понедељак, 12. јун 2017.

Pogača

U subotu smo išli da slavimo našoj prijateljici rođendan i kad sam je pitala šta hoće da joj ja donesem, rekla je hleb. Nekada, dok ja nisam volela puno da mesim, Katarina je donosila meni hleb i sad joj vraćam zasluženu uslugu.
Draga moka Katarina, srećan ti rođendan, koji je baš danas i ovu pogaču posvećujem tebi...

I love you very much and Happy Birthday, my dear friend!!!


Sastojci za početno testo: 2oo ml toplog mleka,200 g hlebnog brašna,1 kašičica šećera,16 g suvog kvasca
Sastojci za testo: 2 + jajeta,250 ml kefira ili jogurta,75 ml ulja,2 kašičice soli, ili po ukusu
550 do 575 g sve namenskog brašna
i još: 100 g omekšalog puterasemenke po ukusu

Priprema: U zdelu sipati toplo mleko, suvi kvsac i šeđer i dobro sjediniti da se kvasac i šećer otope, dodati brašno i sjediniti u masi, vrlo sličnu palačinkama. Ostaviti na stranu da počne da raste.

U vanglicu prosejati preostalo brašno,( oduzeti oko 50 g,koje ćete dodati pri kraju, ako je potrebno, meni je trebalo tačno 550 g ) dodati kefir ili jogurt, blago umućena jaja, ( ostaviti za dve kašike mase sa strane za premazivanje pogače u koju ćete dodati 1 kašiku mleka i nekoliko kapi ulja i umutiti pre nego što premažete pogaču ) ulje i so i na kraju dodati nadošli kvasac.Mikserom mutiti dok se sve dobro ne sjedini a testo počne da se odvaja od stranica vanglice.Isipati na radnu površinu, domesiti rukama, oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na dva veća i jadan manji deo. Manji deo premesiti i ostaviti na stranu.Jedan, od većih delova premesiti i podeliti 6 istih loptica, oblikovati i ostaviti na stranu na pobrašnjenu površinu. Pokriti providnom folijom, da vam se testo ne suši, dok vi radite sa preostalim testom.Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo, oko pola cm debljine u pravougaonik.Premazati sa omekšalim puterom ali samo dve trećine testa a deo, koji niste premazali, iseći na trakice.
Zaviti testo u rolat a trakice prekrstite cik cak preko zavijenog rolata ili, možete raseći trakice, ali ne do kraja tesata i samo zaviti u rolat.
Tepsiju, ili kalup za tortu, veličine 26cm, ( može i veći kalup ili tepsija, pogača će samo biti niža ) prekriti pek papirom ili samo premazati sa puterom i pripremljen rolat staviti u sredinu kalupa, i povući više prema stranicama kalupa, ali ostaviti malo mesta između, jer pogača će još da raste.
Uzeti tri loptce, blago ih pobrašniti i rastanjiti oko 10 cm u prečniku.
Dve premazati sa delom omekšalog putera i staviti jednu na drugu i završiti sa trećom, koju ne premazujete.
Rastanjiti u veličini plitkog tanjira. Preseći na 4 dela i svaki deo raseći po sredini trougla. Uzeti kraj trougla i provući dva puta kroz taj zarez i napraviti ukrasni trougao.
Tako pripremljene trouglove poređati u sredini a deo prebaciti preko rolata i ako treba, malo ga ušuškati ispod rolatića a i ne mora.
Sad isto tako uraditi i sa druge tri loptice..
Treći, najmanji deo uzeti jedan malo veći deo a preostalo podeliti u osam manjih kuglica.
Veću kuglu staviti u sredinu tepsije, a manje kuglice lepo oblikovati i poređati ih okolo veće kuglice. ( pogledajte sliku pripreme )
Pripremljenu pogaču pokriti sa providnom folijom i ostaviti pola sata da se tepsija popuni sa testom.

Naraslu pogaču premazati sa masom od jajeta i posuti semenkama po vašem izboru. Kod mene je sredina posuta lanenim semenom, a ostalo crnim i belim susamom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 45 minuta, u zavisnosti kako vam rerna radi. Meni se ispeklo za skoro 40 minuta.
Ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.
Ispečenu pogaču ostaviti kratko da se ohladi u kalupu, izvaditi pažljivo, staviti na žicu i ostatak putera malo zagrejati i premazati toplu pogaču. Prekriti kuhinjskim papirom i ostaviti da se još malo ohladi i na kraju zaviti je u kuhinjsku krpu.
Poslužiti je onako kako vi volite.
Ja sam moju pogaču nosila u goste i kod njih se jela sa glavnim jelom.

Po želji, rolat, posle mazanja sa puterom se može posuti i sa nekim, malo tvrđim kravljim sirom.
Takođe, pripremljenu pogaču možete da zamrznete i kad je potrebno, izvaditi iz zamrzivača, ostaviti je na sobnoj temperaturi da naraste i onda je peći, ili čak i ispečenu pogaču, dobro ohlađenu,zaviti i zamrznuti.
Ja nikad ne zamrzavam, pravim je onda kad nam je potrebno.


Prijatno!!!!


Kato, ti i ja volimo žute ruže, ovo je za tebe i tvoj rođendan...još jednom, srećan ti rođendan!!!!

4 коментара:

  1. Hvala prijateljice,pogaca bila izvanredna,i svi smo se otimale,oko nje.Zute ruze obozavam !!!!!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Draga moja Katarina, bilo mi je zadovoljstvo napraviti ovu pogaču za tebe a tebi hvala na odličnom ručku i druženju. Ljubim te.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман12. јун 2017. 22:47

    Baš si se odužila divnim poklonom!

    ОдговориИзбриши