недеља, 1. март 2015.

Petit beurre s čokoladnim punjenjem

Za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes smo izabrali petit beurre s čokoladnim punjenjem,naše koleginice blogerice Dajane, koja ima svoj blog " Baker's corner... "
Ne sećam se da li sam glasala za ovaj recept, jer čokolada i ja nismo baš puno u ljubavi i dugo sam razmišljala, da li da ih uopšte pravim ili ne....odlučih se u zadnjem momentiu da ih napravim i da vam odmah kažem, nisam se ni malo pokajala što sam ih napravila i svakom bih preporučila ove keksiće.
Ja, koja ne jede kolače, pojedoh 3 komada i sa čašom mleka mi je bila poslepodnevna užina....



Sastojci:

200 g šećera
200 g slanog putera
125 ml vode
500 g sve namenskog brašna
4 g praška za pecivo

Ja sam pravila pola od ukupne količine.
U šerpicu staviti šećer, puter i vodu i pistiti da se zagreje i mešajte dok se puter i šećer ne otope. Skloniti sa ringle i ostaviti oko dvadesetak minuta da se smesa ohladi, ali i ne stegne.

U vanglicu prosejati brašno i prašak za pecivo, dodati prohlađenu smesu od putera i vode i izmešati varjačom sve zajedno.
Isipati na radnu površinu i umesiti još malo sa rukama. Testo je veoma meko, ali će tokom hlađenja i stajanja biti odlično da se radi sa njim.
Podeliti testo na 4 jednaka dela, zaviti u samolepljivu foliju i ostaviti u frižider da se hladi 3 sata.

***Mislim da je 3 sata previše da stoji u frižideru, jer delovi su oko 250 g i meni je bilo jako teško da rastanjim testo, lično mislim da je sat vremena dovoljno da se testo ohladi.

Od papira za pečenje napraviti "koverat" veličine 14 X 35 cm, staviti ohlađeno testo u pripremljenu kovertu i pomoću oklagije rastanjiti testo dok vam se ne popune svi ćoškovi, na taj način će vam testo biti svuda podjednake debljine i nećete imati višak testa, koje morate da isečete.


*** Slika nije moja, već je Dajanina, ali mi je dozvolila da je stavim ovde da vidite kako se to radi sa papirom za pečenje. Slika je odavde.

Fil od čokoladne kreme:

75 g tamne čokolade sa 60% kakaa
75 g kondenzovanog zaslađenog mleka
35 g putera

Pomešati sve sastojke, staviti u manju šerpicu i zagrejati sve zajedno, dok se čokolada ne otopi i svi sastojci sjedine.

*** Meni se nije otvarala konzerva sa kondenzovanim mlekom, jer verovatno bih ostatak bacila, pošto nisam videla ništa u skoroj budućnosti za šta bi mi ostatak bio potreban, napravila sam  kremu, malo drugačije.

2 pune kašike nutele
15 g putera
2 pune kašike slatke pavlake, sve sam to zagrejala i izmešala i ostavila da se, u frižideru ohladi.
Kad sam izvadila testo, pošto mi je bilo pretvrdo da ga tanjim, ostavila sam ga na sobnoj temperaturi oko pola sata, onda sam izvadila i kremu iz frižidera,da omekša.

Rastanjeno testo iseći na 5cm širine, dobićete 7 delova, na svaki deo sa donje strane staviti po kašičicu kreme, preklopiti gornji deo preko donjeg dela i prstima malo pritisnuti svuda okolo da se testo zalepi jedno za drugo.


Preko pripremljenih keksiće preći malo sa oklagijom da se krema svuda podjednako rasporedi, izbosti viljuškom testo.
Pleh prekriti sa papirom za pečenje, staviti pripremljene keksiće i ostaviti ih da stoje u frižideru, dok se rerna greje.

Zagrejati rernu na 180°C i peći keksiće oko 10 do 15 minuta ili dok vam ivice i odozgore blago ne porumene, izvaditi keksiće, okrenuti ih i peći još 5 minuta.
Najbolje ih je peći sa ventilatorom jer tako će vam keksići biti puno hrskaviji.


Ohladiti keksiće na žici, poslužiti sa čašom mleka,kafom ili čajem.
Ostatatak keksa ( ako vam šta ostane ) čuvati u hermetičko zatvorenoj kutiji.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Hvala ti, Zorice, što si ih pravila. A posebno me veseli što su ti se i svidjeli, jer znam da ti baš ne jedeš kolače.
    Ja sam ih isto probala praviti s nutellom, ali nutella mi bude previše suha nakon pečenja. A što se tiče kondenziranog mlijeka, ono može dugo stajati i nakon otvaranja. I može se iskoristiti na bezbroj načina, ja ga uvijek imam u hladnjaku. U ovom slučaju nije krema ni tako bitna, svatko je može napraviti kako mu je lakše ili voli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dajana i tebi na ovom odličnom receptu...meni su bili odlični sa čašom mleka...probaću ih sledeći put sa kondenzovanim mlekom, mada sam bila zadovoljna i ovako. Topli pozdrav

      Избриши