недеља, 9. мај 2021.

Vanilla Pots de Creme

 Mi nismo ljubitelji kolača, ali ovih finih kremica jesmo, volimo ih na razne načine...jednom kad spremite ovu poslasticu, često ćete joj se vraćati i najbolje su kad su dobro rashlađene.


Sastojci: 500 ml punomasnog mleka, pola kašičice vanilla paste ili semenke od pola mahune vanile, 6 žumanaca, 100 g šećera, voće za dekoraciju

Priprema:  Zagrejte rernu na 180°C Pekač, veličine 22cm X 32cm ili sličnih veličina prekriti sa nekoliko slojeva kuhinjskog papira.

U manju šerpicu staviti semenke vanile ( ja sam koristila vanilla paste ) a ako nemate ništa od toga dodajte 2 kesice vanilinog šećera, sipajte mleko i izmešajte.

U manju zdelu umutiti žumanca sa šećerom ( ako koristite vanilin šećer, smanjite količinu šećera da vam ne bude preslatko ) 

Mleko neka vam se zagreje ali neka ne provri, dobro je kad počnu mehurići oko stranica posude, skloniti sa ringle. Sipajte u tankom mlazu vruće mleko u umućena žumanca ali stalno mutite žicom da vam se žumanca ne zgrudvaju, polovina mleka je sasvim dovoljna da zagreje žumanca. Sad vratite sve nazad u šerpicu i opet stalno mutite. Tako sjedinjena žumanca sa mlekom procedite kroz cediljku u slučaju da imate žumanca koja su se skuvala umesto umutila u kremu.

Jedan dobar trik ako vam se desi da vam se žumanca zgrudvaju jer niste bili dovoljno pažljivi kad ste dodavali vrelo mleko u njih. Štapnim mikserom umutite celu masu, on će vam razbiti sve grudvice žumanca.

6 manjih remekina ili zdelica koje mogu da idu u rernu staviti u pekač, čije ste dno prekrili papirnim ubrusom, sipati podjednako u svih 6 remekina pripremljenu masu od žumanaca i mleka. Staviti pekač sa remekinima na srednju žicu u rerni i vrlo pažljivo sipajte vrelu vodu do polovine remekina. ( treba vam oko 1.250ml vrele vode ) 

Pecite ih na 180°C oko 45 minuta ili dok vam sredina nije se zapekla, još je po malo želasto ako pažljivo prodrmate remekin.

Izvaditi pažljivo iz rerne da se ne ispečete sa vrelom vodom, rukavicom izvaditi remekine iz vrele vode i ostaviti ih na sobnoj temperaturi oko pola sata. 

Staviti u frižider da se dobro rashladi, najmanje 3 sata a najbolje preko noći.


Ja jako volim ukus pomorandže te sam u mleko stavila dobro oprane korice pomorandže i kad se zagrejalo, izvadila sam korice i dodala nekoliko kapi ekstrakta pomorandže.

Ukrasiti voćem po želji i poslužiti. Pošto sam ja koristila pomorandžu, naseckala sam je sitno, dodala malo njenog soka i stavila preko creme a vi možete koristiti maline, jagode, borovnice....


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар