уторак, 11. мај 2021.

Pužići sa pire krompirom

 Svaki put kad pravim pire krompir za ručak, ono što ostane moram da naglasim da se ne može jesti jer mi je potreban za pecivo..za divno čudo, ovog puta nisam ništa rekla jer nisam imala nameru da pravim bilo šta i posle drugog dana kad nije bio pojeden, morala sam ga upotrebiti, ali zato smo sve pužiće pojeli skoro u jednom danu, ostalo je još nekoliko za doručak.

Sastojci za testo: 200 ml vrelog mleka, 60 g putera isečenog na kockice, 240 g hladnog pire krompira, 1 i po jaje ( ona druga polovina za premazivanje pužića ) 530 g brašna, 1 puna kašičica soli ili po ukusu

Sastojci za fil: oko 350 g izmrvljen feta sira, 1 puna kašika kisele pavlake, 2 pune kašike peršuna, seckan mladi luk, krem sir

Priprema:  Mleko zagrejati da je vrelo, dodati puter isečen na kockice i mešajte dok se puter ne otopi i na kraju dodati pire krompir i mešati sve zajedno dok ne dobijete masu koja nema grudvice od pirea. Ostaviti na stranu.

Prosejati 600 g brašna, oduzeti 100 g i u zdelu za mešenje staviti 500 g brašna, dodati kašičicu soli, izmešati.

Ako se masa od pire krompira i mleka prohladila, dodajte jedno celo jaje a jedno jaje umutite pa sipajte pola a pola ostavite za premazivanje pužića, dodajte kvasac koji koristite ( ja koristim trenutačni, onaj koji se stavlja direktno u brašno i nije potrebno ga prvo aktivirati ) i sve dobro izmešati i sipati u pripremljeno brašno. Zamesite testo. Testo će vam biti premekano i zato dodavati po malo brašna dok ne dobijete meko i glatko testo. Meni je trebalo tačno 530 g. Ostatak ostavite sa strane, biće vam potrebno kasnije kad tanjite testo. Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u zdelu u koju ste zamesili testo. Pokrijte providom folijom ( ja koristim novu kapu za tuširanje jer nju mogu da koristim puno puta i ne moram je odmah baciti a kod nas su one ovde vrlo jeftne 6 komada za 1 dolar ) i ostavite na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste pripremite nadev za pužiće koji može da bude različit. Možete ih puniti mlevenim mesom, koje ste prethodno upržili sa lukom, pobiberili i posolili, ili od prženih gljiva ili kao ja, pola sa  izmrvljenom fetom u koju sam dodala kašiku pavlake, iseckan peršun i mladi luk a pola sam punila sa krem sirom.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podelite na onoliko delova koliko pužića želite da imate. Ja sam ih podelila na 16 delova i svaki deo je bio oko 70 g, ( ako hoćete male pužiće smanjite ili veće, povećajte gramažu ) Pokrite ih i ostavite desetak minuta da se testo odmori, na taj način se mnogo lakše radi sa njim

Uz dodatak brašna, rastanjite kuglicu u tanji pravougaonik, na gornjem delu testa staviti fil po celoj dužini testa, ali ostavite oko 2 do 3cm prazno i tim praznim delom preklopite preko fila. Donji deo zaseći ali ne do kraja.


Zaviti u rolatić i sad taj rolatić zaviti u obliku puža. Stavljati ih na pripremljen pleh, koji ste prekrili pek papirom. Tako isto uradite i sa preostalim testom.


Pokriti pripremljene pužiće i ostaviti na toplom mestu da još jednom narastu. U onu polovinu jajeta koje vam je preostalo od testa, koje ste ostavili na stranu, dodajte 1 do 2 kašike mleka i 1 kašiku ulja i sve umutite zajedno. Premazati narasle pužiće, posuti semenkama po vašem izboru i ako želite, u svaki staviti po jednu maslinku bez koštice.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.


Kratko ih ostaviti na žici da se prohlade pa ih poslužiti uz šolju jogurta ili mleka. Pužići su odlični i sledećeg dana, samo ih kratko zagrejati u mikrotalasnoj ili običnoj rerni. Moj muž ih je jeo bez da ih je zagrevao sledećeg dana, ali ja volim topla peciva pa sam ih kratko zagrejala.


Prijatno!!!




Нема коментара:

Постави коментар