субота, 4. децембар 2021.

Potaž od šargarepe

Nešto posno na kašiku..


Sastojci:  450 g šargarepe, 1 koren peršuna, 1 krompir, ( možete da koristite i batat umesto običnog krompira ) pola glavice crnog luka, 2 do 3 čena belog luka, maslinovo ulje i začini po ukusu: tucana paprika, biber, so, pola kašičice cumina, suvi začin, oko 1l ili malo više povrtne supe ili voda sa kockom povrtnog bujona

Priprema: U šerpu staviti pola glavice crnog luka, koji ste isekli samo na pola i 2 d 3 veća čena belog luka. Nemojte ništa seći, staviti tako cele komade i pržiti na tihoj vatri da ulje poprimi ukuse luka i belog luka.
Šargarepu očistiti i iseći na veće kocke, Koren peršuna očistiti i iseći na iste delove kao što je i šargarepa. Krompir oljuštiti i iseći na veće kocke.


Svo povrće staviti u šerpu i pržiti na tihoj vatri oko 5 do 7 minuta.
Kad je povrće malo omekšalo, naliti sa povrtnom supom, počnite sa manjom količinom tečnosti, lako je dodati kasnije ako je potrebno, pustiti da provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati dok povrće potpuno ne omekša.
Začiniti po vašem ukusu, ali bih vam preporučila da stavite malo kumina, meni je aš taj začin idealan za potaž sa šaergarepom, ali ako ga ne volite, izostavite ga. Posoliti, pobiberiti, dodati malo tucane paprike i suvi začin i pustiti da provri sve zajedno.
Skloniti sa ringle i štapnim mikserom samleti da dobijete glatki potaž.


Ako je potrebno, dodajte još tečnosti onoliko koliko vi volite da je gusto. Probati za začine i ako je šta potrebno, dodajte.
Vratiti nazad na ringlu da se sve sjedini i zagreje i poslužiti dok je toplo.
Po želji, možete napraviti domaće krutone i poslužiti sa potažom.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар