Sastojci: 225 g sve namenskog brašna, pola kašičice soli, pola kesice praška za pecivo, 150 g šećera, 2 pune kašike limunove korice, 175 ml kefira, mlaćenice, jogurta, 125 ml ulja, 2 jaja, 15 ml ili 1 kašika svežeg limunovog soka, 1 kašičica vanile ili 1 kesica vanile sa ukusom limuna, 200 g borovnica
i još: prah šećer
Priprema: U jednu zdelu izmešati brašno, so i prašak za pecivo.
U drugu zdelicu staviti zajedno šećer ( originalni recept kaže 200 g, ja sam stavila 150 g i bilo nam je dovoljno slatko ) i limunovu koricu i utrljati koricu u šećer i sjediniti s brašnom, izmešati.
Blago umutiti sa žicom 2 jajeta, dodati ulje i jogurt, mlaćenicu ili kefir ( ja sam koristila kefir ) i žicom sjediniti sve zajedno, dodati limunov sok i vanilu i sjediniti još jednom.
U drugu zdelicu staviti zajedno šećer ( originalni recept kaže 200 g, ja sam stavila 150 g i bilo nam je dovoljno slatko ) i limunovu koricu i utrljati koricu u šećer i sjediniti s brašnom, izmešati.
Blago umutiti sa žicom 2 jajeta, dodati ulje i jogurt, mlaćenicu ili kefir ( ja sam koristila kefir ) i žicom sjediniti sve zajedno, dodati limunov sok i vanilu i sjediniti još jednom.
Dodavati po malo mokre sastojke u suve i sjedini sve zajedno žicom za mućenje.
Na kraju dodati borovnice i spatulom sjediniti sve zajedno ali to radite vrlo pažljivo da ne oštetite borovnice već da vam ostanu cele.Kalup, veličine 10 cm X 30cm ili sličnih veličina premazati hladnim puterom i blago posuti brašnom, istresti višak brašna.Sipati masu sa borovnicama i blago lupkati o površinu da se testo poravnja svuda podjednako.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 do 50 minuta ili dok vam čačkalica, koju ćete zabosti u sredinu kolača, ne bude čista, u slučaju da kolač nije pečen a već je dosta porumeneo odozgore prekriti pek pairom ili alu folijom.Ako vam je kalup manji, peći duže.
Pečen kolač ostaviti 15 minuta da se prohladi u kalupu.
Nožem preći okolo stranica kalupa jer se po negde borovnice zalepe.
Pažljivo okrenuti kolač i izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađen kolač posuti prah šećerom ili napraviti glazuru od limunovog soka i prah šećera, seći na parčiće i poslužiti sa kafom ili čajem.
Ko želi može da napravi gustu glazuru od prah šećera i limunovog soka i preliti preko kolača
250 ml prah šećera i 1 do 2 kašike limunovog soka, sve izmešati zajedno.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар