субота, 25. новембар 2017.

Džem od borovnica

Znam da nije sezona borovnica, džem je napravljen dok je bila sezona, ali ja nisam uslikala i napisala recept na vreme. Ako možete da nabavite smrznute borovnice, može se napraviti i sa njima.


Sastojci: 1 kg borovnica,100 g meda,3 g kardamoma,250 ml vode,2.5 g cimeta,sok i korica limuna,prstohvat soli

Priprema: Borovnice očistiti, oprati i ostaviti da se ocede od vode.Oceđene borovnice, sok, koricu od limuna staviti u šerpu i dodati vode, ako koristite zamrznute borovnice staviti polovinu količine vode.Smanjiti temperaturu na tiho,poklopiti i kuvati oko 15 minuta.

Otklopiti, dodati med, začine i prstohvat soli i kuvati i dalje na tihoj temperaturi oko dvadesetak minuta.Pred kraj kuvanja moraćete malo češće da promešate. Probajte i ako je potrebno dodati još meda.

Za to vreme oprati i sterilisati tegle. ( ja volim da koristim manje teglice, brže se pojedu i ne treba da stoje dugo u frižideru )
Uključiti rernu na 200°C i pustiti da se zagreje.
Isključiti rernu. Izvaditi koricu od limuna.

U vruće tegle sipati vruć džem, očistiti ivice teglica od džema i dobro zatvoriti.
Tako pripremljene teglice staviti u isključenu rernu i ostaviti ih u rerni dok se potpuno ne ohlade i na taj način naprave vakum.
Ostaviti ih u špajz i jednom kad otvorite teglicu, čuvati u frižideru.


Tokom stajanja u hladnoj prostoriji će biti malo gušći nego kad ste ga skuvali.


1 коментар:

  1. Najbolji dzem :) I ja ga katkad napravim kao fil za palačinke od zamrznutog šumskog voća, kupina, borovnica i ribizli :)

    ОдговориИзбриши