уторак, 11. април 2023.

Punjene palačinke sa bešamel sosom

Uz čorbicu, ovo vam može biti i idealan ručak...jena od ideja šta pripremiti sa preostalom čunkom od Uskrsa....pravo prolećno jelo


Sastojci: po 2 palačinke po osobi, 250 g sitnije seckane šunke, 100 do 150 g izrendanog švajcarskog sira, 2 do 3 struka mladog luka, po ukusu svež samleven biber
Sastojci za bešamel: 60 g putera, 35 g brašna, 250 ml toplog mleka, 250 ml tople pileće supe, 2 kašike senfa sa celim zrnom slačice, po ukusu so, sveže samleven biber, muškatni orah, po 2 manje špargle, za svaku palačinku

Priprema: Palačinke napravite po vašem omiljenom receptu.
Ja puno puta pravim palačinke što ništa ne merim, već stavljam po osećaju, ali nije fer za one koji to ne znaju ( jer ima puno mladih domačica među nama, koje tek uče ) tako da ću ovde napisati osnovmi recept za njih a vi, iskusnije domaćice, pravite ih onako kako vama najbolje odgovara.

2 jaja, 250 ml mleka, 60 ml kisele vode, 150 g brašna, prstohvat soli i 30 ml ulja
Umutite sve zajedno, osim kisele vode, da nemate grudvica ili procedite masu kroz cediljku i ostavite da odstoji bar pola sata u frižideru a možete ostaviti i preko noći.
Pred prženje palačinki, dodati kiselu vodu i sve umutiti zajedno i pržiti palačinke na zagrejanom tiganju.( tiganj premazati sa vrlo malo ulja pre prženja svake palačinke )

Napraviti bešamel prvo.
U manju šerpicu otopiti puter, dodati brašno i pržiti nekoliko minuta, stalno mešajući, dok vam brašno blago ne porumeni, sipati vruće mleko i stalno mešajte da razbijete grudvice, koje su se stvorile dok ste sipali mleko, dodati vruću supu,muškatni orah, posoliti, pobiberiti i kuvati još jedan minut, stalno mešajući i tek na kraju dodati senf pravljen od celog zrna slačice / gorčice.
Skloniti sa ringle i povremneno promešajte da se ne stvori korica odozgore.

U zdelu staviti seckane kockice šunke, ili šta već volite da koristite, izrendani sir,( ja sam koristila mešavinu belog i žutog cheddar sira ) sitnije iseckan mladi luk, pobiberiti i sve izmešati.

Staviti palačinku na radnu površinu, staviti po 1 dobro punu kašiku ( ili koliko volite ali da vam ne ispada mnogo sa strane ) mase od mesa i sira, preko staviti špargle, kojima ste odsekli donje zadebljanje ( ne bacati jer od toga i još nekog povrća možete skuvati finu čorbicu ili povrtni temeljac ) preseći na pola i stavljati po 4 dela, 2 gornja i 2 donja dela na svaku palačinku.
Jedan deo palačinke sa strane prebaciti preko nadeva i zaviti.
Naređati ih u pekač, koji ste prethodno isprskali sa sprejom za pečenje.


Kad ste završili sa zavijanjem svih palačinki stavite ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni, na 200°C i pecite ih oko 10 do 12 minuta ili dok vam lepo ne porumene.


Izvadite palačinke iz rerne i ako imate još sira posuti ih sa još malo sira i vratiti nazad samo da se sir otopi.

Kad se sir otopio, izvaditi ih iz rerne, na svaki tanjir staviti po 2 palačinke, preliti sa bešamel sosom, po želji posuti seckanim peršunom i poslužiti ih tople.
U manju zdelicu sipati još bešamel sos i ko želi, može sipati još.

Ovako pripremljene šparoge su hrskave a ko voli da su pečenije neka ih peče na manjoj temperaturi malo duže ili ih blanširajte pre upotrebe.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар