уторак, 12. јануар 2021.

Kiflice sa čvarcima

Ovih dana sam počela da sama topim domaću mast i ja to radim u malim količinama, samo onoliko koliko je dovoljno da imam za 3 do 4 puta da skuvam jelo, pa kad potrošim opet ponovim..čvarke koje dobijem od toga ili pojedemo ili napravim nešto sa njima. Skoro sam pravila slanu štrudlu od njih, ovog puta sam želela da napravim kiflice i evo ih..


Sastojci:  450 g brašna, 225 g mleka, 1 jaje, 1 kašičica šećera, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 25 g masti, 1 kašičica soli
Za premazivanje: 250 do 300 g samlevenih čvaraka, 200 g samlevene šunke
i još: jaje za premazivanje, semenke po izboru

Priprema:  Šunku ili stisnutu šunku iseći na manje kockice pa staviti zajedno sa čvarcima u multripraktik i samleti da ima malo sitnih komadića čvaraka. Isipati u zdelu i ostaviti na stranu.

Kvasac razmutiti u malo toplog mleka ( merite mleko na vagici da bude 225 g ) dodati kašičicu šećera i kašiku brašna i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
Brašno prosejati, dodati so i izmešati sve zajedno, Kad se kvasac podigao sipati u brašno, dodati ostatak mlakog mleka, omekšalu mast i jedno jaje i mikserom ili rukom zamesiti testo , koje treba da je meko i da se ne lepi za ruke. Oblikovati u kuglu, premazatri sa malo ulja i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Ja ga obično stavim u toplu, ali ne i vruću, rernu.

Naraslo testo podeliti na 12 jednakih delova, svaki deo treba da je oko 63 do 65 g. Oblikovati male kuglice, ostaviti ih na pobrašnjenoj površini, pokriti i ostaviti još desetak minuta da se testo ponovo odmori.
Svaki deo rastanjiti na pobrašnjenoj radnoj površini u krug veličine manjeg plitkog tanjira i ostaviti ih na stranu. Svaku razvučenu jufku blago posuti brašnom da se ne zalepe jedna za drugu dok vi tanjite ostale kuglice.

Uzeti jednu rastanjenu jufkicu i staviti je ispred sebe. Podelite samlevene čvarke na 12 delova, ali da su vam 2 dela znatno veća jer će vam taj deo trebati za kraj.
Premazati sa jednim manjim delom čvaraka preko razvučene jufkice, prekrite sa drugom te i nju premazati samlevenim čvarcima, onda staviti treću jufkicu i nju premazati, tako isto uraditi sa 4 i 5 a šestu staviti preko bez mazanja. Pokriti providnom folijom i ostaviti sa strane da se testo odmori.
Sad tako isto uraditi i sa preostalih 6 jufkica.

Pobrašniti radnu površinu i staviti prvih 6 jufkica, pobrašniti i njih i početi sa tanjenjem testa, pomažite se brašom onoliko koliko vam je potrebno da vam se testo ne lepi za oklagiju i radnu površinu i rastanjiti što veći krug možete, jer što je krug veći to ćete imati više navoja na kiflice kad ih smotate i ličiće vam na kroasane.
Sad taj veliki krug premazati sa jednim od ona dva veća dela čvaraka i šunke i iseći na prvo na 4 dela pa onda svaki deo na 4 ili 3 dela, u zavisnosti koliko želite da vam kiflice budu velike. Ja sam sekla jedan deo na 4 a jedan na 3 dela i bile su mi dobre i jedne i druge.
Zaviti svaki deo u kiflicu i stavljati na pleh koji ste prekrili pek papirom. Pokriti providnom folijom dok tanjite drugi deo. Ako je potrebno, koristite dva pleha.
Kad ste završili sa motanjem kiflica, prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

Umutiti 1 jaje sa malo mleka i narasle kiflice premazati i posuti susamom ili semenkama po vašoj želji.
Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.Vruće kifle ostaviti na žici da se ohlade i poslužiti ih tople a odlične su i hladne.


Prijatno!!!!




Нема коментара:

Постави коментар