среда, 16. новембар 2022.

Štrudla sa orasima sa lisnatim testom

 Jelo nam se nešto slatko i u kući sam imala jedino mlevene orahe i rešim da isprobam jedno testo koje mi se vrti u glavi već nekoliko nedelja,, već sam probala da ga napravim jednom pa nešto baš nisam bila zadovoljna.

Ova štrudla je pečena u kalupu za hleb, bila bi mnogo bolja da je pečena na običnom plehu, ne bi ovoliko otišla u visinu i ja ne volim kad je ovako šuplja, ali ukus joj je fantastičan a testo je boli glava😊😊❤❤...sledeći put kad je budem pravila, u sredinu ću staviti fil ( može koji god poželite, ja ću sledeći put sa jabukama i džemom, iseći ću stranice i samo ih ukrstiti jednu preko druge i rastanjiću ga malo manje...

Sastojci: 500 do 550 g brašna, 7 g suvog kvasca, 170 ml kefira ili tečnog jogurta, 60 g kisele pavlake, 60 ml ulja, 2 i po jajeta, pola kašičice soli, 50 g šećera, 1 kesica vanile, limunova korica, 

Za fil: 400 g mlevenih oraha, 100 g šećera u prahu, 2 kesice vanile, 200 ml vrelog mleka, 100 g suvog grožđa ili po ukusu

i još: 160 g putera, pola umućenog jajeta, 1 kašika mleka

Priprema: Prosejati 550 g brašna i ostaviti na stranu. U zdelu staviti šećer, so, vanilu, kvasac, jogurt, 2 jajeta a jedno umutiti pa sipati pola a pola ostaviti za premazivanje testa, limunovu koricu i kiselu pavlaku i kuvarskom žicom umutiti sve zajedno i postepeno dodavati prosejano brašno i varjačom mešati testo, kad ne budete više mogli da mesite varjačom, nastaviti rukom. Meni je tačno trebalo 550 g brašna a ja sam prosejala još nekih 50 g ekstra, koje sam koristila kad sam oklagijala testo. 

Umešeno testo treba da bude meko i da se vrlo malo, skoro ništa, lepi za ruke. Oblikovati testo u kuglu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, napravite fil od oraha, tako što ćete sve sastojke sastaviti zajedno. Ja po nekad, kad imam višak belanaca, umesto vrelog mleka dodam umućena belanca u mlevene orahe.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 10 jednakih delova, kod mene je to skoro po 100 g svako. Ja sam pola testa zamrzla, jer mi nisu bile potrebne 2 štrudle a vi možete napraviti 2 štrudle  ili zamrznuti jedan deo testa, pa kad vam je potrebno, samo odmrznuti testo i napraviti šta želite. Od jedne polovine možete napraviti slatke kiflice.

Svaki deo testa premesiti, oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti da se testo malo odmori. Ja sam za ovo testo koristila smrznuti puter jer mi se testo lepše lista kad mi je puter smrznut i lakše mogu da ga narendam preko testa. Inače uvek kad nađem puter da je na akciji, kupim više komada pa ga čuvam u zamrzivaču.

Uz dodatak brašna ( onih 50 g kojih sam ostavila na stranu ) rastanjiti svaku kuglicu  u veličini malo većeg plitkog tanjira i na svaki deo izrendati na krupnu stranu smrznuti puter, ( oko 20 g svaki deo )  stavljati jednu preko druge a između puter, na zadnju ne stavljamo puter.

Pobrašniti radnu površinu pa prvo rukama malo rastanjiti testo a onda nastaviti oklagijom u dužini koliki vam je pleh ili pekač u kom ćete peći, da vam je testo malo deblje od 0.5cm debljine.

Rastanjeno testo premazati polovinom fila, 2/3 testa pa raseći trakice na kraju testa ili premazati filom celo testo i zaviti u rolat. Staviti u pekač, koji ste prekrili pek papirom, pa tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Pokriti i ostaviti da još jednom naraste.

Uključiti rernu da se greje na 175°C. Narasle štrudle premazati onom polovinom jajeta koje ste ostavili od testa u koje ste dodali kašiku mleka i ako želite možete posuti listićima badema ili makom a i ne mora ništa.
Peći oko 35 do 45 minuta u zavisnosti kako vaša rerna peče.

Da sam moju štrudlu pekla na običan pleh ne bi ovako mnogo narasla u visinu i ne bi se fil odvojio od testa, ali ja sam je pekla u kalupu za hleb, veličine 10cm X 32 i nije imala gde već da raste u visinu, takođe sam trebala testo da izbodem malo nožem, ali ja sam zaoravila.


Ukusom sam izuzetno zadovoljna a sledeći put ću probati onako kako sam vam napisala u uvodu recepta pa ću videti razliku.

Po pečenom testu štrudle možete da vidite koliko je ovo testo fantastično i može se koristiti za mnoga peciva, slatka i slana.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар