Sastojci: po 2 palačinke po osobi, 250 g sitnije seckane šunke, 100 do 150 g izrendanog švajcarskog sira, 2 do 3 struka mladog luka, po ukusu svež samleven biber
Sastojci za bešamel: 60 g putera, 35 g brašna, 250 ml toplog mleka, 250 ml tople pileće supe, 2 kašike senfa sa celim zrnom slačice, po ukusu so, sveže samleven biber, muškatni orah, po 2 manje špargle, za svaku palačinku
Priprema: Palačinke napravite po vašem omiljenom receptu.
Ja puno puta pravim palačinke što ništa ne merim, već stavljam po osećaju, ali nije fer za one koji to ne znaju ( jer ima puno mladih domačica među nama, koje tek uče ) tako da ću ovde napisati osnovmi recept za njih a vi, iskusnije domaćice, pravite ih onako kako vama najbolje odgovara.
Ja puno puta pravim palačinke što ništa ne merim, već stavljam po osećaju, ali nije fer za one koji to ne znaju ( jer ima puno mladih domačica među nama, koje tek uče ) tako da ću ovde napisati osnovmi recept za njih a vi, iskusnije domaćice, pravite ih onako kako vama najbolje odgovara.
2 jaja, 250 ml mleka, 60 ml kisele vode, 150 g brašna, prstohvat soli i 30 ml ulja
Umutite sve zajedno, osim kisele vode, da nemate grudvica ili procedite masu kroz cediljku i ostavite da odstoji bar pola sata u frižideru a možete ostaviti i preko noći.
Pred prženje palačinki, dodati kiselu vodu i sve umutiti zajedno i pržiti palačinke na zagrejanom tiganju.( tiganj premazati sa vrlo malo ulja pre prženja svake palačinke )
Napraviti bešamel prvo.
U manju šerpicu otopiti puter, dodati brašno i pržiti nekoliko minuta, stalno mešajući, dok vam brašno blago ne porumeni, sipati vruće mleko i stalno mešajte da razbijete grudvice, koje su se stvorile dok ste sipali mleko, dodati vruću supu,muškatni orah, posoliti, pobiberiti i kuvati još jedan minut, stalno mešajući i tek na kraju dodati senf pravljen od celog zrna slačice / gorčice.Skloniti sa ringle i povremneno promešajte da se ne stvori korica odozgore.
Staviti palačinku na radnu površinu, staviti po 1 dobro punu kašiku ( ili koliko volite ali da vam ne ispada mnogo sa strane ) mase od mesa i sira, preko staviti špargle, kojima ste odsekli donje zadebljanje ( ne bacati jer od toga i još nekog povrća možete skuvati finu čorbicu ili povrtni temeljac ) preseći na pola i stavljati po 4 dela, 2 gornja i 2 donja dela na svaku palačinku.
Jedan deo palačinke sa strane prebaciti preko nadeva i zaviti.Naređati ih u pekač, koji ste prethodno isprskali sa sprejom za pečenje.
Kad ste završili sa zavijanjem svih palačinki stavite ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni, na 200°C i pecite ih oko 10 do 12 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Izvadite palačinke iz rerne i ako imate još sira posuti ih sa još malo sira i vratiti nazad samo da se sir otopi.
U manju zdelicu sipati još bešamel sos i ko želi, može sipati još.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар