четвртак, 4. јул 2024.

Opet neke kiflice

 Svaki put kad dobijem neki novi recept jednostavno moram da ga isprobam pa makar bila i neka sasvim beznačajna razlika...juče sam rano ustala da bih stigla da umesim kiflice i ponesim mojim drugaricama sa kojima pijem kafu jednom nedeljno.


Sastojci: 900 g brašna, 2 jaja, 100 ml ulja, 60 g šećer, 400 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kocka svežeg ili 14 g suvog kvasca
i još: 1 jaje za premazivanje, 50 g omekšalog putera

Priprema: Zagrejati mleko i dodati ulje, 2 jaja,šećer, kvasac i sve sjediniti zajedno, dodati 450 g brašna i sjediniti, ostaviti desetak minuta da se testo odmori. Od preostalog brašna dodati polovinu, zajedno sa solju i rukom zamsiti i po potrebi dodavati preostalo brašno. Ne bi trebalo da dodajete više od 900 g brašna jer trebate dobiti vrlo mekano testo, koje ćete mesiti malo duže.
Tako umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da testo naraste.

Dok testo raste pripremite čime želite da ih punite a možete da ih pravite i prazne. Kod mene je deo bio punjen sa krem sirom a deo su bile prazne, koje smo mi koristili umesto hleba.


Naraslo  testo podeliti na 2 jednaka dela i rastanjite u krug oko pola cm debljine. Premazati sa puterom i iseći na trouglove onoliko koliko želite kiflice da su vam velike. Zaviti ih i staviti na pleh koji ste prekrili pek papirom. Pokriti providnom folijom dok radite drugi deo testa.

Rastanjiti drugi  deo testa isto na pola cm debljine, raseći na trouglove debljine koliko želite da su kifle velike i filovati ih sa  čime vi volite,feta sir, krem sir, šunka i rendani sir ili šta vam je već po volji, zaviti ih i staviti na pleh.
Pokriti i ostaviti u toploj rerni oko 20 do 30 minuta da narastu. Zagrejati rernu na 180°C
Narasle kifle premazati umućenim jajetom, posuti semenkama po vašem izboru i peći ih oko 20 do 25 minuta ili do vam ne porumene onako kako vi volite.


Kratko ih prohladite i poslužite ih za predjelo ili za doručak.
Testo je izuzetno dobro da od ovog testa možete napraviti hleb ili razno razne pogače.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар