среда, 27. март 2019.

Slane buhtle

Ove buhtle sam pravila već nekoliko puta i opet ću, kad prođe post. Idealne su za doručak,užinu a slobodno ih možete poneti i na posao i uz neku salaticu biće vam odličan ručak. Testo je izuzetno meko pa su odlične i sledećeg dana.


Sastojci:  500 g brašna, 250 ml mlaćenice, ( buttermilk ) 100 ml vode, 1 i po jaje, ( pola ostavite da premažete testo ) 100 ml ulja, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 puna kašičica soli
i još: 250 g iseckane šunka, 300 g sitnog sira, 150 g krem sir

Priprema:  U vanglicu prosejati brašno, dodati šećer, i suvi kvasac i promešati.
Napraviti udubljenje u tu sipati mlaćenicu, blago umućena dva jajeta ( oduzeti vrlo malo od  njih da bi sa tim premazali testo, uz mali dodatak vode ili mleka ) ulje, so i vodu i zamesiti testo. Testo možete zamesiti rukom ili mikserom. Meni je mnogo lakše zamesiti testo mikserom i na kraju samo ga isipam na radnu površinu, koju blago pospem brašnom i domesim testo.
Testo treba da bude meko i lepljivo za ruke, ali dok ga mesite rukom trebalo bi da vam postane manje lepljivo, što znači, treba ga mesiti duže i lupati ga o radnoj površini.
Premažite ruke sa malo ulja, oblikujte testo u kuglu i premažite vanglicu sa malo ulja, taviti dobro umešeno testo u nju, pokriti providnom folijom ili kuhinjskom krpom ( ja izbegavam da pokrivam testo kuhinjskom krpom jer nekad mi testo previše naraste pa mi se ulje i testo zalepi za krpu i malo je teže oprati ulje sa krpe ) i ostavite na toplom mestu da testo naraste.
U zavisnosti od kuhinjske temperature, testo treba da raste oko sat ali ako je prostorija hladnija i duže.

Naraslo testo podelite na 20 jednakih loptica. Da bi vam svo testo stalo u jedan kalup, potrebna vam je tepsija ili kalup za tortu 26cm veličine.
Ja sam pravila u dva kalupa, jer sam jedan deo nosila prijateljicama da imaju za doručak.

Sve kuglice kad ste podelili testo, sa malo nauljenim rukama oblikujte u male loptice, pokrite ih i ostavite desetak minuta da se odmore.

Za to vreme pripremite fil sa čime ćete ih puniti. Kod mene su sa iseckanom praškom šunkom i krem sirom. Ako koristite sitan sir, onda bih vam preporučila da stavite i jedno belance u sir. Ako koristite belance za sitan sir, onda iskoristite žumanac za premazivanje testa  onaj deo, koji ste ostavili za premazivanje, stavite u testo, tako da nemate višak da vam ostaje.

Kalup dobro premažite i ostavite sa strane ili ga prekriti pek papirom.

Svaku kuglicu blago rastanjite oklagijom. Tesato je puno meko i koristite ono ulje iz vanglice koje vam je ostalo posle premazivanja testa, ako ga nemate, sipati u zdelicu 1 kašiku ulja i kad tanjite testo, koristite to ulje da rastanjite testo, tako što ćete premazati svaku kuglicu po malo.
Staviti parče krem sira, malo iseckane šunke preko i prstima zatvorite svaku kuglicu i onda dobro  "ištipkati" testo tamo gde ste zatvorili da se baš dobro zatvori i blago je oblikovati u kuglicu. Staviti u kalup ili tepsiju, koju ste prethodno pripremili i između buhtlica ostavite po malo mesta, jer će još da narastu.
Sad tako isto uraditi i sa preostalim kuglicama.

Ako koristite tepsiju, buhtlice vam neće biti puno visoke, zato ja uvek koristim kalup od torte i tu mi baš budu onako lepo visoke a po želji može se koristiti i kalup za kuglof, jer je i on dosta dubok.

Pripremljene buhtlice prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo popuni kalup.

Narasle buhtlice premazati umućenim žumancetom, u koje ste dodali malo mleka ili vode, posuti semenkama po vašem izboru.

Zagrejati rernu na 200°C i peći oko 15 do 20 minuta, smanjiti temperaturu na 175°C i peći još 20 do 25 minuta.


Pečene buhtle izvaditi iz rerne, ostaviti kratko da se prohlade i pažljivo izvaditi i ostaviti na žici da se ohlade.


Poslužiti ih tople sa kiselim mlekom ili jogurtom.


Prijatno!!!!!


1 коментар: