среда, 6. септембар 2023.

Caldo Verde / portugalska krompir čorba sa lisnatim keljom

 Mi čorbice i razno razne supe jako volimo...ostalo je još malo blitve u bašti pa da se i to iskoristi a ko ima kovrdžavi kelj, može i to da koristi. 

Ovo je vrlo poznata portugalska čorbica, koja se u njihovim domovima vrlo često pravi svakodnevno pa i za praznike....probajte nešto malo drugačije.

Sastojci: 1.5 kg do 2 kg krompira, 2 glavice crnog luka, 4 do 5 čenova belog luka, 200 g kelja, sušena kobasica, oko 2 + l vode, 30 g maslinovog ulja, so, beli biber, po ukusu suvi začin

Priprema: Krompir oljuštiti i staviti u vodu dok vi priprmite sve ostale sastojke.

Očistiti crni i beli luk. U veću šerpu sipati maslinovo ulje,dodati isečen crni luk i pržiti ga dok ne omekša, posoliti vrlo malo. Dodati isečen beli luk i njega kratko propržiti samo da zamiriše i na kraju dodati loljušten krompir bez vode i pržiti sve zajedno oko 5 minuta. Promešajte povremeno da vam luk i krompir ne izgori. Naliti sa vodom ( ko želi može naliti i sa pilećom supom ili kockom koju ste prethodno rastvorili u toplu vodu ) da bude prst preko krompira, posoliti i po želji dodati suvi začin. ( ne mora ali ima lepši ukus ) Pustiti da provri i kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte dok krompir ne omnekša.

Dok se krompir kuva, operite blitvu ( ja nisam imala lisnati kelj pa sam koristila blitvu iz bašte )  i iseckajte na sitne komadiće.

U tiganj staviti kobasicu koju ste isekli na kolutove i samo je kratko propržite. Ja sam koristila njihovu vrstu kobasice koja se zove chouriço ( čorizo ) 

Skuvani krompir zajedno sa tečnošću samleti u blenderu u kremastu masu, vratiti nazad na ringlu i pustiti da provri,( ako je potrebno dodati još tečnost da napravite čorbicu koja nije pregusta a ni preretka ) mešajte da se krompir ne zalepi, dodajte sitno sečen lisnati kelj i špustiti da provri, kuvati 4 do 5 minuta samo da kelj omekša i ne da se potpuno raskuva. Ja sam blitvu kuvala samo nekoliko minuta jer ona je mnogo nežnija od lisnatog kelja, a ako nemate ništa od ovoga, možete da koristite i spanać.

Na kraju pred služenje posoliti po ukusu, pobiberiti sa belim biberom ( ja ga nisam imala ) preliti sa malo maslinovog ulja, preko staviti isprženu kobasicu i poslužiti toplo. Po želji, kobasicu možete da stavite u čorbu, izbor je vaš. 


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар