недеља, 24. март 2019.

Pohovani pileći pirogi

Imam gomilu časopisa iz prodavnice koja prodaje alkoholna pića ( za vas koji živite ovde u Kanadi to je LCBO ) i pre neki dan sam ih malo listala tražeći neki zanimljiv recept i slučajno naletim na ovaj, jako mi se dopao i zaista bih vam ih preporučila.


Sastojci za fil:  450 g krompira, 30 ml maslinovog ulja, 3 čena pasiranog belog luka, 225 g piletine po vašem izboru, 3 do 4 struka mladog luka, 1 kašičica Worcestershire sos, po ukusu so i sveže samleven biber
Sastojci za testo:  300 g brašna, 175 ml kisele pavlake, 1 L jaje, 60 ml ekstra devičansko maslinovo ulje, pola kašičice soli
Sastojci za paniranje:  100 g brašna, 2 jajeta, 75 do 100 g panko mrvice, ulje za prženje

Priprema:  Prvo treba napraviti testo.
U vanglicu prosejati brašno, napraviti udubljenje i dodati ulje, kiselu pavlaku, jaje i so i sjediniti sve zajedno.
Isipati na radnu površinu i umesiti testo, oblikovati u kuglu, malo je spljosnuti, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider pola sata da se testo odmori.

Krompir oljuštiti, iseći na sitnije kockice, naliti sa vodom i dodati pola kašičice soli i kuvati dok se krompir ne skuva.
Ocediti od vode, i izgnječiti kromir. Ostaviti da se prohladi.

U tiganj sipati maslinovo ulje a piletinu oprati, očistiti od viška masnoće i kože, iseći na sitne kockice.
U vruće ulje dodati beli luk i pržiti samo nekoliko sekundi dok ne zamiriše, dodati piletinu i pržiti je dok ne porumeni,oko 4 do 5 minuta.
Dodati sitno iseckan mladi luk, koji ste prethodno očistili i oprali i sitno iseckali i worcestershire sos, pobiberiti i posoliti i dodati izgnječen krompir i sjediniti sve zajedno.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo oko 3mm debljine i modlom od 7.5cm iseći krugove, trebate dobiti oko 12 do 15 krugova.
Sipati vodu u jednu zdelicu i prstom premazati vodom ivice kruga koji ste isekli, sipati po 1 kašiku fila od krompira i piletine na jedan deo kruga, preklopiti drugim slobodnim delom i pritisnuti prstima svuda okolo ivice i plus viljuškom ispretiskati svuda okolo ivica da se testo zalepi da vam fil ne iscuri prilikom kuvanja.
Tako sad isto uraditi i sa preostalim krugovima. Testo koje vam ostane od sečenj krugovaa, premesiti i ponovo iseći krugove onoliko koliko možete.

Napuniti veću šerpu sa vodom i pustiti da voda provri.
U provrelu vodu stavljati pripremljene piroge i kuvati ih oko 3 minuta.
Izvaditi ih rešetkastom kašikom na veću tacnu.

U jedan tanjir staviti brašno, u drugi umutite jaja sa malo soli i u treći sipati panko mrvice.
U veliki tiganj sipati ulje i zagrejati ali neka vam ne bude vrelo, već vruće.
Svaku pirogu prvo uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u mrvice.
Tako uraditi sa svim pirogama.
Pržiti svaku stranu dok ne porumene.
Vaditi na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće.


Poslužiti ih sa sosom od gustog grčkog jogurta u koji ste sitno iseckali beli luk i peršun, izmešati.


Ja sam odmah napravila duplu količinu, jedan deo sam zamrzla a jedan deo sam odmah iskoristila.
Sledeći put kad hoću da ih pravim samo ću ih kratko prokuvati tako smrznute i ko ne želi da ih pohuje može ih kratko propržiti posle kuvanja, na puteru i poslužiti sa sosom od gustog jogurta i belog luka, ili samo sa kiselom pavlakom ili gustim jogurtom.


Prijatno!!!

1 коментар: