Batat volimo, ali ga baš retko koristim, moraću da se potrudim da ga više koristim jer je mnogo bolji od obilčnog belog krompira.
Sastojci: 1 veći ili 2 manja batata po osobi,60 g putera sa ukusom belog luka,po ukusu soli,po ukusu mleveni biber,60 g izrendana mozzarella sir,40 g izrendanog parmezana,2 kašičice sveže iseckanog peršuna
Priprema: Batat oprati i izribati sa četkicom za krompir.Osušiti i preseći na pola.Puter sa ukusom belog luka možete da napravite ranije i sami, pa ga držite u frižideru i koristite ga za premazivanje sendviča ili istostiranog hleba.
125 g omekšalog putera2 čena sitno iseckanog belog luka ili 1 kašičica belog luka u prahu ( ja više volim da koristim svež beli luk,vi kako hoćete )
2 kašike sitno iseckanog peršuna
soli po ukusu ( ako koristite ne slani puter, ako je slan, onda nemojte dodavati soli )
Staviti sve u manju zdelicu i mešati dok se svi sastojci ne sjedine.
Premazati batat sa puterom,posoliti i pobiberiti sa svih strana.Blago premazati pleh sa uljem i složiti batat, sečena strana dole, na pleh.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 do 30 minuta, u zavisnosti koliki su vam batati veliki..
Pečene batate okrenuti pečenu stranu gore, posuti sa obe vrste sira, vratiti nazad u rernu i staviti samo ispod gornjeg grejača da se sir otopi i porumeni,oko 2 minuta.
Po želji posoliti i pobiberiti koliko volite, posuti sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo. Pazite da ne bude prevruće da se opečete.
Takođe batat možete da isečete na tanje šnite, ali ne do kraja, staviti mešavinu puteras između i kad je ispečen, posuti sa sirom i zapeći da se sir otopi.
Prijatno!!!
Jednostavno i brzo gotovo.
ОдговориИзбришиHvala Božice..moj ga muž obožava i jede ga ko da jede najlepšu poslasticu.
Избриши