петак, 25. октобар 2013.

TORTA SA TURSKIM KEKSOM

Ovo je jedna od fantastičnih torti, koju su naši gosti,sa oduševljenjem jeli. Recept sam prvi put videla na Coolinarici a originalni recept možete naći i ovde.

Moj najveći problem je bio, gde naći turski keks, pretražila sam sve turske prodavnice po Torontu i svi su me nešto bledo gledali,dok mi ga najzad muž nije doneo iz Srbije. Sada, ko god dolazi iz Srbije mi donosi taj keks i imam ga u zalihama....uskoro ću je ponovo praviti.


Sastojci:

600 g turskog keksa ( 120 komada )
400 g belog šlaga u prahu
400 ml kisele vode
200 g prah šećera
250 g putera
1 l mleka
1 kašika vanilla paste
3 kesice pudinga od vanile
9 kašika šečera
400 ml slatke pavlake

Priprema:

Od litre mleka oduzeti malo a ostatak, sa dodatkom šećera i kašikom vanilla paste pustiti da provri.
U deo, koji ste oduzeli od hladnog mlekam, razmutiti vanila puding ( originalni recept kaže puding od karamele, meni se više dopao puding od vanile ) i dodati u provrelo mleko.
Kuvati, stalno mešajući sa žicom, za mućenje ( da izbegnete grudvice u smesi ) dok se puding ne zgusne.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se puding ohladi, povremeno mešajući da se ne stvori kožica po površini pudinga.
Puter ( originalni recept kaže margarin ) umutiti sa prah šećerom i dodati, stalno muteći sa mikserom u ohlađenu kremu od pudinga. Sve zajedno umutiti u glatku kremu.
Umutiti šlag sa kiselom vodom. ( ja sam imalaš lag sa ukusom vanile i zato je po malo žućkast, što mi je dalo fantastičan kontrast boja )
Na tacnu staviti red keksa ( ne umakati ga u nikakvu tečnost ) 4 reda po 5 keksa i premazati sa kremom, ( ovaj prvi red je malo teže premazati jer se keks pomera, ali ćete moći da ga premažete ) preko kreme premazati sa umućenim šlagom i opet staviti red keksa, red kreme od pudinga i šlag. Trebaju vam 6 reda keksa.Završiti sa šlagom.

Umutiti slatku pavlaku ( po želji i ne morate, možete je završiti sa umućenim šlagom ) premazati tortu odozgore i sveda okolo. Ukrasiti po želji.

Ostaviti tortu preko noći u frižider da se dobro stegne.


Prijatno!!!! 

Ova torta, i ako kremasta, dosta je stabilna, tako da je idealna poneti je kao poklon za svadbe, krštenja, slave.......

39 коментара:

  1. odlična torta... brzo se i pravi . Pogledala sam na goglu , može se naći u prodavnicama zdrave hrane. Probaću u svakom slučaju. Sigurno se topi u ustima. Moja okolina voli takve kremaste torte. Presek je odličan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, ja ne znam gde si ti, moj muž ga je doneo iz Kragujevca a prijateljicva je našla na Kalenićevoj pijaci negde kod nekog čoveka na tezgi.Zaista je torta fantastična i nećeš se pokajati ako je napraviš. MSuzyca ima još jednu verziju te torte sa lešnikom a ja je imam sa višnjama...ma mogućnosti su beskrajne. topli pozdrav.

      Избриши
  2. Одговори
    1. Joj Gago, sad pročitah da ovaj keks kod tebe ima u svakoj prodavnici, trenutno nam je prijatelj tamo, mogla bih mu reći da mi donese još. Hvala ti puno i pozdrav za tebe.

      Избриши
  3. It's perfect! :) I really like it, Zokie.
    And I think that we have these biscuits here in Bulgaria. So if you need... :)
    Have a nice evening, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Geryyyyyy,yyou are so lucky and thank you so much, if I need some I know who I can call.For now I am OK, have enough.Thanks a million my dear friend.

      Избриши
  4. Prelepa je, boje se tako uklapaju... zaista je zahvalna za oblikovanje svadbenih a i dečjih rođendanskih torti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja Zoro, ja koja ne jedem kolače i torte, sam je probala i dopala mi se i što je najvažnije,mnogo se brzo napravi.Topli pozdrav.

      Избриши
  5. ova torta se zove Seherezada,inace u originalu se stavlja puding od karamele.Pod tim imenom cete je lako naci na blogovima,u Srbiji nema domacice koja je nije pravila,stvarno je zahvalna za pravljenje poz..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Milice...Suzyca je navela da se pravi sa pudingom od karamele, ja ga trenutno nisam imala i zamenila sam sa vanilom i ovako je jako fina. Sada sam kupila puding od karamele, pa ću je probati sledeći put u toj verziji. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  6. Odlična torta, uopće se ne kuži da je keks, koda je filana...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, ovu tortu svi obožavaju, čak i oni što ne vole keks torte...potpuno si u pravu, keks se i ne oseti, jer toliko omekjša da se torta jednostavno topi u ustima.

      Избриши
  7. Torta izgleda odlično, morat ću je probati napraviti, hvala za recept:)

    ОдговориИзбриши
  8. Izgleda odlično, svi je hvale ali do sada je nisam probala:) Moram naći taj turski keks da probam i ja ovu lepotu! Divna je, Zoko. Topli pozdrav <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Nale moja, pa bar tebi je lako naći taj keks...mi u Kanadi ga nemamo, ali su ga zato prijatelji i familija doneli ovde, tako da imam zalihe. Obavezno je probaj....brzo i lako se napravi a ukusna je. Pozdrav. Nale moja.

      Избриши
  9. Que ricura de tarta, tiene que estar de muerte. Un saludito

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Zoki, objavila sam ovaj recept na svom fejsu, ali sam dobila pitanje šta je to vanila pasta. Moram priznati da je ja nikada nisam koristila, baš me zanima gdje se kupuje, predpostavljam da se od nje dobije smijesa kao puding. Hvala unaprijed za odgovor:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nataša, vanilla paste je gusta smesa,pomalo slatkasta napravljena od vanilinih semenki. Ima mnogo lepši ukus od vanilinog šećera, ali ko nema vanila paste može da koristi vanilin šećer. Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  11. da li moze da se stavi slatka pavlaka umesto slag krema, cini mi se da je slatka pavlaka cvrsca?

    ОдговориИзбриши
  12. Danas sam je napravila, ali moramo cekati do sutra da je isprobamo.Lako se pravi, upotrebila sam slatku pavlaku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, jedva čekam da je isprobaš i molim te javi tvoje mišljenje.Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  13. Torta je ispala super, nesto nesvakidasnje
    Brza, lako i ukusno a jeftino

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vesna, jako se radujem da ti se torta dopala a ja sam zahvalna Suzyci što je objaviloa ovaj recept da možemo svi da ga koristimo. Topli pozdrav i uživajte u torti.

      Избриши
  14. Zoko, ovo smo mi, moja mama, brat ili ja, pre više od 50god. pravili redovno sa Petit Beure keksom, kojeg možeš da kupiš i uTorontu ili, posnu varijantu sa keksom Avala i uvek smo je zvali keks torta ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala OljaKa,u pravu si, ovo može i sa običnim keksom da se napravi, ali meni se jako dopala i sa ovim turskim keksom.Pravim i ja keks tortu, ne sa ovakvim filom, i uvek je dobrodošla. Topli pozdrav.

      Избриши
  15. Definitivno jedna od najboljih nepecenih torti,sada i kod nas ima da se kupi turski keks tako da ju cesto pravim za slavlja kada nemam bas puno vremena za peckanje korica.....

    ОдговориИзбриши
  16. Svidja mi se...moram je probati.......... mmm

    ОдговориИзбриши
  17. Ova torta je super ja sam je pravila po receptu od Coolinarke i imam isti problem sa keksom posto zivim u Svedskoj ali se snalazimo nekako. Tvoja izgleda mnogo lepo kao i ostale tvoje stvari na blogu . Pozz iz Malmea

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jadranka, ovo je originalni recept sa Coolinarike, samo sam ga ja prebacila na Suzin blog..ovu tortu nema ko ne voli...imam još neke zalihe turskog keksa, mogla bih je napraviti za Uskrs...od srca ti hvala i topli pozdrav iz kišovitog Toronta.

      Избриши
    2. Gdjo Jadranka,interesuje me jeste li pronasli ovaj keks i ako jeste gdje?Sve sam pretrazila i ne mogu da ga nadjem a odavno hocu da napravim ovu tortu.Ja zivim u Värnamo😢

      Избриши