недеља, 19. новембар 2017.

Krmenadle dinstane u vinu

Polako se vraćam u moju staru rutinu, ne da ranije nisam kuvala, jesam, ali je to bilo obično varivo koje bi nam bilo za dva dana, jer pored ovolikog posla koji smo imali u novoj kući, nije bilo puno vremena da se priprema svaki dan ručak. Nekad smo jeli sendviče, nekad nešto suhomesnato,ali smo preživeli. Prošle su 3 nedelje od kako smo se uselili i sad je sve na svom mestu, i možemo da počnemo da živimo normalnim životom, koji nismo imali skoro 4 meseca i da uživamo u novoj sredini.


Sastojci: 4 krmenadle sa koskom,60 g brašna,45 g putera,1 kašičica soli,1/2 kašičice belog luka u prahu,1/4 kašičice bibera, 1 kašičica suvog začina,250 g gljiva,2do 3 čena sitno iseckanog belog luka,1/2 kašičice italijanskog začina ili sveže majčine dušice,po 1/2 kašičice soli i bibera, ili po ukusu,250 ml belog ili crvenog vina,200 ml pavlake za kuvanje, sitno iseckan peršun

Priprema: Na veći tanjir sipati brašno, suvi začin, biber, so i beli luk u prahu i sve sjediniti zajedno.
Krmenadle oprati i osušiti kuhinjskim papirom i svaku krmenadlu uvaljati u pripremljeno brašno. Otresti višak.

U veći tiganj staviti 30 g putera ( 2 kašike ) i zagrejati da se puter otopi, ispržiti svaku stranu krmenadle da porumeni.Izvaditi na tanjir i ako je potrebno krmenadle pržiti iz nekoliko puta.Moj tiganj je dovoljno veliki da mogu da stanu sve krmenadle odjednom. (pokriti  ih sa alu folijom da budu tople.

Dodati preostali deo putera i izdinstati gljive, koje ste, ako su veće, isekli na deblje šnite, ako su sitnije, na polovinu, dodati beli luk i dinstati sve zajedno, ali nemojte gljive potpuno da ispržite. 

Sipati vino i varjačom izgrebati dno tiganja da se svi sastojci sa dna sjedine sa vinom. Kad vino provri,vratiti krmenadle, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati italijanski začin, smanjiti temperaturu,poklopiti i dinstati u vinu oko 20 do 25 minuta ili dok vam meso ne omekša.

Izvaditi krmenadle na tanjir iz kog ćete poslužiti a u tiganj sipati pavlaku i kuvati dok se ne zgusne, oko 5 minuta.
Tako pripremljen sos sipati preko krmenadli,posuti sitno iseckanim peršunom i poslužiti odmah. kod nas je poslužen sa pečenim batatom i zelenom salatom.

Ako ne želite da koristite pavlaku za kuvanje, možete da koristite istu količinu mleka ali dodajte pola kašičice brašna u mleko, izmutite da nema grudvica,sipati u tiganj i kuvati dok  se ne zgusne.


Нема коментара:

Постави коментар