среда, 27. септембар 2023.

Jesenji potaž od bundeve i kuvanog paradajza

 Pre neki dan kupim nekoliko malih muškatnih tikvi koje su mi bile jako simpatične zbog njihove veličine, jer obično muškatne tikve su mi baš velike a ova je bila sasvim dovoljna da se napravi potaž za nas dvoje.

Sastojci: oko 500 g muškatne tikve, 500 ml kuvanog paradajza, 2 do 3 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 1 kašika ljutog ajvara, so, biber i suvi začin po ukusu, 50 ml pavlake za kuvanje, 1 l povrtne supe ili vode, ulje

Priprema: U šerpu sipati ulje i dodati isečen luk na kockice te ga pržiti dok ne omekša. Ja luk uvek malo posolim, brže mi omekša. U omekšali luk dodati muškatnu tikvu, koje ste prethodno očistili od kore i semenki. Ako kojim slučajem imate svoje tikve, pošto im kora u ovo vreme još uvek nije tvrda, možete je iseći zajedno sa korom. Ja sam moju oljuštila jer nije iz moje bašte. Pržiti oko 5 minuta zajedno sa lukom, dodati beli luk, biber i suvi začin, ajvar, kuvani paradajz ( ja sam koristila paradajz koji sam prethodno pekla u rerni zajedno sa lukom,, belim lukom, paprikom i koji sam propasirala pa skuvala  a vi koristite koji imate ) i naliti sa povrtnom supom ili vodom. Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok tikva ne omekša. Na kra

Tako skuvani potaž sipati u blender i samleti u glatku kremastu masu, ko nema blender može i štapnim mikserom. Vratiti nazad u šerpu sipati pavlaku i zagrejati ponovo samo da se pavlaka zagreje, ne treba da ponovo provri. Probati i ako je šta potrebno od začina, dodati.

Gustinu potaža odredite po volji vaših ukućana. Ako želite, možetežete je poslužiti sa kockicama prepečenog hleba u maslinovom ulju ili sa domaćim hlebom.

Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар