skuva, ali pazite da ga ne prekuvate ( ja sam koristila roze krompir i meni se malo prekuvao, obično koristim yukon gold )
Ocediti skuvan krompir i ostaviti ga sa strane.

U manju šerpicu sipati vodu i prstohvat soli i kad provri dodati boraniju, koju ste očistili i isekli na manje komadiće i kuvati oko 3 minuta i onda dodati grašak i kuvati još 2 ali vreme se meri od trenutka kad ponovo provri.

Skuvati jaja.

U veću zdelu sipati hladnu vodu, dodati kockice leda i tu staviti blanširano-skuvanu boraniju i grašak ( povrće treba da bude krckavo, nikako prekuvano ) i ostaviti da odstoji oko 5 minuta, sipati u cediljku i ostaviti da se ohladi.

Luk iseći na tanja rebarca a crveni radić na tanke listiće.

Jaja oljuštiti i iseći na na četvrtine ili polovine.

Sve sastojke staviti u veću zdelu, zajedno sa sitno iseckanim peršunom,osim jaja, koja ćete staviti tek na kraju.

U manju zdelicu staviti dijon senf, ( ja sam koristila sa celim zrnom 1 kašičicu a 2 kašičice sam koristila običan dijon senf ) sitno iseckanu ljutiku, so, biber, ulje i sirće i sve umutiti viljuškom ili malom žicom za mućenje.
Preliti preko salate i vrlo nežno promešati.
Preko staviti isečena skuvana jaja.

Da servirate možete da koristite veće listove radića ili sipati na tanjir i poslužiti.

Ako izbacite jaja, salata može biti i posna.

Нема коментара:

Постави коментар