понедељак, 15. јул 2019.

Liker od ribizla

Volim ih, ali ih tako retko nađem a kad ih i nađem, skupe su ko da su od suvog zlata..sad sam ukapirala i zašto su skupe,pipav je to posao da se naberu a kad se naberu moraju se što pre prodati i upotrebiti. Mi imamo jednu u dvorištu ali su je kosići totalno pokljucali do zadnje ribizle, iduće godine neće, znamo kako ćemo ih sačuvati. Prijateljica ima ribizlu u dvorištu i ove godine smo je zajedno obrale i podelile " ulov ".


Sastojci: 750 ml vodke ili gina, 1veliki limun, 1 kg zrelih ribizla, 300 g šećera

Priprema: Ribizle oprati, poskidati bobice i ostaviti da se malo osuše od vode.U veću teglu izrendati koricu limuna, i napuniti je 3/4 sa ribizlama, sipati preko šećer i naliti sa ginom ili vodkom. ( vi koristite rakiju koju imate ili ovaj alkohol, ja sam koristila gin )


Izmućkati i ostaviti na tamnom mestu da odstoji 2 do 3 nedelje.Tokom stajanja okretati teglu nekoliko puta nedeljno..
    .Liker je gotov kad se bobice podignu prema vrhu.
Procediti liker kroz gazu, sipati u lepe flaše, zatvoriti i čuvati u špajzu ili frižideru.

Poslužiti sa kockicama leda, dobro rashlađen.
.
Moje prijateljice; Dojna i Katarina su već spremne za berbu a Dojna je već napunila jednu zdelu.
Prijatno i živeli!!!


2 коментара: