понедељак, 18. јануар 2021.

Kiflice ili kroasani, pitanje je sad?????

 Ja peciva obožavam i svaki put kad me neka fotkica peciva privuče, moram to da isprobam. Pre nekoliko dana na instagramu jedna članica sa nikom zumi.jovi postavi slike njenih napravljenih kiflica i meni su se jako dopale. Zamolim je za recept i draga Mirjana mi je poslala recept, koji ja sada prenosim vama, onako kako sam ih ja napravila...Ako volite testa i peciva, obavezno isprobajte ove kiflice jer su izuzeto dobre i što je najvažnije možete ih i zamrznuti.

Od ukupne količine ja sam pravila pola slane, punjene krem sirom a pola slatke, punjene mojim domaćim džemom od šljiva na grčki način.


Sastojci:  850 do 900 g brašna, 125 g tečnog jogurta, 125 g mleka, 250 g kisele vode, 160 g otopljenog putera, 3 jajeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca i još 200 g dobro rashlađenog putera, 1 jaje sa malo mleka za premazivanje kiflica

Priprema:  U toplo mleko, dodati kašičicu šećera, kvasac po vašem izboru, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

Ja za peciva obično pomešam dve vrste brašna, sve namensko ( all purpose ) i hlebno ( bread ) ali u Mirjaninom originalnom receptu je sve namensko a kod mene je bilo 750 g svenamensko i 100 g hlebnog jer ono ima više glutena i sebi i meni su testa nekako bolja.

Izmešati oba brašna, ( ako koristite oba ) i prosejati, dodati so i izmešati. U  sredinu brašna napraviti udubljenje i dodati blago umućena 3 jajeta, otopljen i prohlađen puter i tečnost, koju sam ja merila na vagici u gramima, jer tako mi je najtačnija mera i koja treba da vam bude sobne temperature i nadošli kvasac i zamesiti testo rukom ili mikserom. Isipati na radnu površinu i još jednom dobro izmesiti testom.

Ja svako testo zamesim mikserom, ali ga na kraju doradim rukom jer volim da osetim testo pod ruku. Ako vam je testo premekano, dok ga mesite, dodavarti po malo brašna dok ne dobijete testo koje je meko, ali se ne lepi za ruke.Premazati sa malo ulja, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 10 jednakih jufkica. Svaku jufkicu rastanjiti u veličini plitkog tanjira, pobrašniti da se ne lepe jedna za drugu i stavljati sledeću preko dok na svakoj gomili nemate po 5 rastanjenih jufkica.

Uzeti jednu rastanjenu jufkicu i izrendati preko na krupnu stranu renda, 25 g hladnog putera, staviti preko drugu i preko nje izrendati 25 g putera i tako uraditi sa 4 jufkice a petu samo staviti preko. Pokriti ih i ostaviti u frižider dok to isto uradite i sa preostalih 5 jufkica. Staviti i njih u frižider a izvaditi prvi deo i pomažući se brašnom, oklagijom istanjite što veći krug možete, jer što je veći i tanji krug imaćete više navoja i kiflice će se bolje listati.

Ako nećete da rendate puter i ne morate, možete da ga ostavite da malo omekša na sobnoj temperaturi i  kidati od 25 g i prstima malo protrljati i stavljati kao male hrpce preko jufkica.

Mirjana je punila sa filom od maka, koji je pripremila ovako: 200 g samlevenog maka je poparila sa 200 ml vrelog mleka, dodala vanilin šećer i šećer po ukusu i sa tom masom premaže isečeno testo samo po dužini u sredini testa i zavija u kiflice.

Ako ih pravi slane, u testo doda malo više soli a za fil koristi omekšali puter koji izmeša sa feta sirom i sa tom smesom premaže jufkice dok ih ređa jednu na drugu, pre nego što ih tanji.

Sad imate dve opcije, moju i Mirjaninu pa izaberite onu koja vama više odgovara.

Rastanjen krug iseći na 20 istih trouglova, puniti sa filom po vašem izboru, zaviti u kiflice i ređati na pleh koji ste prekrili pek papirom. Trebaće vam 2 pleha.


Pokriti i ostaviti da još jednom testo naraste. Narasle kiflice premazati sa umućenim jajetom, kome ste dodali kašiku dve mleka, posuti semenkama po vašem izboru i peći na 185°C oko 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.


Ohladiti i poslužiti, slane uz jogurt a slatke pospite šećerom pomešan sa vanilom i uz kaficu dobro idu.


Kiflice se mogu zamrznuti i vaditi po potrebi, samo ih kratko zagrejati u rerni pred služenje.

Mirjana, od srca ti hvala na odličnom rceptu, koji će puno puta biti ponovljen u našoj kući a ako dođeš, moraću da ti ih pripremim da mi kažeš kako ti se sviđaju..

Mirjanin originalni recept kako ga je napisala meni; 

800 gr brasna
250 ml mleka
250 ml kisele vode
Nekada polovinu mleka zamenim jogurtom (ove su pola,pola)
12 kasika ulja ili rastopljenog putera
3 cela jajeta
Soli po ukusu, 4 kasike secera,3 kasicice kvasca. Ja obicno koristim suvi, jer ovde na NZ
Svež kvasac moze da se nadje samo u wholesale.
To se umuti I ostavi se da naraste.
Kad je naraslo, testo podeliti na 2 dela. Od svakog dela napraviti 5 loptica.
Svaku lopticu rastanjiti I premaxati premazati rastopljenim puterom (200 gr ukupno).
Peta loptica se rastanji, ali se ne maze puterom.
Tako rastanjeno redjati jedno na drugo I onda rastanjiti u jedan veliki krug

Sve ponoviti sa drugim delom tests.
Fil: 200 gr maka, vanil secer,
Ja od ovog testa pravim i slane I slatke.
Ako pravim slane onda ne stavim toliko secera.
Za slane u puter dodam feta sir, izmesam I premazujem rastanjene loptice
E da. Na slane kiflice odozgo stavim malo putera pre nego ih stavim u rernu, Malio susama ili sta god....

Нема коментара:

Постави коментар