уторак, 7. децембар 2021.

Slana štrudla od muškatne tikve

 Kupili smo muškatnu tikvu i potpuno zaboravili za nju, e šteta je baciti je i iskoristismo ono što se moglo iskoristiti...muž je pola pojeo onako pečenu prelivenu medom i posuto seckanim orasima a deo sam ostavila za neko pecivo...jedno od tih peciva je ova štrudla a sutra će biti nešto drugo.


Sastojci: 125 g pirea od pečene tikve, 1 jaje, 1 kašičica šećera, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 250 g brašna za hleb ( bread flour ) 1 kašičica soli, 50 ml mleka i 30 g omekšalog putera.
i još:  125 g čvaraka, 150 g sitno iseckane šunke, malo soli i bibera

Priprema:  Muškatnu tikvu očistiti od kore i semenki pa iseći na komade. Imate dva načina kako je možete pripremiti; skuvati je na pari ili ispeći u rerni. Ja sam je ispekla u rerni i ostavila da se kratko ohladi pa sam je samlela štapnim mikserom.

Možete zamrznuti ili ostaviti u frižider nekoliko dana i koristiti po potrebi. Ako vam ne treba cela količina, jedan ispečen deo možete preliti medom ili javorovim sirupom, posuti seckanim orasima i poslužiti kao desert.

U pire od bundeve dodati umućeno jaje, ( ostaviti za 1 kašiku da premažete testo ) toplo mleko i šećer. Brašno prosejati, dodati suvi kvasac ( ako koristite svež, njega aktivirati u 50 ml mleka uz dodatak 1 kašičice šećera pa u to dodati jaje i pire od bundeve ) i dodati u pire od bundeve i na kraju dodati so po ukusu ( ako su vam čvarci i šunka slani, soliti oprezno, da ne presolite ) i zamesite testo. Testo treba da bude meko. Pokriti i ostaviti da se testo odmori 15 minuta. 
Puter iseći na kockice i dodavati po malo u testo i svaki put dobro sjediniti testo sa puterom.  kad se sjedini treba da dobijete jako meko i lepljivo testo. Ovako testo mesiti desetak minuta na radnoj površini dokle ne  dobijete glatko i elastično testo koji se ne lepi za ruke. Pokušajte da ne dodajete više brašna, i ako će izgledati da je potrebno još. Ako i posle 10 minuta mešenja imate testo koje je jako meko i koje ne možete da oblikujete u loptu, dodavati po vrlo malo brašna samo dok ne dobijete testo koje možete da oblikujete.
Ova metoda je vrlo slična brioche testu i zato ne treba dodavati previše brašna jer nećete dobiti strukturu brioche testa, koje je vrlo meka i vazdušasta.
Oblikovano testo u loptu premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste pripremite fil. Šunku iseći na sitne komade, staviti u multipraktik, dodati čvarke, bibera i po potrebi soli i samleti u masu koja nema komadiće. Ostaviti sa strane.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 3 dela. Moj svaki deo je bio po 170 g. Oblikovati u glatke kuglice, pokriti i ostaviti 5 minuta da se testo odmori, na ovaj način testo se lakše tanji i ne beži vam ispod oklagije.
Rastanjiti tanje testo u pravougaonik i premazati trećinom mase od čvaraka i šunke. Zaviti u rolat, krajeve zalepiti prstima za testo i vrlo blago rukama rastanjiti rolat, ali ne previše.
Ostaviti na stranu.
Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom.
Staviti tri rolata jedan pored drugog i uplesti u pletenicu, ali nemojte da "pletete" pletenice prečvrsto, može da vam pukne tamo gde su upleteni.

Pleh za hleb, veličine 10cm X 32cm ili sličnih veličina prekriti pek papirom i preneti upletenu pletenicu u kalup.
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da napuni kalup. U ostatak jajeta, koje je bilo na strani, dodati 1 kašiku mleka, sjediniti i premazati naraslu pletenicu, posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C bez ventilatora, oko 25 do 30 minuta. Ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.


Ispečenu štrudlu izvaditi iz kalupa, staviti na žicu, skloniti pek papir i ostaviti da se ohladi. Seći na parčiće i poslužiti uz kiselo mleko ili jogurt.


Ovu štrudlu možete napraviti i u obliku babke. Ne deliti testo na 3 dela, već celo testo rastanjiti što možete više u pravougaonik, premazati nadevom ( možete da je pripremite i sa sirom ) zaviti u rolat i u kalup staviti je u obliku slova N, tako što jedan deo ćete staviti odozgore. Sve ostalo je isto.

Ako pratite uputstva za testo, trebate dobiti testo koje je kao pamuk mekano i odlično je i sledećeg dana.


Šteta što nisam imala bolje svetlo da uslikam bolje, ali i pored tog nedostatka može se na fotkama videti koliko je testo dobro.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар