понедељак, 10. мај 2021.

Salata od šunke i kuvanih jaja

 Ostalo dosta šunke i kuvanih jaja od Vaskrsa, deo šunke sam zamrzla jer je ostalo baš dosta a deo iskoristila za nekoliko jela, jedno od njih je i ova salata, koja ustvari nije salata već kompletan obrok a može se poslužiti i kao predjelo.


Sastojci:  250 g kuvane šunke, 4 tvrdo kuvana jaja, 4 struka mladog luka, pola glavice ljubičastog luka, 2 štapića celera, 100 g kiselih krastavčića, 3 do 4 mlade rotkvice, 100  do 150 g majoneza, malo limunovog soka, so i biber po ukusu

Priprema:  Šunku očistiti od masnoće ( moja šunka je kuvana i na njoj je bilo malo masnoće a vi, ako koristite kupljenu šunku onda verovatno nema potrebe da se očisti od masnoće ) i iseckati je što sitnije možete. Pripremiti veću zdelu u koju ćete staviti sve sastojke.

Kuvana jaja oljuštiti i iseckati na sitnije kockice. Celer oprati, iseći na trećine i iseckati što sitnije možete na kockice. Rotkvice očistiti, oprati i iseći na manje kockice. Mladi luk očistiti, oprati i iseći zajedno beli i zeleni deo. Ljubičasti luk oljuštiti, koristite manju glavicu da vam ne ostane polovina i nju iseći na manje kockice.Kisele krastavčiće iseći na manje kockice.

Majonez izmešati sa malo limunovog soka ( ko ne voli, ne mora ) dodati soli ( budite pažljivi sa dodavanjem soli jer šunka i majonez su slani ) i sveže samlevenog bibera, izmešati sve zajedno.

Moj muž ne voli mnogo majonez tako da ja dobar deo majoneza zamenim sa vrlo gustom kiselom pavlakom ali onda izostavljam limunov sok.

Preliti preko svih sastojka, izmešati i ostaviti bar pola sata u frižider da se sastojci sjedine i poslužiti kao predjelo na svežem hlebu ili uz dodatak neke zelene salate kao laganiji ručak.



Prijatno!!!!




Нема коментара:

Постави коментар