уторак, 14. јун 2022.

Marinirana piletina u pivu i pečena na grilu

Volim da isprobam različite marinade za piletinu, ovo je prvi put da mariniram piletinu u pivu, inače jesam kuvala piletinu u pivu i bilo je toliko dobra, da smo prste lizali.


Sastojci: 4 pilećih bataka i karabataka, 50 ml maslinovog ulja, 1 kašičica luka u prahu, 1 kašičica dimljene mlevene paprike, 1/2 kašičice mlevenog cumina, 1/4 kašičice ljute mlevene paprike ( ili po ukusu ), 1/2 kašičice mlevenog bibera, 3 do 4 čena belog luka, sok od pola limete, soli ili suvog začina za  piletinu,po ukusu, 355 ml piva, peršun, majčina dušica 

Za premaz: 65 ml kečapa, 65 ml ljutog sosa za roštilj ( sriracha sos )

Priprema: Piletinu očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti kuhinjskim papirom i staviti u veliku kesu koja se može zatvoriti.

U zdelu staviti maslinovo ulje, pasirani beli luk, luk u prahu, ako ga nemate, možete koristiti i svež crni luk, isečen na sitne kockice, maslinovo ulje, sok od limete, mlevenu crvenu papriku, ljutu papriku, biber,mleveni cumin i na kraju sipati pivo i sve dobro izmešati i tek na kraju dodati soli, ili suvog začina za piletinu, po ukusu.( marinada neka bude malo više na slanu stranu )
Tako pripremljenu marinadu sipati u kesu, u kojoj je meso ( po želji, meso možete razdvojiti na batake i karabatake, mi nismo, bilo ih je lakše peći u jednom komadu ) i na kraju dodati grančice peršuna i majčinu dušicu.
Zatvoriti kesu i okrenuti nekoliko puta da marinada bude svuda okolo mesa.
Ostaviti tako nekoliko sati u frižideru, da piletina upije sve začine, najbolje preko noći. Tokom mariniranja okrenuti kesu da se i druga strana piletine podjednako marinira.


Zagrejati gril, premazati sa malo ulja i staviti piletinu da se peče ( premazujemo sa uljem da se piletina ne zalepi za gril ) oko 25 do 30 minuta, okrenuti piletinu i premazivati piletinu sa marinadom, svakih 7 do 8 minuta.
Piletina je pečena kad unutrašnja temperatura mesa dostigne 85°C ili, ako nemate termometar, kad zabodete meso dublje trebala bi da curi tečnost koja je bezbojna, ako je po malo rozikasta, trebate je još peći.

Poslužiti posutu sa malo sitno iseckanog peršuna i isceđenog soka od limete ili, kao što sam ja, pomešati kečap i ljuti sos i premazati grilanu piletinu.

Kod nas je poslužena sa kuvanim kukuruzom i salatom od ječma i naravno, uz dobro rashlađeno pivo.


Prijatno!!!!!

6 коментара:

  1. Divno Zoki! Pretpostavljam da je ova marinada dobra i za svinjska rebarca? Svježu svinjsku potrbušinu ?

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Damira...pivo je dobro za sve vrste mesa, sledeći put probam sa rebrima, a ti, ako isprobaš pre mene, javi rezultate. Topli pozdrav, draga moja virtualna prijateljice.

    ОдговориИзбриши
  3. Dosadilo mi biti skromna - ali da se nas dvije udružimo koji bi to banket bio!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман13. јун 2016. 05:33

    I ja bih da se grlim! Jao što je ovo dobra ideja sa pivom, meso izgleda fantastično

    ОдговориИзбриши