петак, 29. март 2019.

Marinirana jaja

Fantastična ideja da probate i nešto novo. Znam po sebi, uzelo mi je puno vremena da isprobam marinirana jaja i oduševila sam se, možda će se dopasti i vama. Recept vam dajem pre Vaskrsa, jer sam sigurna da ćete posle Vaskrsa imati dosta preostalih skuvanih jaja da nećete znati šta sa njima, probajte da napravite bar jednu od ovih 3 varijacija na temu, možda će vam se nešto i dopasti. Ja sam imala jaja od prepelice, koje sam morala da iskoristim a vi ne morate da koristite njih, koristite obična, koja uvek koristite.



Sastojci za marinirana jaja u soku od cvekle:  150 ml sok od skuvanih ili konzerviranih cvekli, 6 oljuštenih tvrdo kuvanih jaja, 1 manja skuvana cvekla, 175 ml jabukovog sirćeta, 100 ml vode, 6 čena belog luka, 1 puna kašika soli, 10 zrna bibera, 75 g šećera
Sastojci za mariniranaja jaja sa ukusom belog luka i ruzmarina:  6 oljuštenih tvrdo kuvanih jaja, 175 ml jabukovog sirćeta, 250 ml vode, 75 g šećera, 6 čena belog luka, korica od 1 limuna, 5 grančica svežeg ruzmarina, 10 zrna bibera, 1 puna kašika soli
Sastojci za marinirana jaja sa ukusom mirođije / kopra i povrća:  6 oljuštenih tvrdo kuvanih jaja, 175 ml jabukovog sirćeta, 250 ml vode, 75 g šećera, 4 čena belog luka, 1 manja šargarepa, isečena na kolutove, 4 kruga isečene mlade tikvice, 1 mali ljuti feferon, isečen na kolutove, 5 grančica mirođije / kopra, 10 zrna bibera, 1 puna kašika soli


Jaja sa cveklom:

Ako imate cveklu u tegli, odlično, ako nemate onda skuvajte cvekle, jednu upotrebiti za ovu upotrebu, ostalo ostavite za salatu.

Ako koristite sok iz tegle, onda smanjite količinu sirrćeta, bojim da će vam biti prekiselo, jer već ste sipali sirće u tegle kad ste pripremili cveklu za zimu.

Ja sam prvo kuvala cveklu i koristila sam vodu u kojoj su se cvekle kuvale

Uzeti sok od kuvanih cvekli, oko 150 ml, dodajte sve ostale sastojke; sirće, vodu,šećer ( originalni recept kaže 200 g šećera, ja mislim da je to previše pa sam stavila samo 75 g ) so i pustiti da provri, stalno mešajući da se šećer i so otope, smanjiti temperaturu i kuvati na tihoj temperaturi desetak minuta.

U veću teglu staviti isečenu cveklu na kolutove, ,staviti jaja,čenove belog luka, pa opet kolutove cvekle. dodati zrna bibera i naliti sa skuvanom i ohlađenom marinadom.

Zatvoriti tegle sa poklopcem i ostaviti najmanje 48 sati pre upotrebe a može stajati i nekoliko meseci u frižideru.

Preporučila bih vam da probate marinadu pre nego što počnete da je kuvate i odredite količinu sirćeta, šećera i soli po vašem ukusu, jer ne volimo svi podjednako kiselo, slano ili slatko.

Ako ćete ovako pripremljena jaja koristiti odmah, količina sirćeta je dovoljna, ali ako mislite da će vam stajati duže, onda prilagodite količinu sirćeta. Ako volite da je kiselije koristite razmeru 1:1 sirće / voda.

Jaja sa ukusom ruzmarina i belog luka:

Sirće, vodu, šećer i so staviti u šerpicu, pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta.

U teglu staviti grančicu ruzmarina na dno, staviti nekoliko jaja, čenove belog luka, zrna bibera, oljuštenu koricu limuna, pa opet jaja i ponoviti dok ne potrošite sav materijal, naliti sa ohlađenom marinadom, zatvoriti i ostaviti u frižider najmanje 48 sati pre upotrebe a može vam stajati ovako pripremljeno u frižideru i do nekoliko meseci.

Ne verujem da 6 jaja mogu trajati nekoliko meseci.

Jaja sa mirođijom i povrćem:

U manju šerpicu sipati vodu, sirće, šećer i so i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati desetak minuta.

Dok se marinada kuva, pripremite svo povrće.

Oljuštiti šargarepu i iseći na kolutove, tikvicu oprati i iseći 4 koluta,ljutu papričicu oprati i iseći na kolutove, ako ne volite da vam je puno ljuto, očistite semenke i žilice.

U teglu na dnu staviti jednu grančicu mirođije, 1 kolut tikvice,preko jaja, pa malo kolutova šargarepe, biber u zrnu, čenove belog luka, kolutove ljute papričice , grančicu mirođije i nastavite dok imate sastojke. Preliti sa skuvanom i ohlađenom marinadom, zatvoriti i ostaviti u frižider najmanje 48 sati pre upotrebe.



Jajima se mogu dodati i klinčići, lovorov list, suve ljute feferonke, 1/4 kašičice semenke slačice / gorušice, kurkume, zvezda anisa, koriander semenke...dodatkom kurkume ćete dobiti lepa zlatno žuta jaja, dodatkom spanaća skuvanog na pari ( oko 60 ml ) u marinadu dobićete lepa zelena jaja sa ukusom spanaća...vi izaberite ono što najviše volite..na primer ako pravite neko slavlje, bilo bi lepo videti, zlatno žuta, crvena, zelena i bela jaja, koja ste isekli na polovine, na tanjiru sa suhomesnatim narescima.

Mi ćemo imati goste sledećeg vikenda i ja nameravam da poslužim ovako pripremljena jaja sa suhomesnatim narescima, raznim sirevima i domaćom pitom od sira za predjelo.



Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар