четвртак, 27. мај 2021.

Vranjanske kiflice

 Pre nekoliko dana pričam sa prijateljicom i kaže mi, jesi li probala vranjansake kiflice, rekoh nisam,ali sam pravila pogaču od testa za vranjanske kiflice i sećam se da je bila odlična, i tako mi, reč po reč, dodjosmo i do recepta, koji delim sa vama. Verujte mi, ovo mi više liči na krosane nego na kiflice.


Sastojci:  550 do 600 g brašna, 125 ml kefira ili jogurta, 125 ml kisele vode, 80 g omekšalog putera, 50g toplog mleka, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, pola kašičice šećera, 1 kašičica soli, 2 jajeta

i još:  125 g omekšalog putera, ( možda će vam trebati i više, meni je bilo dovoljno ) semenke po izboru, 1 jaje, 1 kašika mleka, krem sir ili sir po vašem izboru

Priprema:  Prosejati brašno, odvojiti 100 g na stranu i dodati soli. U toplo mleko dodati kašičicu brašna, pola kašičice šećera, kvasac, promešati i ostaviti da kvasac zapeni. 

U zdelu sipati jogurt dodati jaja i umutiti viljuškom, dodati kiselu vodu i sipati u prosejano brašno, dodati nadošli kvasac i omekšali puter i umesiti testo. Testo bi trebalo da bude meko i lepljivo. Isipati na radnu površinu, ili ako vam je lakše u zdeli, dodavati po malo brašna dok se ne umesi meko i glatko testo koje se ne lepi za ruke. Premazati ga sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu pa ga podeliti na 14 istih delova, kod mene je to bilo oko 70 g svaki deo. Premesiti ih,oblikovati u male loptice, pokriti i ostaviti da odstoje desetak minuta.

Rastanjiti prvih 7 delova u veličini manjeg plitkog tanjira, pomažući se sa preostalim brašnom a onih drugih 7 delova ostavite pokrivene. Uzeti svaki deo i premazati sa omekšalim puterom i ređati jednu na drugu, 7 ne mažemo. Pobrašniti jedan tanjir i staviti tako pripremljeno testo na tanjir pa u frižider da odstoji dok vi sad to isto uradite i sa drugih 7 delova. Izvaditi ono prvo testo iz frižidera a stavite ovo drugo da stoji dok vi radite sa ovim prvim delom testa.

Na blago pobrašnjenoj površini rastanjite testo što više možete u veliki krug i da znate da će vam pri tanjenju testa trebati da se pomažete brašnom da se testo ne lepi za radnu površinu. Blago premazati celu rastanjenu jufku sa malo omekšalog putera, i raseći na onoliko delova na koliko želite da su vam kiflice velike, kod mene je to bilo na 12 delova. Filujte po vašem ukusu sa krem sirom, običnim sirom, šunkom a može i sa slatkim nadevom. Zaviti kiflice i naređati na pleh prekriven pek papirom. Sad to isto uradite i sa onim delom testa koje je bilo u frižideru. Dok vi radite sa tim delom testa, kiflice koje su na plehu neka obavezno budu prekrivene providnom folijom.

Ako je potrebno, koristite dva pleha, moj je dovoljno veliki da može da stane cela količina.

Pokriti providnom folijom i ostaviti da kiflice narastu. Umutiti jaje, dodati mleko i premazati narasle kiflice, posuti semenkama po vašem izboru i peći na 200°C oko 20 do 25 minuta.

Tople kiflice izvaditi na žicu i ostaviti ih da se kratko prohlade. Poslužiti ih po vašoj želji. Odlične su i sledećeg dana, samo ih kratko zagrejati.

Prijatno!!!

2 коментара: