уторак, 19. јануар 2021.

Kukuruzni hleb

Uopše ne pamtim koliko dugo nisam spremala ovaj kukuruzni hleb. Dok su deca bila manja obavezno je bio pravljen ovaj kukuruzni hleb i jeli su ga si čilijem. Deca otišla od kuće, svak svojim putem, a ja zaboravila na ovaj hleb, do pre neki dam kad sam kuvala sarmu i pomislil se, a što nebi mogla uz sarmu da poslužim i kukuruzni hleb, jer mi on najbolje ide uz kiseli kupus..


Sastojci:  240 g projino brašno ( sitno kao griz ), 260 g sve namenskog brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 puna kašičica soli ili po ukusu, 240 ml jogurta, 75 g otopljenog i ohlađenog putera, 50 ml kisele vode, 2 jajeta, 200 g belog sira, ( ili 100 g izrendanog cheddar sira ) 2 jalapeno papričice

Priprema:  Sir izmrviti. Papriku oprati, očistiti od semenki i žilica i iseckati na sitnije komadiće.
Oba brašna izmešati, dodati soli po ukusu ( u zavisnosti koliko vam je sir slan a umesto belog, feta sira može da se koristi i izrendan cheddar sira, koji ja nisam imala ovog puta pa sam koristila poljski farmerski sir koji se zove tvorog ) i prašak za pecivo i izmešati.( oko 100 g )

U drugu zdelu umutiti jaja, dodati otopljen i prohlađen puter, jogurt i kiselu vodu ( u zavisnosti koliko je kukuruzno brašno krupno, možda će vam trebati više od 50 ml ) i sjediniti se zajedno sa brašnom, izmešati samo dok se sastojci ne sjedine i dobijete mokro testo, dodati sir i ljute iseckane jalapeno paprike i sve izmešati.

Kalup za hleb, veličine oko 10cm X 30 cm ili sličnih veličina, ako hoćete da je hleb niži a ako hoćete da je višlji onda koristite12cm X 22cm ( ja sam koristila kalup koji je duži da bi mi hleb bio niži ) poprskati sprejom za pečenje i sipati pripremljeno testo.
Odozgore posuti sa semenkama po vašem izboru a i ne mora.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko pola sata, onda posle pola sata proverite čačkalicom testo da li je pečeno.
Ostaviti da se kratko prohladi u plehu, pa ga pažljivo izvaditi iz kalupa i ostaviti da se prohladi.


Umesto hleba možete napraviti i maffine ali onda skratite vreme pečenja.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар