понедељак, 5. јун 2017.

Slani troglovi / pitice sa sirom

Juče kupim kore da pravim slatku grčku pitu i znajući da imam slatku pavlaku u frižideru, ali nisam proverila koliko je imam, jer je kupujem u kartonu od litre,i znajući da je imam, ne kupim. Danas pripremim sve za pitu i kad se uhvatim za karton sa pavlakom, nešto mi je mnogo lagan...auuu, pa u njemu samo 150 ml a meni treba 400 ml...šta sad, vrati to nazad i spremi ono što imaš. Tako su nastale ove pitice, koje su nam bile fantastičan topli doručak, bez da smo uipšte planirali ovakav doručak.


Sastojci: 500 g kora za pitu ( kod mene su to tanke kore za baklavu phyllo ) 2 jajeta, 100 g rikota sir 100 g feta sir 100 g gustog grčkog jogurta ili kisele pavlake, 6 g praška za pecivo, 2 ravne kašike brašna, 90 ml ulja i 100 ml kisele vode, kašičica soli, oko 150 g feta sir za punjenje

Priprema:  Umutiti jaja, dodati feta sir, rikotu i gusti grčki jogurt i umutiti sve zajedno, dodati so,ulje, prašak za pecivo, kiselu vodu i brašno i umutiti sve zajedno u glatku masu.

Uzeti po jednu koru i staviti je po dužini ispred vas. Kašikom uzimati masu i pokapati svuda po malo koru, jedna puna kašika mase je dovoljna za posipanje kore, presavite je na pola po dužini i opet pokapati sa pola kašike tečnosti i na kraju preklopiti je još jednom na pola od polovine i vrlo malo pokapati po površini.  Pola kašičice sizmrvljenog sira staviti na početak kore,presaviti na trougao i tako uvijati trougao na cik cak dok ne zavijete ceo trougao.
Ja nisam uslikala taj deo, ali imam nešto na tu temu pa ću staviti sliku ovde, samo da imate ideju kako se radi.

Tako napravljene trouglove stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Nastaviti sa pravljenjem troglova.


Ja sam dobila 16 trouglova od ove mase, ako imate više kora, trebaće vam i više tečnosti za premazivanje.

Ako vam je ostalo malo tečnosti u zdelici, ddodajte kašiku mleka i malo ulja, umutiti i sa tim premazati odozgore.
Posuti sa susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam trouglovi lepo ne porumene.
Poslužiti ih tople sa kiselim mlekom, jogurtom, kefirom.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Joj to se i meni zna dogoditi, planiram i znam da imam nešto u frižider ali u međuvremenu neko od ukučana pojede. I onda improviznacije. Koji obićno odlično ispadnu.

    ОдговориИзбриши
  2. a ja obično proverim da li to imam, ali ovog puta sam žurila i jednostavno zaboravila..ali umesto finog nedeljnog deserta dobili smo odličan doručak.

    ОдговориИзбриши